Brew kit wciąż fermentuje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #16
    W jakiej temp masz butelki?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

      #17
      Trzymaj piwo w temperaturze ok. 22 stopni. Nie ma siły żeby nie było gazu. Jeśli oczywiście czegoś nie sknociłeś

      Comment

      • klusek1712
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 29

        #18
        sorki że nie odpisywałem ale nie miałem czasu,co do temperatury to przypuszczam że właśnie z tym jest problem bo nie mam możliwości trzymać ani butelek ani brzeczki w pomieszczeniach domowych( dzieci) tylko w kotłowni a tak w jest przez dłuższy czas 17C tylko jak rozpalę w piecu to jest 21-22C.

        Comment

        • rozoliani6
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.11
          • 39

          #19
          Co prawda 2 gramy na butelę to trochę mało ale cierpliwości, w jakiś stopniu się nagazuje. Zostaw w tych 17 stopniach i sprawdz za 2-3 tygodnie bo szkoda piwa

          Comment

          • barsliw
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.08
            • 289

            #20
            Albo rozpal w piecu

            Comment

            • HokusProkus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.09
              • 70

              #21
              Jak obserwuję ten wątek, to wydaje mi się ze za często przyglądasz się, doglądasz, podglądasz i sprawdzasz to swoje piwo. Ono chyba po prostu się stresuje albo wstydzi. Nikt nie lubi jak mu się patrzy przez ramię na ręce podczas pracy Daj mu trochę spokoju, a jak będzie coś nie tak to wyciągnij wnioski i przy następnym piwie nie popełniaj błędów i poprawiaj niedoskonałości. Ale wszystko na pewno będzie dobrze

              Comment

              • rozoliani6
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.11
                • 39

                #22
                Jak to mówią -"błędy debiutantaów". Przy mojej pierwszej warce tak często sprawdzałem nagazowanie, że teraz mogę stwierdzić, że ostatnie 10 flaszek było nagazowane idealnie. Dokładaj do pieca ale z umiarem żeby dzieciaków nie ugotować

                Comment

                • klusek1712
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.01
                  • 29

                  #23
                  Dzięki pewnie macie rację poczekam jeszcze.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • ART
                    Rafał S, A NZ IPA
                    ART
                    Miasto było spalone. Ściany z plastobetonu szeptały reklamami chmielu, a neony nie gasły nawet podczas cyberburz. W tym świecie, gdzie każdy łyk może być ostatnim, wszedł Rafał – ultrabiegacz, który pokonał trasę Sahara-Księżyc-Singapur z butelką w plecaku i potężną wolą walki...
                    2025-06-16, 20:04
                  • darekd
                    Moon Lark (Moon Lark & Mazák), Doušek
                    darekd
                    Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.

                    Ekstr. 12%
                    Alk. 5,1%

                    Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák

                    Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:

                    https://moonlark.pl/beers/dousek


                    Aromat - lekki,...
                    2024-12-21, 02:29
                  • darekd
                    Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles
                    darekd
                    Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

                    Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
                    Jest niefiltrowane

                    11,6% ekstr.
                    5,1% alk.

                    https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...
                    2024-12-16, 23:49
                  • Piotr7
                    drożdże dla początkującego
                    Piotr7
                    Witam!
                    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                    2024-12-09, 14:24
                  • darekd
                    Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
                    darekd
                    czyli koźlak z syropem klonowym.

                    Ekstr. 16%
                    Alk. 7%

                    Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
                    2024-12-07, 02:25
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...