Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
    niby ten który podałem w linku lidl oferował pasteryzatory SILVERCREST
    Lidlowy to ogólne pojęcie dla elektrycznych garnków 30l
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
      Będąc szczerym, nie liczyłem. Jedynie zaobserwowałem wzrost rachunków o ok 100zł w skali dwóch miesięcy i złożyłem to na karb warzenia. Być może niesłusznie, ale żaden inny powód wzrostu opłat nie przychodził mi do głowy. (Mówimy o zacieraniu + warzeniu z grzałką 1000W). Liczba warek w tym czasie: 4.
      Nie, no przy założeniu, że dogrzewamy grzałką nurkową będzie spory pobór mocy. Ja przesiadłem się na prąd, bynajmniej nie z powodu oszczędności


      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
      niby ten który podałem w linku lidl oferował pasteryzatory SILVERCREST
      Różne firmy, ta sama konstrukcja.

      Comment


      • zauważyłem że niektóre nie mają kranika niestety więc nie do końca to samo, elektryczny ma chyba tą przewagę że łatwiej kontrolować temperaturę zacierania, a nikt go nie rozkręcał celem wymiany grzałki z 1800 na 2000?

        ja też się zastanawiałem czy nie zrobić tak że kupić garnek z nierdzewki na 30l ze 2 grzałki i je jakoś po zewnętrznej stronie przymocować, do tego izolacja dookoła gara sterownik i pozamiatane

        Comment


        • chcesz 200W? Proszę http://allegro.pl/garnek-elektryczny...088912778.html
          nierdzewka http://allegro.pl/garnek-elektryczny...150866034.html
          Last edited by anteks; 08-04-2013, 15:09.
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • a ktoś testował płytę indukcyjną?
            http://allegro.pl/amar-e-bianca-kuch...140016772.html

            Comment


            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
              a ktoś testował płytę indukcyjną?
              Używam kuchenki indukcyjnej i garnka z nierdzewki od dwóch sezonów. Moja kuchenka ma moc 3,5KW i jestem z tego zestawu bardzo zadowolony. Warzę w mieszkaniu, w którym nie mam gazu, a butla i palnik w kuchni nie wchodziły w grę ze względów bezpieczeństwa, też estetycznych (małżonka).
              Jeżeli chodzi o moc to specjalnie szukałem czegoś ponad 3KW, żeby czas zagotowania nie był za długi. W moim przypadku czas zagotowania na pełnej mocy około 23-24 litrów brzeczki po wysładzaniu wynosi około 40-45 minut. Później moc można znacznie obniżyć - gotuję na 1,7KW.
              Reasumując - do zacierania i podtrzymywania temperatury w czasie gotowania 2KW w zupełności wystarczy (dla standardowych warek około 20l), jednak do zagotowania może być trochę mało - czas doprowadzenia do wrzenia mocno się przedłuży. Z drugiej strony można nie czekać na całą porcję brzeczki z wysładzania, tylko dodawać do gotowania porcjami, żeby uniknąć strat ciepła co powinno dać niezłe rezultaty. Ja tego nie robię - wysładzam do momentu uzbierania w garze pełnej ilości, a czas wykorzystuję na przygotowanie sprzętu, dezynfekcję itp.
              Może jest jakiś użytkownik kuchenki 2KW i coś więcej napisze.
              Pozdrawiam -

              Comment


              • Hej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.

                http://allegro.pl/clatronic-3338-gar...683285190.html

                Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?
                Last edited by WojciechT; 14-11-2013, 23:39.

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                  Hej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.

                  http://allegro.pl/clatronic-3338-gar...683285190.html

                  Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?
                  Jak najbardziej
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment


                  • tylko drogo
                    Tato nie pij - zostaw dla syna

                    Comment


                    • 25 litrów - do zacierania wystarczy, do warzenia to za mało. Innych firm były 29 litrów.

                      Comment


                      • To zależy jakie warki chcemy robić. Ja ostatnio warzę właśnie w 24 litrowym bo w zupełności wystarcza na uwarzenie 19l piwa do kega corneliusa.

                        Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment


                        • Raczej wolałbym warzyć mniej, a częściej - lubię eksperymentować.

                          Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat.
                          Mógłbyś rozwinąć? Nie mam zbyt dużo (a właściwie wcale...) obeznania w tym temacie.

                          Comment


                          • To już było wiele razy, kociołek w tej wersji potrafi nie zagotować brzeczki. Trzeba ominąc wszelkie zabezpieczenia i podłączyć grzałkę "na prosto" a włączać i wyłączaać go po prostu wtyczką,
                            Ja zacieram jedno temperaturowo bo bezwładność ma straszną a chmielę z alarmem w telefonie co 10' właczając na chwilę. Brzmi strasznie ale to tylko 6 razy i nachmielone
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment


                            • To ja mam chyba jakiś dziwny ten kociołek, bo potrafi i zagotowuje i utrzymuje stan wrzenia bez problemu. Używam właśnie tego z clatronika. Temperatura wrzenia to u mnie w mieszkaniu 100 stopni tak pokazuje termometr, którym kontroluję.

                              Comment

                              Working...
                              X