witam jak w temacie tak wygląda po pięciu dniach rurka fermentacyjna ucichła wczoraj wieczorem miernik cukru drugi dzień pokazuje 2 blg czy można przelewać do butelek czy lepiej zrobić cichą fermentacje
Czy można przelewać do butelek
Collapse
X
-
Wow, na drugi dzień, dobrze że na klarowne już wygląda, tzw. cicha fermentacja się sprawdza. Na drugi raz radzę nie pomijać tego elementu, piwo szybko wypić. Dlaczego? Dlatego że większość tego osadu to drożdże, które już jako martwe przelałeś z baniaka do butelek, niektóre mogły już zacząć autolizę bo padły w pierwszym dniu fermentacji, przy takiej ilości nie próbowałbym sprawdzać jak szybko wpłyną na smak piwa.Comment
-
'"Cicha" fermentacja się sprawdza. Teraz to tak, ostrożne przelewanie, przelewanie z "burzliwej na "cicha" także ostrożne. Z tymi martwymi drożdżami to trochę przesadziłem, ale tylko trochę. Jeśli piwo z puszki, to nic nie przesadziłem, bo tam innych osadów nie ma.Comment
-
-
Ile Ty niby tej glukozy dałeś? Jakie to piwo jest? Bo żadnych szczegółów nie podajesz a oczekujesz szczegółów. Anteks napisał Ci już kiedy pić. Są tacy co lubią gęstwę pić , są browary co ją produkująLast edited by gobong; 2015-03-11, 14:23.Comment
-
A wiec po kolei
Coopers Lager, burzliwa fermentacja 5 dni, na starcie nie zmierzyłem blg, czwartego i piątego dnia było 2 blg wiec zaczelem przelewać, do kranika podpiełem rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. Do zalanych butelek wsypywałem 4g glukozy miarka z zestawu.
Zakapslowane deko wstrząśnięte i do kartonu ciemno 22 stopnie i tak chciałem dwa tygodnie a potem z miesiąc w chłodniejsze miejsce
tak to zrobiłem,Comment
Comment