Drożdże piekarskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • brujo
    replied
    Drożdze winne lub spożywcze

    Witam .
    Mam pytanie czy ktoś z was próbował robic piwo z użyciem zwykłych drożdzy spożywczych lub winnych. Co moze z tego wyniknąć ?
    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Niestey na razie nie planuję odwiedzenia tamtej okolicy

    Proponuję na tym zakończyć, zanim Art nas wytnie na ogólny

    Leave a comment:


  • Piwowar
    replied
    Jeszcze mi sie przypomnialo Brauerei Hecht.

    Leave a comment:


  • Piwowar
    replied
    Haberhäusle, Warthausen, Storch, Strauss, Pflug i.t.p. to niestety juz tylko historia. Grüner Baum, Biber i Löwenbräu Ummendorf jeszcze istnieja.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Mieszkałem w browarze "Gruener Baum", a zwiedziłem "Zum Biber" i "Haberhausle". I dostałem jeszcze litrowe kufle "Warthausen" i "zum Storch"
    Piwko przednie, naprawdę.

    Leave a comment:


  • Piwowar
    replied
    Bywam tam regularnie, bo mam znajomych. Ladne miasteczko o bardzo bogatych tradycjach piwowarskich. Do dzis w samym centrum funkcjonuja 3 malutkie browary. Jeszcze 20-30 lat temu bylo ich ponad 10.

    A wracajac do tematu, slyszalem od jednego goscia ze da sie robic piwo na zwyklych drozdzach. Trzeba je jednak najpierw przyzwyczaic do cukrow zawartych w brzeczce. Pozniej wszystko przebiega jak przy drozdzach gornej fermentacji, z tym ze trzeba sie liczyc z "dosc oryginalnym" smakiem i zapachem.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Zgadza się, byłem tam służbowo parę dni.

    Leave a comment:


  • Piwowar
    replied
    Czy byles w Biberach/Riss okolo 40 km na poludnie od ULM?

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    a nie zostało Ci gdzieś po kieszeniach trochę

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Wprawdzie nie o piwie, ale ponad 10 lat temu piłem w Biberach japońską gorącą wódkę strasznie śmierdzącą drożdżami. Na początku trochę mnie to zastanowiło, bo w końcu w Polsce każdy sam pędził bimber w domu, ale potem się przełamałem. Rewelacja!!!

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    no właśnie, i według mnie smak jest inny, mnie te capienie odrzuca trochę

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Wino z dorżdży piekarskich wychodzi, samo osobiście kiedys sprawdziłem. Tylko trochę capi.
    Piwo pewnie też wyjdzie, tylko też będzie trochę capiło.

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    ze zwykłych drożdzy raczej nic nie wyjdzie, przynajmniej nic nie wychodzi jeżeli chodzi o wino

    Leave a comment:


  • NoLeafClover
    utworzył/a temat Drożdże piekarskie

    Drożdże piekarskie

    A czy nie ożna spróbować ze zwykłymi drożdżami i zobaczyć co wyjdzie i jak będzie smakowało. Zawsze jakaś satysfakcja z pierwszego własnoręcznie uważonego browarka:

Related Topics

Collapse

  • Shedao
    Witnica, Konopnickiej 1, Browar Witnica
    Shedao
    Wychodzi na to, że sam browar nie doczekał się u nas przez tyle lat swego wątku.

    Sklepik jest czynny w godzinach 7-15 w dni powszednie. Trzeba podejść na portiernię, pani zadzwoni, wyjdzie druga pani obsługująca sklepik i zaprowadzi do niego. Samemu nie wolno włóczyć się po...
    2024-02-19, 14:47
  • vitia1
    Balony na wino 20l i 5l
    vitia1
    Robiłem wino, ale jakoś ostatnio nie mam czasu na to.
    Może ktoś z browarników robi też wino lub nalewki (te mniejsze balony idealnie do tego się nadają) i mu się przyda.

    Mam 7szt. balonów plastikowych (butle po wodzie mineralnej). Mnie sprawowały się wyśmienicie i...
    2018-11-06, 10:54
  • darekd
    ? [TankBusters], Cybertank
    darekd
    West Coast IPA
    Ekstr. 15
    Alk. 6,5
    Chmiele: jakiś eksperymentalny HQG#3, Riwaka, Vista, Chinook

    pod tą nazwą uwarzyli kiedyś inną West Coast IPA

    Aromat - chmielowy z owocowym miksem (po otwarciu były wyraźniejsze na chwile cytrusy, potem białe winogrona),...
    2025-11-14, 00:41
  • Prusak
    Ca' del Brado, Baccarossa
    Prusak
    Podobny eksperyment jak w przypadku Baccabianca, tyle że z dodatkiem czerwonych winogron.
    Znajduje to odzwierciedlenie w kolorze, praktycznie rzecz biorąc czerwonkawo-brązowym.
    Woń winna, bardziej stonowana niż w odmianie białej, wyczuwalne nuty ziemistości winnej.
    W smaku podobnie,...
    2025-11-08, 16:17
  • darekd
    SanFrutos, Invasion
    darekd
    Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
    Działają od 2013 r.

    "Doble IPA"
    8,1% alk.

    https://cervezasanfrutos.com/en/coll...doble-ipa-lata

    Aromat...
    2025-07-09, 20:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...