Witam,
Chciałbym się ochronić przed efektem znanym powszechnie jako 'bum'. Wczoraj wstawiłem do fermentora swoją pierwszą warkę. W artykułach czytałem ze na początku nie można przykryć fermentora całkowicie, gdyż wydzielające się gazy potrafią rozsadzić fermentor. Kiedy całkowicie szczelne zamknięcie jest już możliwe ?
Z góry dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam, Smoldi
Chciałbym się ochronić przed efektem znanym powszechnie jako 'bum'. Wczoraj wstawiłem do fermentora swoją pierwszą warkę. W artykułach czytałem ze na początku nie można przykryć fermentora całkowicie, gdyż wydzielające się gazy potrafią rozsadzić fermentor. Kiedy całkowicie szczelne zamknięcie jest już możliwe ?
Z góry dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam, Smoldi
) pustą rurkę fermentacyjną. W moim przypadku zawsze jest 5-8 cm między powierzchnią brzeczki w fermentorze a pokrywką.
Comment