Koźlak, "Cztery zboża"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #1

    Koźlak, "Cztery zboża"

    Zeby tyle nie gadać na temat czy zamieszczać receptury czy nie, daję pierwszy przepis na Koźlaka "Cztery zboża"

    Piłem takiego jesienią w NL, tamten pochodził z browaru Jopen. Jopen, "Vier granen Bok"
    W porównaniu z innymi koźlakami dostępnymi w knajpie ten się wyróżnial "innym" smakiem, teraz trudnym do określenia. Jakąś taką ziarnistością.

    Napewno będę warzyć tego Koźlaka w następnym sezonie, ale jeżeli ktoś ma możliwości niech uwarzy i napisze jak smakuje.

    A więc do dzieła:

    -słód pilznenski 2kg
    -słód pszeniczny 1kg
    -słód Caramunich 150 EBC 400g
    -słód Caramout 120 EBC 400g
    -płatki owsiane 800g
    -płatki żytnie 800g
    -słód czekoladowy 1000 EBC 70g
    -rodzynki 400g

    chmiel:
    -Northern Brewer 35g 8,5 alfa (pewnikiem można zastąpić go jakimś innym)
    -Saaz 20g 3 alfa

    Drożdże Saflager S-23 lub płynne dolnej fermentacji.

    Plan warzenia:

    37 °C - 10min
    45 °C - 10min
    54 °C - 10min
    62 °C - 20min
    68 °C - 20min
    72 °C - 20min
    78 °C - 5min -> filtracja


    gotowanie:
    - rodzynki - 90 min
    - Northern Brewer - 90min
    - Saaz - na ostatnie 15 min

    Powodzenia.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2007-06-06, 02:15. Powód: poprawiono link
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Zeby tyle nie gadać ... daję pierwszy przepis na Koźlaka "Cztery zboża"... z browaru Jopen.
    ...
    -słód Caramout 120 EBC 400g
    ...
    Wypadałoby określić nie tylko, co to jest słód "Caramout", ale i parametry wszystkich pozostałych słodów, inaczej cała ta "receptura" jest do bani.

    Jeżeli tak ma wyglądać dział receptur, to wystarczą moje linki.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24090

      #3
      Mout = Malz = Malt = Słód
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Ale o co chodzi?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24090

          #5
          zapewne o to, że jako jedyny korzystasz z nazw słodów rodem z Beneluksu, inną sprawą jest to czy na podstawie tego przepisu można znaleźć recenzowane piwa np. na BrowarBizie...
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            No można, wkleiłem linka. Przepis jest nie ukrywam w NL strony. Jeżeli źle przetłumaczyłem jakiś słód to proszę o korektę.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24090

              #7
              link był nieprawidłowy (poprawiłem) ale jak zauważyłem był to sznurek do komercyjnego przykładu, nie domowych produkcji.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                tak wiem, i jak napisałem będę to piwo robić jesienią. Wiosną podzielę sie wrażeniami.

                Zapodałem ten przepis, bo z takim Koźlakiem nie spotkałem się w "naszych" recepturach. Być może ktoś wyprubuje je do jesieni, co w tym złego?

                Miały być opracowania. Więc dyskutujmy.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24090

                  #9
                  co w tym złego? Pewnie niewiele, ot ustaliliśmy że miały wylądować tu sprawdzone receptury - na pierwszy rzut - opracowania gatunków "standardowych".
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • KulisBrew
                    KuliśBrew
                    KulisBrew
                    Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
                    Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
                    kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
                    2020-08-28, 15:09
                  • darekd
                    1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
                    darekd
                    Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

                    https://selsky-pivovarek.cz/

                    "Czech-American Amber Ale"
                    13,5% ekstr.
                    5,3% alk.

                    Słód czeski, chmiel amerykański

                    Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
                    2024-10-30, 01:53
                  • darekd
                    Lubrow, Eclaron Pils
                    darekd
                    Ekstr. 12%
                    Alk. 5,1%

                    Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                    W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                    Bez filtracji i pasteryzacji
                    ...
                    2024-09-18, 18:07
                  • dadek
                    Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                    dadek
                    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                    2023-11-22, 06:14
                  • darekd
                    Lubrow, Sladkový
                    darekd
                    Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                    Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                    2025-04-14, 00:51
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...