Problem z fermentacją?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskarx
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.02
    • 248

    #1

    Problem z fermentacją?

    Witam wszystkich
    Właśnie w sobotę wieczorem zrobiłem pierwszą swoją warkę.
    Piwo pszeniczne ze słodu pilzneńskiego i ekstaktu pszenicznego oraz drożdzy do pszenicznego.
    Wszystko chyba wyszło dobrze ale chyba coś jest nie tak z fermntacją (w plastikowum kanistrze).
    Przez całą noc i niedzielę piwo buzowało(syczało) i się lekko pieniło (temp. 19-20 st. C.)
    Jednak nie pojawiła się wielka piana, o której mi mówiono.
    Wieczorem w niedzielę wszytko się uspokoiło.
    Dzisiaj rano słyszałem tylko cichutkie syczenie.
    Chciałbym sie zapytać doświadczonych piwowarów czy coć jest nie tak.
    Aha wczoraj przypomniałem sobie, że w amoku robienia piwa i w wyniku spożycia kilku piwek zapomniałem zrobić próbę jodową.
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #2
    Odp: Problem z fermentacją?

    Oskarx napisał(a)
    Witam wszystkich
    Właśnie w sobotę wieczorem zrobiłem pierwszą swoją warkę.
    Piwo pszeniczne ze słodu pilzneńskiego i ekstaktu pszenicznego oraz drożdzy do pszenicznego.
    Wszystko chyba wyszło dobrze ale chyba coś jest nie tak z fermntacją (w plastikowum kanistrze).
    Przez całą noc i niedzielę piwo buzowało(syczało) i się lekko pieniło (temp. 19-20 st. C.)
    Jednak nie pojawiła się wielka piana, o której mi mówiono.
    Wieczorem w niedzielę wszytko się uspokoiło.
    Dzisiaj rano słyszałem tylko cichutkie syczenie.
    Chciałbym sie zapytać doświadczonych piwowarów czy coć jest nie tak.
    Aha wczoraj przypomniałem sobie, że w amoku robienia piwa i w wyniku spożycia kilku piwek zapomniałem zrobić próbę jodową.
    Chyba wszystko jest OK, ale żeby doświadczeni piwowarzy mogli zrobic ekspertyzę, to wydaje mi sie , że podałeś trochę mało informacji. Głównie chodzi mi o szczegółowy skład tej brzeczki.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 17:59
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 14:55
    • dadek
      Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
      dadek
      Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
      2024-10-06, 22:38
    • RomaNzRumunii
      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
      2022-01-25, 17:05
    • balon91
      Zatrzymana fermentacja??
      balon91
      Witam serdecznie.
      W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
      postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

      Niestety przez moją niecierpliwość...
      2021-07-14, 16:39
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...