Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drożdże - ranking

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Senior
    • 10-2005
    • 1910

    #16
    A tak przy okazji.
    Świeeeeeeeeeeeeeetny artykuł znalazłem. Mnóstwo przydatnych informacji
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • olorider
      Senior
      • 01-2006
      • 123

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      A tak przy okazji.
      Świeeeeeeeeeeeeeetny artykuł znalazłem. Mnóstwo przydatnych informacji
      ymmm..spoko, zaczytałem się

      Comment

      • Marcin_wc
        Senior
        • 09-2005
        • 2115

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        A tak przy okazji.
        Świeeeeeeeeeeeeeetny artykuł znalazłem. Mnóstwo przydatnych informacji
        Jest w nim kilka nieścisłości, ale ogólnie bardzo pouczający i łatwy w użyciu.

        Comment

        • mark33
          Idę po piwo do piwnicy.
          • 04-2005
          • 3283

          #19
          Wracając do tematu, właśnie spijam z nieukrywaną przyjemnością Belgian Ale na WLP550 (od Marusi poprzez mjp -dzięki stokrotne) są zarąbiste. US 56 są niezłe oraz drożdże których użyłem do 1 warki Brewing Yeast 1330 też były niezłe.
          Zresztą jak piwo dobre ma proporcje słodów i chmieli do gustów piwowara i jest dobrze uwarzone to każde spełnią swoje zadanie. Tym optymistyczym akcentem kończę swą wypowiedź

          Comment

          • tomcio83
            Senior
            • 02-2006
            • 258

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Z pewnością się da. Te drożdże są przeznaczone dla belgijskich piw pszenicznych. Więcej napisano tu
            Kurde
            a ja na nich właśnię warzę piwo ciemne z ekstraktów
            Ale może da się wypić?

            Zobaczymy
            rowarek esoła

            Comment

            • Shlangbaum
              Senior
              • 03-2005
              • 5828

              #21
              To, że użyjesz innego gatunku piwnych drożdży nie znaczy, że piwo będzie niesmaczne. Nie będzie może w 100 % odzwierciedleniem stylu ale to nic nie szkodzi, bo w przypadku piw domowych style są tylko orientacją, którą się przyjmuje a nie wyrocznią

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • huanghua
                Senior
                • 10-2005
                • 1910

                #22
                Czy ktoś z Was może się podzielić informacjami nt. drożdzy T-58? Zadowoleni jesteście? Nutki korzenno-pieprzowe istotnie występują?
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • huanghua
                  Senior
                  • 10-2005
                  • 1910

                  #23
                  ... jak wygląda zmiana profilu smakowego przy wahania temp. 15st.C - 24stC?
                  Last edited by huanghua; 20-05-2006, 01:12.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Senior
                    • 07-2004
                    • 2287

                    #24
                    Na T-58 robiłem warkę #4 - jałowcowo-goździkową. Fermentowało w temperaturze 22*C - w pokoju totalnie pachniało bananami, ładny zapach. Powiem Ci tak, wg mnie jest to najlepsza warką jaką do tej pory zmajstrowałem i te drożdże jeszcze nie raz wykorzystam.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 19167

                      #25
                      Ostatnio miałem okazję robić starter do piwa z brew-kita Muntonsa (na ichniejszych drożdżach). Nie chciały wystartować mimo intensywnego natleniania, więc zrobiłem w tym samym czasie dwa następne: z braupartnera górnofermentacyjne i właśnie T-58.
                      T-58 ruszyły jak z kopyta, obficie pieniąc się. Bukiet rzeczywiście taki ciekawy, czy pieprzowo-korzenny, ale zupełnie odmienny od braupartnerowych. Te znowu nie wychodziły ze szklanki, ale szybciej zakończyły ferm. główną.
                      muntonsa ruszyły po 2 godzinach bodajże, gdy już o nich zapomnialem
                      Last edited by e-prezes; 20-05-2006, 10:26.

                      Comment

                      • huanghua
                        Senior
                        • 10-2005
                        • 1910

                        #26
                        Jak słyszę, same superlatywy
                        W takim razie za tydzień spróbuję coś na nich zrobić.
                        Dzięki
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Senior
                          • 07-2004
                          • 2287

                          #27
                          Co do startera to prawda. Na T-58 wyszedł mi najładniejszy starter i w dodatku ruszyły wybitnie szybko. Wydaje mi się, że to bardzo dobre drożdże do piw z dodatkiem różnych surowców niesłodowanych. Napewno zrobię na nich imbirowe i porównam do imbirowego na Safale'ach.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • huanghua
                            Senior
                            • 10-2005
                            • 1910

                            #28
                            Ja planuję na nich coś na kształt wit'a. Zapowiada się ciekawie.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Senior
                              • 03-2005
                              • 5828

                              #29
                              Jakie drożdże są najcześciej używane

                              Ja mam takie pytanie: Jakie drożdże płynne są najczęściej używane przez browarowiczów z seri White Lab lub ich odpowiedniki Wyest Czy kupujecie te drożdże w BA lub gdzie indziej (czyli gdzie na przykład ?), czy stosujecie nieśmiertelne gęstwy
                              Last edited by Shlangbaum; 06-07-2006, 11:05. Powód: Fa Ce Jot Py

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • darko
                                Senior
                                • 06-2003
                                • 2078

                                #30
                                Stosujemy nieśmiertelne skosy Jak dotychczas nie kupiłem ani jednego szczepu Wyeast, wszystkie pochodzą od dobroczynnych forumowiczów
                                Last edited by darko; 11-07-2006, 18:54.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎