Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzór do przepisów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Senior
    • 03-2002
    • 2660

    #16
    Wzór możesz opracować, ale jak jego użycie będzie zbyt pracochłonne to umrze śmiercią naturalną. Jak już masz ochotę coś konkretnego zrobić to wydziel część pozycji do wypełnienia jako opcjonalne. Życie pokaże czy będą używane.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • mlody_w_fachu
      Senior
      • 12-2006
      • 325

      #17
      No to czas na poprawiony wzór.

      Między "//" będe zamieszczał "instrukcje"



      "Nazwa piwa" // podajemy nazwe piwa //

      Piwo ... , X litrów. // podajemy rodzaj fermentacji, rodzaj piwa i planowaną ilość piwa //

      Zasyp:
      - słód XYZ X kg, W EBC
      - ...
      - ekstrakt XYZ Y kg, R EBC
      - ...
      - płatki XYZ Z kg
      - ...
      - inne Q kg/l
      // podajemy możliwie najwięcej informacji:
      - cały skład zasypu: słody, ekstrakty słodowe i dodatki niesłodowe (w tym np.: miód, sok owocowy)
      - barwe słodu/ekstraktu słodowego //

      Chmiel:
      - XYZ X alfa-kwasów, granulat/szyszka kg/g
      // podajemy możliwie najwięcej informacji:
      - nazwe chmielu
      - ilość alfa-kwasów
      - postać w jakiej go używamy //

      Drożdże:
      - XYZ // podajmy nazwe drożdży //

      Zacieranie:
      - w A *C wysypujemy słód/ekstrakt słodowy/dodatki niesłodowe
      - ...
      - przerwa X+n w Y *C przez Z minut
      - ...
      - w B *C wsypujemy słód/ekstrakt słodowy/dodatki niesłodowe
      - ...
      - przerwa X+m w Q *C do otrzymania negatywnej próby jodowej/otrzymania poziomu W Blg/OG-FG/Brix
      // podajemy możliwie najwięcej informacji:
      - temp. w jakiej dodajemy słód/ekstrakt słodowy do wody
      - przerwy, ich temp. i ich czas trwania
      - jeśli nie dodajemy w całości jakiegoś składnika, to należy podać ilość danego składnika
      - przy ostatniej temp, jak długo ma być prowadzone zacieranie czy to do uzyskania negatywnej próby jodowej czy do określonego poziomu Blg/OG-FG/Brix- tą wartość podajemy w skali z jakiej korzystamy //

      Gotowanie:
      - chmiel X, Y kg/g na Z minut
      - ...
      - chmiel A, B kg/g na C minut
      - ...
      - chmiel X, Q kg/g na R minut
      - ...
      - inne T kg/g na W minut
      //podajemy możliwie najwięcej informacji:
      -nazwe chmielu jego ilość
      - na ile czasu przed końcem warzenia został dodany
      - czy jakiś dodatek niesłodowy został dodany podczas warzenie (podajemy jego ilość i na ile czasu przed końcem warzenia został dodany)
      - czy któraś porcja z chmieli/dodatku niesłodowego została w brzeczce do końca chłodzenia i dopiero po chłodzenie została oddzielona //

      Fermentacja:
      - początkowy stan Blg/OG-FG/Brix
      - burzliwa:
      # czas trwania X dni
      # temp. zlecana / temp. faktyczna
      # informacje dodatkowe
      - cicha:
      # czas trwania Y dni
      # temp. zlecana / temp. faktyczna
      # informacje dodatkowe
      - końcowy stan Blg/OG-FG/Brix
      - refermentacja:
      # surowiec Z, Q g na 0,5l / Q kg/g na R litrów piwa
      # informacje dodatkowe
      // podajemy możliwie najwięcej informacji:
      -długość trwania poszczególnych etapów fermentacji (fermentacja burzliwa i fermentacja cicha)
      - temp. w jakiej zaleca się przeprowadzanie danego etapu fermentacji
      - faktyczną temp w jakiej został przeprowadzony dany etap fermentacji (fermentacja burzliwa i fermentacja cicha)
      - rodzaj użytego surowca do refermentacji (glukoza, ekstrakt słodowy, cukier- sacharoza, inne)
      - ilość użytego surowca do refermentacji w przeliczeniu na 0,5l piwa lub jego ilość na cała otrzymaną ilość piwa, w zależności jakie "naczynie" użyliśmy do przeprowadzenia refermentacji
      - informacje o stanie początkowym i końcowym (po odfermentowaniu) Blg/OG-FG/Brix- tą wartość podajemy w skali z jakiej korzystamy
      - informacje czy na którymś z etapów fermentacji (fermentacja burzliwa, fermentacja cicha i refermentacja) został dodany jakiś składnik, jeśli tak, to podajemy informacje o nim według wyżej wymieniony zaleceń //

      Piwo: // podajmy informacje o piwie jeśli chcemy, można dołączyć ocene piwa według tej skali dla ujednolicanie oceny i ułatwienie porównywanie ocen poszczególnych piw z "receptur" //

      Uwagi: // podajemy dodatkowe informacje przydatne przy wyrobie danego piwa, jeśli takowe są //






      Ma nadzieje, że ten wzór jest już lepszy od poprzedniego.
      po prostu mlody_w_fachu
      - - -
      gdzieniegdzie znany jako winorobek

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #18
        To nie jest wzór na przepis tylko chcesz żebym ci przepisywał swój dziennik piwny. Tego nigdy nie zrobię. dixi
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎