Drożdże piekarskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • czaderak
    replied
    Wiem, że stare pytanie, ale może ktoś jeszcze się będzie bawić, to zostawiam odpowiedź.

    Drożdże piekarnicze to ten sam gatunek co drożdże do piw górnej fermentacji (Saccharomyces Cerevisiae). Z tego względu pracują w podobnym zakresie temperatur.
    Ostatnia zmiana dokonana przez czaderak; 2017-05-27, 09:34.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Jaki jest zakres temperatur fermentacji tych drożdży?

    Leave a comment:


  • pszczelarzpl
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brujo
    Witam .
    Mam pytanie czy ktoś z was próbował robic piwo z użyciem zwykłych drożdzy spożywczych lub winnych. Co moze z tego wyniknąć ?
    Pozdrawiam
    Witam!!! Jeśli idzie o drożdże piekarnicze, to piwo z nich wyjdzie na pewno! Nawet nie capi strasznie (trochę tylko). Problem jednak w tym, że nawet bez chmielu ma intensywną i nieprzyjemną goryczke, a same drożdze są niestabilne i piwo łatwo kwaśnieje.

    Leave a comment:


  • dino19_87
    replied
    ja próbowałem z drożdżami piekarskimi - nie polecam

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Ale względy ekonomiczne za tym nie przemawiają...
    Zgadza się. Przy regularnym warzeniu, np. raz w tygodniu, jedna saszetka wystarczy na kilkadziesiąt warek. Z moich dośwadczeń wynika, że problemem jest korzystanie z rozmaitych szczepów drożdży, natomiast gdy stosuje sie jeden uniwersalny, to jego koszt jest całkowicie pomijalny, bo bardzo długo wykorzystywać można gęstwy.

    Drożdże piekarnicze nie nadają sę do piwa, bo ich przeznaczenie jest inne. Są wyhodowane pod kątem przemiany skrobi w dwutlenek węgla. Piwo oczywiście jakieś wyjdzie, ale jego walory smakowe będą mniejsze, niż przy użyciu drożdży piwowarskich. Może alkoholu będzie więcej, bo drożdże piekarskie powinny sobie radzić z dekstrynami granicznymi, chociaż nie przysięgnę, że tak jest.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2007-03-12, 08:44.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jak zrobię testowe na piekarniczych napiszę co z tego wyszło.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Nie chodziło mi o oszczędności (mam kilka saszetek różnych drożdży) tylko o eksperyment.
    Pisałem że ma to być fermentacja w pecie max 2 litry, użyje tego "piwa" do pieczenia chleba lub mięs ( piwnicę mam pełną dobrego piwa )
    Ale też moj wypowiedź nie odnosiła się do Twojej. Jak najbardziej widzę zasadność takiego eksperymentu, ze względu na wartości poznawcze. Chodzi o to, czy piwo jest na takich drożdżach gorsze, czy niewypijalne. Np. gdyby kiedyś nam jaśniepanująca IV RP zabroniła sprzedaży drożdży piwowarskich. Tfu... nie kraczę już więcej.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Nie chodziło mi o oszczędności (mam kilka saszetek różnych drożdży) tylko o eksperyment.
    Pisałem że ma to być fermentacja w pecie max 2 litry, użyje tego "piwa" do pieczenia chleba lub mięs ( piwnicę mam pełną dobrego piwa )

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
    A ja spróbowałbym ze względów ekonomicznych, pod warunkiem braku kompromisów smakowych.
    Ale względy ekonomiczne za tym nie przemawiają. Przy dopowiedniej ilości warek i stosownym namnażaniu drożdży, koszt drożdży na warkę może dążyć do 1 zł/warka, a nawet mniej. Ja np. używam suchych, ponieważ nie chce mi się bawić w gęstwy (ryzyko zakażenia). Zamiast jednak wsypać całość saszetki do fermentora, robię starter i sypię 1/4 lub 1/3 saszetki. Pozwala to saszetką kosztującą 8-10zł obdzielić 3-4 warki, bez ryzyka pogorszenia jakości, a koszt na warkę spada do 2-3zł. Podobnie rzecz ma się z drożdżami płynnymi - odpowiednie podzielenie na początku zawartości torebki + propagacja drożdży sprawia, ze można mieć kilkadziesiąt warek z jednej saszetki drożdży bez ryzyka pogorszenia jakości.
    Drożdże piekarskie na pewno odbiją się na jakości piwa. Już lepiej robić wszystkie piwa na jednym gatunku drożdży np. Safale i bawić się gęstwami niż babrać z piekarskimi. Nie ma sensu robić dziadowskich oszczędności.

    Leave a comment:


  • wojtomasz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    W celach doświadczalnych
    A ja spróbowałbym ze względów ekonomicznych, pod warunkiem braku kompromisów smakowych.

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    W celach doświadczalnych
    Ymhym... Zdróweczko

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Po co się bawić w takie pierdoluty, kiedy drożdży browarniczych jest bez liku?

    W celach doświadczalnych

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Piwo muszę spróbować zaszczepić takimi zwykłymi, próbka w pecie 2 litrowym powinna wystarczyć (zawsze jakieś resztki można poświęcić ).
    Po co się bawić w takie pierdoluty, kiedy drożdży browarniczych jest bez liku?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Niekiedy piwowarowie używają dodatkowo drożdży winnych ale bardzo wyjątkowo. Drożdże piekarnicze wogóle się nie nadają bo śmierdzą.

    Nie do końca się zgodzę z przedmówcą , robiłem za piekarniczych (w kostce 100g - dawka 2g ) kwas chlebowy, po 3 tygodniach drożdże są wręcz niewyczuwalne.
    Piwo muszę spróbować zaszczepić takimi zwykłymi, próbka w pecie 2 litrowym powinna wystarczyć (zawsze jakieś resztki można poświęcić ).

    Leave a comment:


  • Shlangbaum
    replied
    Niekiedy piwowarowie używają dodatkowo drożdży winnych ale bardzo wyjątkowo. Drożdże piekarnicze wogóle się nie nadają bo śmierdzą.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Shedao
    Witnica, Konopnickiej 1, Browar Witnica
    Shedao
    Wychodzi na to, że sam browar nie doczekał się u nas przez tyle lat swego wątku.

    Sklepik jest czynny w godzinach 7-15 w dni powszednie. Trzeba podejść na portiernię, pani zadzwoni, wyjdzie druga pani obsługująca sklepik i zaprowadzi do niego. Samemu nie wolno włóczyć się po...
    2024-02-19, 14:47
  • vitia1
    Balony na wino 20l i 5l
    vitia1
    Robiłem wino, ale jakoś ostatnio nie mam czasu na to.
    Może ktoś z browarników robi też wino lub nalewki (te mniejsze balony idealnie do tego się nadają) i mu się przyda.

    Mam 7szt. balonów plastikowych (butle po wodzie mineralnej). Mnie sprawowały się wyśmienicie i...
    2018-11-06, 10:54
  • darekd
    ? [TankBusters], Cybertank
    darekd
    West Coast IPA
    Ekstr. 15
    Alk. 6,5
    Chmiele: jakiś eksperymentalny HQG#3, Riwaka, Vista, Chinook

    pod tą nazwą uwarzyli kiedyś inną West Coast IPA

    Aromat - chmielowy z owocowym miksem (po otwarciu były wyraźniejsze na chwile cytrusy, potem białe winogrona),...
    2025-11-14, 00:41
  • Prusak
    Ca' del Brado, Baccarossa
    Prusak
    Podobny eksperyment jak w przypadku Baccabianca, tyle że z dodatkiem czerwonych winogron.
    Znajduje to odzwierciedlenie w kolorze, praktycznie rzecz biorąc czerwonkawo-brązowym.
    Woń winna, bardziej stonowana niż w odmianie białej, wyczuwalne nuty ziemistości winnej.
    W smaku podobnie,...
    2025-11-08, 16:17
  • darekd
    SanFrutos, Invasion
    darekd
    Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
    Działają od 2013 r.

    "Doble IPA"
    8,1% alk.

    https://cervezasanfrutos.com/en/coll...doble-ipa-lata

    Aromat...
    2025-07-09, 20:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...