Zatrzymana fermentacja-pomocy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Jak do wody o gęstości 0 Blg dodasz drożdży, to pożytku z tego nie będzie żadnego.

    Trochę mało jest informacji, więc trudno wyczuć, jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy. Wudaje mi sie, że fermentacja przebiegła prawidłowo, a pomiar jest nieprawidłowy, ale to tylko zgadywanie.

    Żeby piwa nie stracić, zrób tak: dodaj połowę ilości cukru (ekstraktu, brzeczki - niepotrzebne skreślić) przewidzianej do refermentacji i nalej piwo w PETy. Jeśli niskie odfermentowanie to wina drożdży, to dostaniesz bomby petowe, trzeba będzie co kilka dni odkręcać i upuszczać nadmiar gazu. Łatwo to ropoznać, bo ciśnienie może nawet wypchnąć dno peta. Natomiast jeśli winny jest błąd pomiaru, to dostaniezz całkiem niezłe, tylko słabo nagazowane piwo.

    Bomba petowa powstaje wtedy, gdy nie wszystkie cukry fermentowalne są przefermentowane. Nie będę wnikał teraz w przyczyny, ale tak zdarzyło mi się ostatnio z "porzeczką". Piwo było nisko odfermentowane, a że dodatkowo bardzo "owocowe", to wlałem je w pety, tyle że z normalną ilością cukru do refermentacji. Okazało się, żo to, co nie stało się w czasie fermentacji głównej ani wtórnej, dzieje się podczas leżakowania. Conajmniej kilkanaście razu musiałem upuszczać gaz z butelek, gdyż groziły wybuchem. Ta śladowa ilość drożdży, pozostawiona w do refermentacji, potrafi sobie poradzić z niedofermentowanym cukrem, jakkolwiek by go tam zwał.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • balon91
      Zatrzymana fermentacja??
      balon91
      Witam serdecznie.
      W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
      postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

      Niestety przez moją niecierpliwość...
      2021-07-14, 16:39
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 17:59
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 14:55
    • RomaNzRumunii
      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
      2022-01-25, 17:05
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-08, 00:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...