stout owsiany z ekstraków

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #1

    stout owsiany z ekstraków

    Witam,
    czy stout owsiany bez zacierania wyjdzie? z samych ekstraktów: ciemny+barwiący + płatki owsiane?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3492

    #2
    A co ze skrobią z płatków? Nie wyjdzie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      A co ze skrobią z płatków? Nie wyjdzie.
      no właśnie dlatego pytam a ile musiałbym minimalne słodu zatrzeć żeby rozbić skrobię z płatków?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3492

        #4
        Pojęcia nie mam ale przy witbirze pół na pół daje radę. Albo sztuczną amylazą rozbić skrobię.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Pojęcia nie mam ale przy witbirze pół na pół daje radę. Albo sztuczną amylazą rozbić skrobię.
          dzięki!

          Comment

          • Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

            #6
            15% płatków owsianych to już poważne utrudnienie w filtracji. W wicie to wcale nie to samo - płatki pszenicznie mniej się kleją niż owsiane.
            Możesz próbować jakiś partial mash, ale wtedy będziesz mieć odpowiednio mniejszy udział płatków.
            Np: 5% płatków, 30% słodu, 65% ekstraktu.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19326

              #7
              Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.
                ehh, to chyba odpuszczę i zrobię milk stout-a

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  Lubrow, Silky Stout
                  darekd
                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                  16% ekstr.
                  5,5% alk

                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                  2025-02-14, 04:52
                • darekd
                  Artezan, Stay Wild
                  darekd
                  "Oceanic" Hazy IPA

                  15% ekstr.,
                  5% alk.
                  Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

                  W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

                  Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
                  2025-06-09, 21:01
                • darekd
                  Nieczajna [Monsters], Why so serious?
                  darekd
                  Hazy IPA, 5,5% alk.

                  Chmiele: Sabro, Talus.

                  W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)

                  Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...
                  2025-06-09, 19:14
                • Petitpierre
                  Funky Fluid, Boarding: Cancun
                  Petitpierre
                  DNEIPA, zapach to passiflora, mango, liczi, same owoce-na plus, nuta dolna lekko grejpfrut, sok pomarańczowy, oleiste. W smaku goryczka lekka, kwiatowa-rumianek, arnika, drapacz. Piwo jest trochę wodniste, ale to na karb sokowości, gładkie, od płatków. Udane z pewnością. Jeszcze nie poziom Big...
                  2025-07-12, 12:04
                • darekd
                  Błonie, [Inne Beczki], Hazy Haka
                  darekd
                  Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
                  W składzie owsiane i pszenne płatki

                  Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
                  Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...
                  2025-06-20, 01:53
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...