Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Dobrze byłoby, abyś przyłożył sobie do głowy zimny ręcznik, a następnie uruchomił proces myślowy - co ma dezynfekcja do cyny? Chcesz przez gotowanie zdezynfekować ołów, mogący znajdować się w stopie lutowniczym?
    Koledze Radek70 chyba chodziło o to, że tych szkodliwych związków nie przedostanie się do brzeczki dużo, może mało to zgrabnie napisał

    Comment

    • Radek70
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.04
      • 116

      #32
      Wyjąłeś mi to z ust......no ale ten zimny ręcznik...kto wie

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #33
        @Krzysiu
        Może zostaw ten ręcznik i odpowiedz sobie czy ołów ma zauważalny/mierzalny wpływ na cokolwiek w ww. zastosowaniach. Fajne bicie piany tu się rodzi, może będzie wesoło
        Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2013-06-05, 14:37.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • Gość

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70
          Wyjąłeś mi to z ust......no ale ten zimny ręcznik...kto wie
          Ręcznik się przyda na drugi dzień po tym piwie z ołowiem.

          Comment

          • Radek70
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.04
            • 116

            #35
            Zawsze lubiłem "ciężkie "piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #36
              Domyśliłem się, o co koledze Radkowi chodziło z tym ołowiem, ale jak rzekł poeta - chodzi o to, aby język giętki powiedział to, co pomyśli głowa. A nie całkiem co innego, i niech się goście domyślają.

              Nie ma znaczenia, jakie ilości ołowiu przedostaną się do brzeczki. Związki cyny trujące nie są, natomiast wszystkie związki ołowiu są trujące, koniec, kropka.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Senftenberg, Steindamm 26, Lido Senftenberg
                darekd
                Hotel i restauracja w drewnianym obiekcie w stylu kanadyjskim, który znajduje się w południowej Brandenburgii (Dolne Łużyce), dość niedaleko polskiej granicy na bodaj największym sztucznym pojezierzu w Europie - Lausitzer Seenland. Kiedyś był to region kopalni odkrywkowych węgla brunatnego.,...
                2025-07-20, 02:10
              • darekd
                Zakarczmie, Lager Wiedeński
                darekd
                Na temat tego podkarpackiego browaru restauracyjnego pod Leżajskiem więcej tu:

                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...war-zakarczmie

                a o ich produkcji tu:

                https://browarzakarczmie.pl/browar-zakar...
                2025-07-10, 00:17
              • pebejot
                Finlandia, Tampere, Verkatehtaankatu 2, Pyynikin Brewhouse
                pebejot
                Browar restauracyjny, ale przede wszystkim bardzo duży pub w angielskim stylu, zlokalizowany w centrum miasta w odległości 1 przystanku tramwajowego (od kilku lat miasto Tampere posiada tramwaje) od dworca kolejowego.
                Browar znajduje się w otoczeniu dawnej zabudowy przemysłowej, zachowanej...
                2025-07-06, 15:16
              • darekd
                Lubrow, Sladkový
                darekd
                Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                2025-04-14, 00:51
              • darekd
                Gusswerk, Eisbergbock
                darekd
                Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

                11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

                Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

                Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
                2025-04-08, 23:58
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...