stout owsiany z ekstraków

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #1

    stout owsiany z ekstraków

    Witam,
    czy stout owsiany bez zacierania wyjdzie? z samych ekstraktów: ciemny+barwiący + płatki owsiane?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3494

    #2
    A co ze skrobią z płatków? Nie wyjdzie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      A co ze skrobią z płatków? Nie wyjdzie.
      no właśnie dlatego pytam a ile musiałbym minimalne słodu zatrzeć żeby rozbić skrobię z płatków?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3494

        #4
        Pojęcia nie mam ale przy witbirze pół na pół daje radę. Albo sztuczną amylazą rozbić skrobię.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Pojęcia nie mam ale przy witbirze pół na pół daje radę. Albo sztuczną amylazą rozbić skrobię.
          dzięki!

          Comment

          • Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

            #6
            15% płatków owsianych to już poważne utrudnienie w filtracji. W wicie to wcale nie to samo - płatki pszenicznie mniej się kleją niż owsiane.
            Możesz próbować jakiś partial mash, ale wtedy będziesz mieć odpowiednio mniejszy udział płatków.
            Np: 5% płatków, 30% słodu, 65% ekstraktu.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19348

              #7
              Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.
                ehh, to chyba odpuszczę i zrobię milk stout-a

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  Lubrow, Silky Stout
                  darekd
                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                  16% ekstr.
                  5,5% alk

                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                  2025-02-14, 03:52
                • darekd
                  Artezan, Stay Wild
                  darekd
                  "Oceanic" Hazy IPA

                  15% ekstr.,
                  5% alk.
                  Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

                  W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

                  Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
                  2025-06-09, 20:01
                • darekd
                  Nieczajna [Monsters], Why so serious?
                  darekd
                  Hazy IPA, 5,5% alk.

                  Chmiele: Sabro, Talus.

                  W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)

                  Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...
                  2025-06-09, 18:14
                • darekd
                  Cztery Ściany, Relacja
                  darekd
                  Hazy IPA ,

                  6% alk., ekstr. nie podany

                  Chmiele: Citra, Strata, Nelson Sauvin, Superdelic

                  Aromat - chmielowy z cytrusami i innymi kwaśniejszymi owocami
                  Piana - wysoka, zwarta, trwała, długi kożuszek
                  Barwa - żółto-złota, mętna
                  Wysycenie...
                  2025-10-09, 20:01
                • darekd
                  ReCraft, Oatmeal Stout
                  darekd
                  Nie tak dawno było lekka szydera (czyt. konstruktywna krytyka) w związku innym ich piwem:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...gon-sprau-aipa

                  Panowie poszli za ciosem. Wypuścili Oatmeal stouta. Zapewne nie macie pojęcia co to za styl....
                  2025-10-07, 22:08
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...