Witam,
minęło 15 dni fermentacji burzliwej, przeprowadzanej w lodówce w 8*C. Lager ok 15blg na starcie, obecnie pokazuje 5 blg. Co mnie zastanawia, że zieloen piwo jest jakby nagazowane. Nalewam do cylindra, żeby sprawdzic blg a tu się robi piękna piana jakby gotowe piwo to było. Rozumiem, że dwutelenek węgla po fermentacji nie uleciał tylko jest wciąż związany w piwie, tylko co zrobic jak przyjdzie butelkowac? Ile glukozy do refermentacji?
skoro już gaz jest
minęło 15 dni fermentacji burzliwej, przeprowadzanej w lodówce w 8*C. Lager ok 15blg na starcie, obecnie pokazuje 5 blg. Co mnie zastanawia, że zieloen piwo jest jakby nagazowane. Nalewam do cylindra, żeby sprawdzic blg a tu się robi piękna piana jakby gotowe piwo to było. Rozumiem, że dwutelenek węgla po fermentacji nie uleciał tylko jest wciąż związany w piwie, tylko co zrobic jak przyjdzie butelkowac? Ile glukozy do refermentacji?
skoro już gaz jest
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
Comment