Czy można przelewać do butelek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Brayan73
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 19

    Czy można przelewać do butelek

    witam jak w temacie tak wygląda po pięciu dniach rurka fermentacyjna ucichła wczoraj wieczorem miernik cukru drugi dzień pokazuje 2 blg czy można przelewać do butelek czy lepiej zrobić cichą fermentacje
    Attached Files
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Lej do butelek.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Brayan73
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 19

      #3
      Tak wygląda na drugi dzień po zabutelkowaniu.
      Spory osad na dole, czy zniknie całkiem ??
      Attached Files

      Comment

      • Areh
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.12
        • 120

        #4
        Mi to wygląda na drożdże. Nie, nie znikną, to jest jak najbardziej normalne.

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73
          Tak wygląda na drugi dzień po zabutelkowaniu.
          Spory osad na dole, czy zniknie całkiem ??
          Wow, na drugi dzień, dobrze że na klarowne już wygląda, tzw. cicha fermentacja się sprawdza. Na drugi raz radzę nie pomijać tego elementu, piwo szybko wypić. Dlaczego? Dlatego że większość tego osadu to drożdże, które już jako martwe przelałeś z baniaka do butelek, niektóre mogły już zacząć autolizę bo padły w pierwszym dniu fermentacji, przy takiej ilości nie próbowałbym sprawdzać jak szybko wpłyną na smak piwa.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            #6
            Krótka fermentacja, brak cichej to jest osad
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Brayan73
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 19

              #7
              Chciałem poczekać ze dwa tygodnie i spróbować.
              To co teraz z tym zrobić można spożywać czy czekać ??

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                #8
                Ostrożnie nalewać
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Brayan73
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.03
                  • 19

                  #9
                  wolne nalewanie aby osad się nie przelał ??
                  i kiedy można wypić ??

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    #10
                    Jak Tobie nie przeszkadza mętne piwo to możesz przelać z drożdżami
                    Kiedy pić? Jak się nagazuje
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • gobong
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.04
                      • 658

                      #11
                      '"Cicha" fermentacja się sprawdza. Teraz to tak, ostrożne przelewanie, przelewanie z "burzliwej na "cicha" także ostrożne. Z tymi martwymi drożdżami to trochę przesadziłem, ale tylko trochę. Jeśli piwo z puszki, to nic nie przesadziłem, bo tam innych osadów nie ma.

                      Comment

                      • Brayan73
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2015.03
                        • 19

                        #12
                        Czyli można poczekać dwa tygodnie i spróbować a potem na miesiąc do ciemni i chłodu ?
                        A ten osad to może być nie rozpuszczona glukoza którą dawałem przy butelkowaniu ? tak wygląda w zbliżeniu
                        Attached Files
                        Last edited by Brayan73; 2015-03-11, 14:16.

                        Comment

                        • gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73
                          Czyli można poczekać dwa tygodnie i spróbować a potem na miesiąc do ciemni i chłodu ?
                          A ten osad to może być nie rozpuszczona glukoza którą dawałem przy butelkowaniu ? tak wygląda w zbliżeniu
                          Ile Ty niby tej glukozy dałeś? Jakie to piwo jest? Bo żadnych szczegółów nie podajesz a oczekujesz szczegółów. Anteks napisał Ci już kiedy pić. Są tacy co lubią gęstwę pić , są browary co ją produkują
                          Last edited by gobong; 2015-03-11, 14:23.

                          Comment

                          • Brayan73
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.03
                            • 19

                            #14
                            A wiec po kolei
                            Coopers Lager, burzliwa fermentacja 5 dni, na starcie nie zmierzyłem blg, czwartego i piątego dnia było 2 blg wiec zaczelem przelewać, do kranika podpiełem rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. Do zalanych butelek wsypywałem 4g glukozy miarka z zestawu.
                            Zakapslowane deko wstrząśnięte i do kartonu ciemno 22 stopnie i tak chciałem dwa tygodnie a potem z miesiąc w chłodniejsze miejsce
                            tak to zrobiłem,

                            Comment

                            • Brayan73
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.03
                              • 19

                              #15
                              Nie wytrzymałem i odpakowałem
                              Gaz jest słychać wyraźne psyt, pianka mizerna i krótko się utrzymuje, smak drożdżowy
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...