Brew kit wciąż fermentuje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klusek1712
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 29

    #1

    Brew kit wciąż fermentuje

    witam mam takie pytanie nastawiłem piwko z brew kita w instrukcji pisze że piwo fermentuje ok 10 dni w warunkach domowych a dzisiaj mija już 15 dzień a piwko wciąż pracuje nie wiem czy już kapslować czy poczekać jeszcze parę dni,blg dwa dni temu było 3 i dzisiaj też jest 3.
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    #2
    a po czym poznajesz ze fermentuje?
    Piwo to moje paliwo :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10850

      #3
      Jeśli nie spada to fajrant i do butelek
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • klusek1712
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 29

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_
        a po czym poznajesz ze fermentuje?
        od czasu do czasu bulka w rurkę

        Comment

        • klusek1712
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.01
          • 29

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Jeśli nie spada to fajrant i do butelek
          jeszcze jutro sprawdzę blg, spieszy mi się trochę bo przyszły mi produkty na nowy browarek ( słód na zacieranie itd.)

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10850

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klusek1712
            od czasu do czasu bulka w rurkę
            Rurka to zuo, powinno sie dopuszczać stosownie po uwarzeniu 10 warek
            Podstawowe narzędzie pomiarowe to areometr
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • klusek1712
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.01
              • 29

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Rurka to zuo, powinno sie dopuszczać stosownie po uwarzeniu 10 warek
              Podstawowe narzędzie pomiarowe to areometr
              czyli po prostu jak blg stoi 2-3 dni to heya do butelek

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10850

                #8
                Jeśli nie ochładzałeś ostatnio młodego piwa to zapewne drożdze swoje już zrobiły
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • klusek1712
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.01
                  • 29

                  #9
                  słuchaj ma jeszcze jedno pytanie,jak odkręcam kranik do sprawdzenia blg to za każdym razem lecą męty drożdzowe nie znam się jeszcze na tym ale dość sporo tego jest można to jakoś przefiltrować lub coś w tym stylu

                  Comment

                  • sebek_
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.11
                    • 148

                    #10
                    Możesz zlać na cichą to się wyklaruje jeśli Ci te "menty" przeszkadzają
                    Piwo to moje paliwo :)

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3656

                      #11
                      Najlepiej to jednak fermentację prowadzić bez kranika.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10850

                        #12
                        nie kusi by upuszczać
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • klusek1712
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.01
                          • 29

                          #13
                          Chyba coś jest nie tak z piwem, po 4 dniach od kapslowania otworzyłem butelkę lecz niestety jest kompletnie bez gazu.

                          Comment

                          • sebek_
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.11
                            • 148

                            #14
                            Dodales cukier do refermentacji do butelek?
                            Ostatnia zmiana dokonana przez sebek_; 2014-01-26, 13:22.
                            Piwo to moje paliwo :)

                            Comment

                            • klusek1712
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.01
                              • 29

                              #15
                              Tak dodałem glukozę , parę butelek wyszło z mniejszą ilością bo na miarce miało być 4g cukru ale jak wrzuciłem na wagę to okazało się że wsypuje tylko 2g

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • ART
                                Rafał S, A NZ IPA
                                ART
                                Miasto było spalone. Ściany z plastobetonu szeptały reklamami chmielu, a neony nie gasły nawet podczas cyberburz. W tym świecie, gdzie każdy łyk może być ostatnim, wszedł Rafał – ultrabiegacz, który pokonał trasę Sahara-Księżyc-Singapur z butelką w plecaku i potężną wolą walki...
                                2025-06-16, 20:04
                              • darekd
                                Moon Lark (Moon Lark & Mazák), Doušek
                                darekd
                                Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.

                                Ekstr. 12%
                                Alk. 5,1%

                                Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák

                                Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:

                                https://moonlark.pl/beers/dousek


                                Aromat - lekki,...
                                2024-12-21, 02:29
                              • darekd
                                Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles
                                darekd
                                Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

                                Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
                                Jest niefiltrowane

                                11,6% ekstr.
                                5,1% alk.

                                https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...
                                2024-12-16, 23:49
                              • Piotr7
                                drożdże dla początkującego
                                Piotr7
                                Witam!
                                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                2024-12-09, 14:24
                              • darekd
                                Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
                                darekd
                                czyli koźlak z syropem klonowym.

                                Ekstr. 16%
                                Alk. 7%

                                Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
                                2024-12-07, 02:25
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...