Dubbel i Trippel ciągle mętne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ushi
    Wogosz mam zamrożone w glicerynie THG mogą być zamiast s-33 ?
    Nie szkoda Tobie?. Na pisałem o S-33 z kilku względów:
    1. suche drożdże posiadają stałą ilość komórek na 1g proszku. Łatwo to odmierzyć i nie marnuje się reszta drożdży w torebce.
    2. S-33 są neutralne smakowo i nie wpłyną na smak piwa, obojętnie jakie piwo będziesz nimi dofermentowywał,
    3. zamrażanie drożdży jest najmniej pewną metodą ich przechowywania. Musisz i tak zrobić starter i nie będziesz wiedział ile jest w nim żywych drożdży i ile trzeba go dodać.
    Oczywiście, jeżeli fermentację prowadziłeś na tych drożdżach, to refermentacja jest jak najbardziej pożądana na tych samych.

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #17
      Przechowują się całkiem dobrze, właśnie zrobiłem wczoraj starter i poszły elegancko.Już po rozmrożeniu strzykawki buzowały w niej, a dziś stoi ładna pianka w starterze -jutro robota.
      Strzykawka 20 ml starcza na ok 1l brzeczki, choć to raczej max. Ok 0,5 l byłoby bezpieczniejsze.German Ale z 10 ml na 0,5 l szły słabo - dopiero po dwóch dniach na dobre ruszyły. Mrożenie wydaje mi się całkiem dobrym rozwiązaniem nie wiem jeszcze ile mogą leżeć. Pewnie jak wlałbym część startera do sklarowanego Trippla byłoby ok. Rozważe to, ale Dubbel pomalutku ustala się - szyjki są dość klarowne więc cały się też sklaruje.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Van Pur, Dubbel
        darekd
        Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

        Tu jest Blond:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

        Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
        2024-05-15, 23:43
      • heckler
        Strakonice, Palackého náměstí 83, Minipivovar Haďák
        heckler
        Strakonice, to malownicze miasto w południowych Czechach, położone na zbiegu rzek Otavy i Volyňki. Po jednej stronie rzeki można zwiedzać ładny, gotycki zamek, a po drugiej na skromnym, kiszkowatym ryneczku od 2022 roku działa browar Haďák.
        Pierwszy człon nazwy browaru to nazwisko właściciela,...
        2025-08-19, 09:23
      • heckler
        Blučina, Havlíčkova 99, Pivovar Xaver
        heckler
        Xaver to jeden ze starszych browarów powstałych w Czechach. Jego założyciel Svatopluk Strava już od 2005 roku u siebie na posesji warzy piwo.
        Historia browaru to wzloty i upadki. Parokrotnie zaprzestawano warzenia, by do niego ponownie powrócić
        Np. w czerwcu 2008 zaprzestano, a już
        ...
        2025-06-24, 12:03
      • pebejot
        Litwa, Kłajpeda, Kūlių Vartų g. 7, Švyturys Bhouse
        pebejot
        W centrum Klaipedy, 2,5 km od dworca.
        Olbrzymi browar, który opanował kawał litewskiego rynku znajduje się w centrum nadmorskiej Kłajpedy w odległości 2,5 km od dworca kolejowego.
        Na wzór browarów amerykańskich, wszystko stanowi jedną całość, czyli wielka instalacja jest wkomponowana...
        2025-08-04, 09:30
      • dadek
        Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
        dadek
        Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
        2024-09-19, 02:44
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...