Do takiego zacierania świetnie nadałby się termos wojskowy. Są takie, które mają zamontowany kranik.
Zacieranie w lodówce turystycznej
Collapse
X
-
-
To i ja przyłącze się odkopując stary temat.
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?
pzdr
floodComment
-
To i ja przyłącze się odkopując stary temat.
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?
pzdr
flood
Warzenie to nie tylko chmielenie. Odparowujesz w ten sposób niepotrzebne zwiazki i dezynfekcja.
Ale możesz przecierz spróbować. Np rezygnując z warzenia całkowicie i chmielac "na zimno".Comment
-
To i ja przyłącze się odkopując stary temat.
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?
pzdr
flood"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
To i ja przyłącze się odkopując stary temat.
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?
pzdr
flood
PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
flComment
-
A da się tak odfiltrować - bo to by wyglądało jak chmielenie z ekstraktów?
Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?
pzdr
flood
PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
fl"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...-
Channel: Czechy
-
-
Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Do Kvasic powróciliśmy po trzech tygodniach. Ale tym razem udaliśmy się do Restaurace Sportareál, gdzie według zapewnień właściciela browaru Dobrá Kára
bywa ich lane piwo.
Owszem, piwo było, ale niestety tylko jedno pod postacią jasnej 10-ki. Piwo smaczne, ciut inne od tradycyjnej...-
Channel: Czechy
Dzisiaj, 07:20 -
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment