Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

martwe drożdże

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • smigle
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 3

    #1

    martwe drożdże

    Witam,

    otrzymałem w prezencie zestaw do warzenia piwa MrBeer.
    Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, lecz, jak się okazało później, była ona niedokładna.
    Problem polega na tym, że nie było wskazanej temperatury cieczy, do której należało dodać drożdże. Więc boję się, że temperatura była zbyt wysoka i drożdże zginęły.
    Jak rozpoznać czy są one żywe czy nie?
    Może należałoby dodać drożdży?
    Dzięki
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3281

    #2
    Zbyt wysoka, czyli jaka?
    Kiedy dodałeś drożdże?
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • smigle
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 3

      #3
      Drożdże dodałem bez mierzenia temperatury, po wymieszaniu wody z ekstraktem słodu i cukrem (też był w zestawie).

      Woda nie była gorąca, ale boję się, że temperatura mogła być wyższa niż 30C.

      Właśnie skosztowałem, ma średnio gorzki smak i nie pachnie słodem tak, jak na początku.

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3281

        #4
        Pojawiła się piana? Jak się domyślam nie masz cukromierza do pomiaru Blg
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • smigle
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.06
          • 3

          #5
          Balingomierza nie mam.
          Brzeczka ma teraz ponad tydzień i teraz jej powierzchnia jest bez piany, ale wcześniej była niewielka warstwa piany.
          Brzeczka jest przezroczysta i dobrze smakuje, więc będę już butelkował.

          Dzięki

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
            dadek
            Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
            2025-12-02, 01:12
          • etman
            Norweskie kveiki
            etman
            Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
            • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
            • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
            https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
            2025-02-11, 20:56
          • mlody16
            Pierwszy browar - german pils
            mlody16
            Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
            Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

            Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
            2025-11-16, 18:46
          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...