Mam problem ze sprawnym przefiltrowaniem brzeczki. Ostatnio zajeło mi to cały dzień. Używam do tego sokownika mamy.Czy macie jakieś fajne i proste sposoby żeby skrócić ten czas?
Jak filtrować brzeczkę?
Collapse
X
-
pawcio1 napisał(a)
Ja powierciłem dno w 16 L wiaderku kupę roboty ale działa.
Z tego samego pomysłu skorzystał elroy
Jak dużo zrobiłeś tych dziurek i jakiej są średnicy?
Cz ilość dodanej wody do zacierania ma wpływ na szybkość filtracji?ArmatkaComment
-
W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.Comment
-
No to kolega poszsedł na łatwiznę , mije otwory mają fi 1,5 i są co 2 mmmapajak napisał(a)
W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.
jest ich na oko kilkaset nie liczyłem może z tysiąc
Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .Comment
-
Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.pawcio1 napisał(a)
No to kolega poszsedł na łatwiznę , mije otwory mają fi 1,5 i są co 2 mm
jest ich na oko kilkaset nie liczyłem może z tysiąc
Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .
U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.Comment
-
Masz rację, że decydujący jest stopień rozdrobnienia słodu a zwłaszcza zachowanie łuski .mapajak napisał(a)
Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.Comment
-
Mam podobną ilość dziurek 1.5 mm. Co do przepustowości, to gdy wsadziłem wiadro pod kran i puściłem maxymalny strumień wody, to nie udało mi się napełnić tego wiadra. Szybciej odpływa niż napływa. To chyba dobrze, no nie?mapajak napisał(a)
Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...-
Channel: Belgia
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Kolejny odwiedzony browarek miał zaszczyt być naszym 500-setnym browarem odwiedzonym w Czechach. Wybór padł na powstały w 2020 roku browar Horymir

.
Budynek browaru, restauracji, hotelu, oraz kręgielni stoi tuż przy skrzyżowaniu głównych dróg przecinających centrum...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment