Jako elektronik, chciałem tylko sprostować - na rynku występuje kilka rodzai spoiwa lutowniczego. Dzieli się to na tzw. 'cynę' miękką i twardą. Miękka to 63% cyny i 37% ołowiu, twarda (trudniej dostępna w zwykłych sklepach, od 2006 roku tylko takiej używa się na produkcji elektroniki użytkowej) 96,5% cyny i 3,5% srebra. Miękka topi się przy około 190 stopniach C, twarda potrzebuje około 230 stopni C i jest dość kłopotliwa w użyciu. Nie jestem pewien czy czysta cyna zdałaby tu egzamin - sądzę że powinna być utwardzona innym metalem, ale na pewno nie ołowiem!
Sprzęt warzelniczy z miedzi a kwestie zdrowotne.
Collapse
X
-
Ciekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.
Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.
Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.Comment
-
Witam.czytałem posty na tematy metalurgii w browarnictwie czyli te wyżej i nie do końca mogę się zgodzić co do aluminium.Juz od dawna alu jest używane w przemyśle np.mleczarskim i problemów raczej nie ma.Na co dzień pracuje w firmie gdzie spawam aluminium.Mój gar zacierny to 55 litrowy gar z tłoczonego alu,ze starej restauracji.Alu jest b. łatwe w jakiejkolwiek obróbce.Nie zauważyłem by,piwo miało jakiś posmak czy też miało się psuć. więc nie skreślajmy tego z listy...Pozdrawiam.Comment
-
Stop cyny z ołowiem ma temp topnienia 190 st:Ciekawe rzeczy prawisz. Z chemii pamiętam, że dodatek ołowiu utwardza cynę (tak robi się stopy drukarskie) i podnosi jej temperaturę topnienia. Stop cyny z ołowiem nie może topić się w temperaturze 190 C, ponieważ cyna ma temperaturę topnienia 230 stopni, a ołów 320 stopni C.
Podobnie z tymi lutami: na All... w stałej sprzedaży jest cyna lutownicza w laskach, w stopie z ołowiem, o składzie: 90/10, 60/40 i 40/60 Sn do Pb. Bez najmniejszego trudu kupisz też wyroby Cynela: cynę w stopach z miedzią 97/3 i 99/1 oraz ze srebrem 99/1.
Do spożywki od średniowiecza używa się czystej cyny, najlepsza to tzw. cyna angielska.
Krzysiu, proszę, poczytaj zanim napiszesz.
pozdrawiam
piotryComment
-
Wracajac do meritum, znalazlem cos takiego na ten temat5560 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Comment
-
Ja dodam tylko od siebie, że w ramach wspierania naukowych ekperymentów, chętnię wspomogę osobę posiadającą coś miedzianego testem (niestety akwarystycznym) wykrywającym miedź.
Niestety trzebaby przeprowadzić próbę na czystej wodzie, nie na brzeczce, bo to jest test kropelkowy, taki z porównawczą skalą koloru.Comment
-
Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie.potem nastepuje wychłodzenie.Koledzy? ile tak naprawde przedostało sie zwiazków toksycznych do waszej warki,co?Mam wrażenie ze wiecej jest w Ketchupie albo innych wynalazkach E-cos tam.Wypijmy za błędy i nie zawracajmy sobie gitary Pozdrawiam
Comment
-
Ja swoją wkładam na 10 min. przed końcem gotowania
Zapewne masz rację, tylko sklepowe żarcie ograniczam do minimium
Comment
-
Dlatego właśnie zaproponowałem sprawdzenie, poprzez udostępnieniu testu, który mam u siebie w szafce
Comment
-
Jak zaznaczysz, że ma być lut bezołowiowy, powinno wystarczyć. Chyba, że masz majstra - oszusta.
Dobrze byłoby, abyś przyłożył sobie do głowy zimny ręcznik, a następnie uruchomił proces myślowy - co ma dezynfekcja do cyny? Chcesz przez gotowanie zdezynfekować ołów, mogący znajdować się w stopie lutowniczym?Panowie...i Panie...nie macie wrażenia że ilość tej, dajmy na to cyny,jest tak znikoma że cała sprawa to zawracanie kijem wisły?Jeśli wkładam do brzeczki ,która dopiero co sie gotowała a więc ma w przybliżeniu około 100 st.C Chłodnice z jakimiś elementami lutowanymi<skad one sie tam znalazły?>to dezynfekcja tzw.nastepuje samoczynnie...Comment
Related Topics
Collapse
-
18% ekstr.
9,4% alk.
Aromat - ciemne ciasto (piernik bez korzenności), suszone owoce (figi, śliwki, rodzynki), bakalie
Piana - lane z pompy, przy nalewaniu sporo się pieniło, zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemna miedź/esencja herbaciana, lekkie zamglenie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Nowość z naszego Aldi.
7% alk.
Aromat - słodowy, głównie karmel, ciut jakiś słodko-kwaskowych owoców, po otwarciu na chwilę zamigotał jakiś chmiel
Piana - wysoka, nietrwała, na dłużej minimalne strzępy
Barwa - ciemna miedź
Wysycenie - umiarkowane,...-
Channel: Niemcy
2025-10-01, 23:53 -
-
Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....-
Channel: Niemcy
-
-
Hotel i restauracja w drewnianym obiekcie w stylu kanadyjskim, który znajduje się w południowej Brandenburgii (Dolne Łużyce), dość niedaleko polskiej granicy na bodaj największym sztucznym pojezierzu w Europie - Lausitzer Seenland. Kiedyś był to region kopalni odkrywkowych węgla brunatnego.,...-
Channel: Niemcy
2025-07-20, 01:10 -
-
Na temat tego podkarpackiego browaru restauracyjnego pod Leżajskiem więcej tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...war-zakarczmie
a o ich produkcji tu:
https://browarzakarczmie.pl/browar-zakar...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment