Wiem, że stare pytanie, ale może ktoś jeszcze się będzie bawić, to zostawiam odpowiedź.
Drożdże piekarnicze to ten sam gatunek co drożdże do piw górnej fermentacji (Saccharomyces Cerevisiae). Z tego względu pracują w podobnym zakresie temperatur.
Drożdże piekarskie
Collapse
X
-
Witam!!! Jeśli idzie o drożdże piekarnicze, to piwo z nich wyjdzie na pewno! Nawet nie capi strasznie (trochę tylko). Problem jednak w tym, że nawet bez chmielu ma intensywną i nieprzyjemną goryczke, a same drożdze są niestabilne i piwo łatwo kwaśnieje.Leave a comment:
-
Zgadza się. Przy regularnym warzeniu, np. raz w tygodniu, jedna saszetka wystarczy na kilkadziesiąt warek. Z moich dośwadczeń wynika, że problemem jest korzystanie z rozmaitych szczepów drożdży, natomiast gdy stosuje sie jeden uniwersalny, to jego koszt jest całkowicie pomijalny, bo bardzo długo wykorzystywać można gęstwy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrAle względy ekonomiczne za tym nie przemawiają...
Drożdże piekarnicze nie nadają sę do piwa, bo ich przeznaczenie jest inne. Są wyhodowane pod kątem przemiany skrobi w dwutlenek węgla. Piwo oczywiście jakieś wyjdzie, ale jego walory smakowe będą mniejsze, niż przy użyciu drożdży piwowarskich. Może alkoholu będzie więcej, bo drożdże piekarskie powinny sobie radzić z dekstrynami granicznymi, chociaż nie przysięgnę, że tak jest.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2007-03-12, 08:44.Leave a comment:
-
Ale też moj wypowiedź nie odnosiła się do Twojej. Jak najbardziej widzę zasadność takiego eksperymentu, ze względu na wartości poznawcze. Chodzi o to, czy piwo jest na takich drożdżach gorsze, czy niewypijalne. Np. gdyby kiedyś nam jaśniepanująca IV RP zabroniła sprzedaży drożdży piwowarskich. Tfu... nie kraczę już więcej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Nie chodziło mi o oszczędności (mam kilka saszetek różnych drożdży) tylko o eksperyment.
Pisałem że ma to być fermentacja w pecie max 2 litry, użyje tego "piwa" do pieczenia chleba lub mięs ( piwnicę mam pełną dobrego piwa )
Leave a comment:
-
Nie chodziło mi o oszczędności (mam kilka saszetek różnych drożdży) tylko o eksperyment.
Pisałem że ma to być fermentacja w pecie max 2 litry, użyje tego "piwa" do pieczenia chleba lub mięs ( piwnicę mam pełną dobrego piwa )Leave a comment:
-
Ale względy ekonomiczne za tym nie przemawiają. Przy dopowiedniej ilości warek i stosownym namnażaniu drożdży, koszt drożdży na warkę może dążyć do 1 zł/warka, a nawet mniej. Ja np. używam suchych, ponieważ nie chce mi się bawić w gęstwy (ryzyko zakażenia). Zamiast jednak wsypać całość saszetki do fermentora, robię starter i sypię 1/4 lub 1/3 saszetki. Pozwala to saszetką kosztującą 8-10zł obdzielić 3-4 warki, bez ryzyka pogorszenia jakości, a koszt na warkę spada do 2-3zł. Podobnie rzecz ma się z drożdżami płynnymi - odpowiednie podzielenie na początku zawartości torebki + propagacja drożdży sprawia, ze można mieć kilkadziesiąt warek z jednej saszetki drożdży bez ryzyka pogorszenia jakości.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomaszA ja spróbowałbym ze względów ekonomicznych, pod warunkiem braku kompromisów smakowych.
Drożdże piekarskie na pewno odbiją się na jakości piwa. Już lepiej robić wszystkie piwa na jednym gatunku drożdży np. Safale i bawić się gęstwami niż babrać z piekarskimi. Nie ma sensu robić dziadowskich oszczędności.Leave a comment:
-
A ja spróbowałbym ze względów ekonomicznych, pod warunkiem braku kompromisów smakowych.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33W celach doświadczalnych
Leave a comment:
-
Ymhym...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33W celach doświadczalnych
Zdróweczko
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1Po co się bawić w takie pierdoluty, kiedy drożdży browarniczych jest bez liku?
W celach doświadczalnych
Leave a comment:
-
Po co się bawić w takie pierdoluty, kiedy drożdży browarniczych jest bez liku?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Piwo muszę spróbować zaszczepić takimi zwykłymi, próbka w pecie 2 litrowym powinna wystarczyć (zawsze jakieś resztki można poświęcić ).
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNiekiedy piwowarowie używają dodatkowo drożdży winnych ale bardzo wyjątkowo. Drożdże piekarnicze wogóle się nie nadają bo śmierdzą.
Nie do końca się zgodzę z przedmówcą
, robiłem za piekarniczych (w kostce 100g - dawka 2g ) kwas chlebowy, po 3 tygodniach drożdże są wręcz niewyczuwalne.
Piwo muszę spróbować zaszczepić takimi zwykłymi, próbka w pecie 2 litrowym powinna wystarczyć (zawsze jakieś resztki można poświęcić ).Leave a comment:
-
Niekiedy piwowarowie używają dodatkowo drożdży winnych ale bardzo wyjątkowo. Drożdże piekarnicze wogóle się nie nadają bo śmierdzą.Leave a comment: