Czy ktoś próbował warzyć piwo ze słodu owsianego? Co o tym myślicie?
Owies
Collapse
X
-
Ja próbowałem z płatków owsianych. Poza tym, że je zkwasiłemto tylko jedna rada: Kiepsko się brzeczka filtruje i trzeba się w cierpliwość uzbroić.
-
Owsiane.
Chyba coś w tym jest, że nigdzie nie robi się piwa z owsa? Dawne podręczniki twierdzą, że piwo z owsa jest ciężkie i niedobre; surowiec ten wykorzystywano tylko w czasach klęsk nieurodzaju. Jedynym regionem, gdzie piwo owsiane warzono jeszcze w XIX w. było Podhale, ale tylko dlatego, że innego zboża tam nie dało się uprawiać.Comment
-
Słód owsiany da się kupić. Ma go w swojej ofercie choćby internetowy sklep Hop & Grape. Gdzieś czytałemm że wychodzi z niego czerwone piwo.Comment
-
Niekoniecznie, choć zapewne 100 % udział tego ziarna (słodu) wpłynie znacząco na jego odbiór.
Ciekawy tekst o tym zbożu w kontekście piwowarstwa historycznego i domowego zamieścił jeden z blogerów:
Owies w piwowarstwie cz. 1;
Owies w piwowarstwie cz. 2;
Piwo owsiane.
Comment
-
Niekoniecznie, choć zapewne 100 % udział tego ziarna (słodu) wpłynie znacząco na jego odbiór.
Ciekawy tekst o tym zbożu w kontekście piwowarstwa historycznego i domowego zamieścił jeden z blogerów:
Owies w piwowarstwie cz. 1;
Owies w piwowarstwie cz. 2;
Piwo owsiane.
Piwo było klamrowane mchem irlandzkim, ale i tak wyszło dość mgliste. Dużym zaskoczeniem była obfita i trwała piana. W aromacie owsianka i ziołowość od chmielu. w smaku nuty owsianki grały pierwszoplanową rolę wraz z goryczkową, która po części pochodziła od owsa, a po części od chmielu. Piwo smakowało specyficznie, ale moim zdaniem było bardzo dobre. Było nad wyraz treściwe i śliskie. W tym roku planuję kolejne podejście do tematu piwa owsianego.Comment
-
Ja ostatnio akurat męczę owies i receptury z nim, więc bardzo był mi pomocny tekst. Też używam Fawcetta, ale głównie chodzi mi o wypracowanie praktyki, która da mi możliwość odejścia od tego słodu na rzecz ziarna surowego. Jak na razie zacieranie idzie koszmarnie (bez enzymów).Comment
-
Ja ostatnio akurat męczę owies i receptury z nim, więc bardzo był mi pomocny tekst. Też używam Fawcetta, ale głównie chodzi mi o wypracowanie praktyki, która da mi możliwość odejścia od tego słodu na rzecz ziarna surowego. Jak na razie zacieranie idzie koszmarnie (bez enzymów).Comment
-
Ja ze słodowania już zrezygnowałem. Wychodzi kiepskiej jakości. Przy 40% owsa filtracja jeszcze idzie dobrze, ale piwo jest mętne jak sok pomarańczowy. Rzeczywiście jest tępe i z samego słodu owsianego wyszłoby słabo pijalne. Z mojej praktyki wynika, że 25-30 % to ilość adekwatna dla nadania odpowiedniej faktury piwu. Dobrze sprawdza się niełuskowany owies puszczony przez śrutownik walcowy. W sumie i tak stosuję łuskę gryczaną na wspomożenie, ale tak nie trzeba jej dużo lub wcale.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-07-07, 09:19.Comment
Related Topics
Collapse
-
"Oat New England IPA:
16% ekstr.
6,5% alk.
Chmiele: Paradigm, Citra, Idaho Gem czyli USA.
W opisie: "soczystość 100%, pijalność na maksa. Gorba piekarnik, mniam mniam łyk łyk, zimzam Dag dag. Żałuję, że nie doczytałem wcześniej...
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-09, 22:41 -
-
Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi-
Channel: Sprzęt
-
-
Nie tak dawno było lekka szydera (czyt. konstruktywna krytyka) w związku innym ich piwem:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...gon-sprau-aipa
Panowie poszli za ciosem. Wypuścili Oatmeal stouta. Zapewne nie macie pojęcia co to za styl....-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-07, 22:08 -
-
6,2% alk.
Aromat - chmielowy (owoce tropikalne, brzoskwinia, w tle leciutka żywiczność i cytrusowe muśnięcie), ciut słodu
Piana - wyższa, trwalsza, długi kożuszek
Barwa - zabielona (mętna) słomka
Wysycenie - wyższe, wyraźniej musujące
Smak - chmiel...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-09-07, 00:19 -
-
Hazy IPA, 5,5% alk.
Chmiele: Sabro, Talus.
W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)
Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-09, 18:14 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment