Chmiel aromatyczny na goryczkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maniek1988
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 4

    #1

    Chmiel aromatyczny na goryczkę

    Witam, na wstępie chciałbym się przywitać, a więc witam Wszystkich Użytkowników forum
    Wracając do tematu, mam w domu mały zapas chmielu lubelskiego. W najbliższy weekend będę warzył piwko, więc wpadłem na takie pomysł ( nie wiem czy mądry), żeby zamiast chmielu goryczkowego użyć chmiel aromatyczny. Sugeruje się informacjami z pewnej książki w której to autor twierdzi, że goryczka z chmieli aromatycznych ma bardziej szlachetny smak. Styl piwka to altbier. Program brewtarget wyliczył mi, że dla tego stylu musiałbym dodać 60 g, a goryczka wyniesie 32 ibu. Możliwe, że popełniłem jakiś błąd, bo od niedawna korzystam z tego programu. Czy ten zabieg ma sens ? Podkreślam, robię to tylko po to żeby spożytkować ten zapas chmielu.

    Pozdrawiam Maniek
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    Aby uzyskać odpowiedni poziom goryczki, musisz dać po prostu więcej Lubelskiego niż np. Iungi czy Marynki. Jeśli chcesz zużyć zalegające zapasy to nie widzę w tym pomyśle nic złego. Na co dzień po prostu ekonomicznie się to nie opłaca.

    PS - dzięki za namiary na fajny program, jeszcze o nim nie słyszałem

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10853

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
      A
      PS - dzięki za namiary na fajny program, jeszcze o nim nie słyszałem
      Przedstawiam nowy, darmowy program dla piwowarów domowych - Brewtarget. Przygotowywane jest najnowsze wydanie 1.2.3 które mocno zwiększyło możliwości programu, oraz co jest dla wielu z nas ważne - mamy język polski dzięki tłumaczeniu Admiro. Program działa pod systemami: Windows, Linux, Mac Stron...
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Goryczka z Lubelskiego jest mocno przyprawowa i nieco kłująca na języku. Moim zdaniem do altbiera nie pasuje, ale to rzecz gustu.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • maniek1988
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.11
          • 4

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
          Aby uzyskać odpowiedni poziom goryczki, musisz dać po prostu więcej Lubelskiego niż np. Iungi czy Marynki. Jeśli chcesz zużyć zalegające zapasy to nie widzę w tym pomyśle nic złego. Na co dzień po prostu ekonomicznie się to nie opłaca.

          PS - dzięki za namiary na fajny program, jeszcze o nim nie słyszałem
          Nie ma za co zastanawiam się tylko czy można gdzieś pobrać nową bazę surowców i przepisów Wracając do mojego pomysłu z lubelskim, to postanowiłem go zmienić po tym jak znalazłem recepturę zgody http://www.piwo.org/topic/6285-altbier-zgody/ akurat mam w domu 4 kg monachijskiego, dokupię resztę potrzebnych składników i do roboty Zgoda, mam pytanko do Ciebie. Jedyny alt jakiego miałem okazje pić, to altbirer z jabłonowa. Czy piwko z tego przepisu będzie podobne w smaku?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Pinta, Hopzz_Chapter
            darekd
            Hazy Pale Ale,
            12% ekstr.
            4,7% alk.

            Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)

            Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...
            2025-10-06, 22:56
          • Prusak
            A Fábrica da Picaria, Loira
            Prusak
            Piwo z brewpubu w Porto, określone przez barmana jako pils. Doczytałem później na stronie, że na chmielu... Cascade.
            Kolor ciemnożółty, pełny.
            Piana stounkowo mało obfita, zostawia ślady na szkle.
            W zapachu bardzo mało się dzieje, a nie miałem w ten dzień kataru... Jak...
            2025-08-30, 18:19
          • darekd
            Jedlinka, Koźlak Majowy
            darekd
            Ekstr. 16,5%
            Alk. 7,0%

            Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
            Piana - wysoka, trwalsza
            Barwa - bursztynowa, zamglona
            Wysycenie - umiarkowane, musujące
            Smak - miękka...
            2025-07-25, 01:02
          • darekd
            Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
            darekd
            Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

            Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

            Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
            2022-06-24, 21:39
          • ART
            Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
            ART



            Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

            Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
            2025-08-23, 15:51
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...