Ok 25°C
BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Piwo LAGER lub PILSNER z ekstraktu Gozdawa + WES
Collapse
X
-
Ze wzgl. na niską temperaturę może być długi lag zanim namnożą się i opanują środowisko, może być bardzo spokojna fermentacja, mogą być drożdże trupy
Miarą fermentacji jest spadek BLG w czasie, niekoniecznie bulkanie w rurce, tak czy owak jakaś piana powinna się pojawić. ZTCW Gozdawa pakuje pod swoją marką drożdże od innych producentów.
Ostatnia zmiana dokonana przez etman; 2026-04-29, 18:58.Warzenie jak marzenie - sklep piwowarski Centrum PiwowarstwaComment
-
Pojemnik nie jest przezroczysty, ale na tyle widać, że jakieś nierówności się odznaczyły na nim coś jak piana.
Specjalnie zacząłem od niskiej temperatury bo ponoć lager tak musi mieć i może ruszy jeszcze lub już ruszył.
Poziom w rurce wzrósł do ok 5mm.
Może też ma znaczenia, że to piwo jest robione na upaly i ma być lekkie słabe i z goryczką dlatego mierzyłem i wyszło mi 10blg, może to też ma wpływ na wolniejszy start.
To mój pierwszy LAGER dlatego takie pytania idą 😀
Mierzone oczywiście przed zadaniem drożdży.Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; 2026-04-29, 19:29.Comment
-
Witam i od razu o pobranie próbki na BLG pytam.
Jak to robicie bo z racj że wiadro jest słabo szczelne to tak naprawdę nie mam pojęcia jak z fermentacją.
Drożdże zaczęły pracować 27 lV. Temperatura cały czas 12-14 C i dziś chce pobrać trochę do menzurki czy jakiś wygotowany czerpak np szklanka może być bo nie chce zakazić lagera mojego pierwszego.
Dodam, że dziś mija 15 dzień fermentacji niby burzliwej, ale przez fermentator który nie trzyma ciśnienia ciężko stwierdzić jak bardzo burzliwa była owa fermentacja.Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; wczoraj, 14:53.Comment
-
Wyobraź sobie że istnieje też otwarta fermentacja. Możesz pobrać próbkę zdezynfekowaną lub też opaloną nad palnikiem gazowym chochląWitam i od razu o pobranie próbki na BLG pytam.
Jak to robicie bo z racj że wiadro jest słabo szczelne to tak naprawdę nie mam pojęcia jak z fermentacją.
Drożdże zaczęły pracować 27 lV. Temperatura cały czas 12-14 C i dziś chce pobrać trochę do menzurki czy jakiś wygotowany czerpak np szklanka może być bo nie chce zakazić lagera mojego pierwszego.
Dodam, że dziś mija 15 dzień fermentacji niby burzliwej, ale przez fermentator który nie trzyma ciśnienia ciężko stwierdzić jak bardzo burzliwa była owa fermentacja.Mniej książków więcej piwaComment
-
To długa droga przed Tobą.Czy specjalne warunki? Takie jakie można zapewnić w starych piwnicach i to przez całą fermentację
ps do Zobaczenia w Cieszynie, Miłosławu, GrodziskuOstatnia zmiana dokonana przez anteks; wczoraj, 22:45.Mniej książków więcej piwaComment