15% płatków owsianych to już poważne utrudnienie w filtracji. W wicie to wcale nie to samo - płatki pszenicznie mniej się kleją niż owsiane.
Możesz próbować jakiś partial mash, ale wtedy będziesz mieć odpowiednio mniejszy udział płatków.
Np: 5% płatków, 30% słodu, 65% ekstraktu.
Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
DNEIPA, zapach to passiflora, mango, liczi, same owoce-na plus, nuta dolna lekko grejpfrut, sok pomarańczowy, oleiste. W smaku goryczka lekka, kwiatowa-rumianek, arnika, drapacz. Piwo jest trochę wodniste, ale to na karb sokowości, gładkie, od płatków. Udane z pewnością. Jeszcze nie poziom Big...
Comment