Temperatura burzliwej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tominos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 6

    #1

    Temperatura burzliwej fermentacji

    Witam

    Po raz pierwszy będę sam robił piwo,tzn na początek z gotowych brewkitów.
    Mam jedno istotne dla mnie pytanie odnośnie temperatury burzliwej fermentacji.
    Ma ona wynosić od 21 do 27 stopni. problem jest taki,że naturalna temperatura w moim domu jest raczej rzadko. To tylko pory letnie. teraz wynosi miedzy 17 a 18 stopni i chcąc utrzymać wyższą musiałbym całą dobę ogrzewać pokój.
    Wiem,że fermentacja zaczyna się już od tych 17 stopni, Co się stanie jeśli ona będzie stałą temperaturą podczas burzliwej fermentacji ? czy wpłynie to negatywnie na jakośc piwa czy po prostu tylko ją wydłuży?

    Piwo lager Goopers.

    Z góry bardzo dziękuję za jakieś wskazówki.

    Pozdrawiam
    Tomek
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Temp 18 jest OK, gdyby nie chciały ruszyć możesz owinąć wiadro np kocem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 22:09
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 22:07
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 21:01
    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 21:25
    • Marianowar_pl
      Mango Milkshake IPA
      Marianowar_pl
      Witam,

      Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

      Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

      Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
      2025-06-24, 14:42
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...