Mniej więcej 4 gramy to mała łyżeczka (do tego nie kopiata), jak masz jakakolwiek wagę (no może nie łazienkową ) odmierz 10 łyżeczek i zważ lub 100 dla 400g
Piwo juz w trakcie nastawiania, czekam az spadnie temp. w balonie by dodać drożdży.
W poniedziałek zamierzam zamówić butelki PET, cukromierz i miarkę do cukru przy okazji.
Narazie ekstrakt zalany 20 litrami przegotowanej wody w balonie.
Mam na dnie jakiś jasny osad, czy to normalne?
Jeśli osad jest przed zadaniem drożdży - widocznie źle zamieszałeś i mógł się cukier osadzić nierozpuszczony Może też balon nie był czysty... Stawiałbym na cukier...
Jeśli osad jest przed zadaniem drożdży - widocznie źle zamieszałeś i mógł się cukier osadzić nierozpuszczony Może też balon nie był czysty... Stawiałbym na cukier...
balon był naprawde czysty, drożdze już chyba zaczynają pracować bo z rurki bulgocze.
Czy ten osad ma jakieś znaczenie?
Staralem sie naprawde dobrze to rozmieszać.
Czy można jeszcze na początku fermentacji zamieszać jeszcze raz?
balon był naprawde czysty, drożdze już chyba zaczynają pracować bo z rurki bulgocze.
Czy ten osad ma jakieś znaczenie?
Staralem sie naprawde dobrze to rozmieszać.
Czy można jeszcze na początku fermentacji zamieszać jeszcze raz?
Osadem się nie przejmuj, w plastikowym fermentorze nawet byś nie zauważył
Wypełnij profil może ktoś z okolicy ma wolne butelki i kapslownicy by użyczył (moja Greta dużo podróżuje)
Osadem się nie przejmuj, w plastikowym fermentorze nawet byś nie zauważył
To taki szary osad, pojawił się juz zaraz po wlaniu wszystkiego do balona. Mimo dokładnego wymieszania i potrząsania balonem i tak ten osad powstaje. Skoro jednak się nim nie przejmawać to pozostaje czekać i
Temperatura utrzymuje się średnio 23.5 st.
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-08-23, 11:02.
Powód: cyt.
No i dobrze jest. Drożdże pracujące unoszą się w brzeczce, a te, co leżą na dnie, to albo trupy, albo lenie. Osad drożdżowy masz zawsze, również w butelce po rozlewie.
Cicha fermentacja jest w pojemniku. W butelkach jest REfermentacja: dodajesz glukozy/cukru/ekstraktu do piwa przed butelkowaniem, żeby rozbudzić na nowo drożdże, które dzięki swojej ponownej pracy nagazują piwo
a jak się odbywa taka cicha fermentacja? Przelewa się wszystko do zbiornika i tyle? Nic wiecej sie nie dodaje? Co ona właściwie daje, bo producent zaleca przelanie wszystkiego od razu do butelek
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
Comment