Zacieranie w lodówce turystycznej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pietruszewskih
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.02
    • 17

    #16
    Do takiego zacierania świetnie nadałby się termos wojskowy. Są takie, które mają zamontowany kranik.
    Żeby życie miało smaczek -
    Raz lagerek, raz koźlaczek.

    Comment

    • flood
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 182

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
      A warzysz jak??
      To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

      Czy dałoby radę tak;

      1. zacierać w lodówce.

      2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?

      Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?

      pzdr
      flood

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
        To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

        Czy dałoby radę tak;

        1. zacierać w lodówce.

        2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?

        Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?

        pzdr
        flood

        Warzenie to nie tylko chmielenie. Odparowujesz w ten sposób niepotrzebne zwiazki i dezynfekcja.
        Ale możesz przecierz spróbować. Np rezygnując z warzenia całkowicie i chmielac "na zimno".

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
          To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

          Czy dałoby radę tak;

          1. zacierać w lodówce.

          2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?

          Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?

          pzdr
          flood
          Tak to niebardzo, ale moglbys chmielic na 2 razy. najpierw 12l pozniej kolejne 12
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3492

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
            To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

            Czy dałoby radę tak;

            1. zacierać w lodówce.

            2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
            To nie jest dobry pomysł bo chmielić trzeba całą brzeczką ale możesz zrobić ją o wyższym Blg i IBU a w fermentorze rozcieńczyć wodą przegotowaną.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • flood
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.06
              • 182

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
              To nie jest dobry pomysł bo chmielić trzeba całą brzeczką ale możesz zrobić ją o wyższym Blg i IBU a w fermentorze rozcieńczyć wodą przegotowaną.
              A da się tak odfiltrować - bo to by wyglądało jak chmielenie z ekstraktów?
              Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?

              pzdr
              flood

              PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
              fl

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
                A da się tak odfiltrować - bo to by wyglądało jak chmielenie z ekstraktów?
                Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?

                pzdr
                flood

                PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
                fl
                No jesli chcesz uzyskac dobre efekty to potrzebujesz gar (minimum 5L wiekszy niz twoje potrzeby piwowarskie). I niestety nie ma ucieczki. Popytaj znajomych, ja ku mojemu zdziwieniu znalazlem kilka wsrod rodziny (kiedys powszechnie uzywane do gotowania bielizny), a moze ktos jeszcze ma cos takiego. Pozatym potrzebujesz termometr, opcjonalnie areometr, fermentor i filtrator(lodowka turystyczna ,albo fermentor z np. filtrem z oplotu) i rurka 2m. Reszta to udogodnienia.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #23
                  Trochę odświeżę temat pytaniem:
                  Czy mash out robi się poprzez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku/gorącej wody?

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19326

                    #24
                    A jak inaczej byś to widział? Ja kiedyś włożyłem grzałkę nurkową i drugi raz tego nie zrobię

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10850

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                      Trochę odświeżę temat pytaniem:
                      Czy mash out robi się poprzez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku/gorącej wody?
                      Tak, tylko po co?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19326

                        #26
                        Aby wyeliminować enzymy. Wiem do czego zmierzasz... Nie robisz w ogóle tej ostatniej przerwy?

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10850

                          #27
                          W pewnym sensie robię, bywa że pierwsze wody do wysładzania maja prawie 100'C
                          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-09-30, 13:58.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19326

                            #28
                            Po prostu wodę do wysładzania masz w wyższej temperaturze. W sumie na to samo wychodzi.

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Flino
                              Jak czytać przepis ?
                              Flino
                              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                              1. Składniki:
                              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                              • monachijski Litovel 0,9 kg;
                              • karmel jasny 0,5 kg
                              • caraaroma 0,35;
                              • chmiel Marynka granulat 40 g;
                              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                              2....
                              2021-11-17, 11:49
                            • heckler
                              Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
                              heckler
                              Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
                              Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
                              2025-06-26, 10:25
                            • Gdina
                              Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
                              Gdina
                              Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
                              2017-02-07, 18:13
                            • heckler
                              Czechy, Kvasice, Tlumačovská 681, Restaurace Sportareál
                              heckler
                              Do Kvasic powróciliśmy po trzech tygodniach. Ale tym razem udaliśmy się do Restaurace Sportareál, gdzie według zapewnień właściciela browaru Dobrá Kára
                              bywa ich lane piwo.
                              Owszem, piwo było, ale niestety tylko jedno pod postacią jasnej 10-ki. Piwo smaczne, ciut inne od tradycyjnej...
                              Dzisiaj, 07:20
                            • adam1878red
                              powitanie i pytanie
                              adam1878red
                              Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
                              Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
                              2025-08-04, 20:14
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...