woda prosto ze źródła?
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Takie pojęcia sa znane inżynierom i nie trzeba wymyślać ani określać ich na nowo.
 
 Budynek stacji uzdatniania wody wyposażony jest w zależności od potrzeb w:
 - filtry ciśnieniowe (odżelaziacze i odmanganiacze),
 - aeratory,
 - sprężarki,
 - zbiorniki sprężonego powietrza
 - hydrofory
 - zbiorniki retencyjne
 - pompy I i II stopnia
 - odstojnik wód popłucznych
 
 Odżelaziacz (gdy jest potrzebny) zakłada każda firma trudniąca się wierceniem studni i nie są to żadne mecyje.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Lont zamoknie dopiero dzisiaj w nocy. Mamy biwak w górach, a ma trochę padać.
 
 I bardzo dobrze, bo nie powoduje to niepotrzebnych spięć. Akurat ja miałem w szkole zajęcia z hydrogeologii, nie wiedziałem, że na prawie też są. To dobrze, bo wiemy, o czym mówimy.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 
 Taka woda pobierana jest dla miasta. Podejrzewam, że jakość wody browarowej jest podobna.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-07-23, 11:26.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Moje wypowiedzi były odpowiedzią na Twoje twierdzenie, że wszystkie browary posiadają stację uzdatniania wody:
 Wnioskuję zatem, że z braku argumentów na przeprowadzone przeze mnie "badania", które były wykonaniem kilku telefonów do źródeł, posuwasz się do śmiesznych personalnych przytyków. Ja w tym nie zamierzam brać udziału, w moim wieku to nie wypada A Ty jak chcesz dziecinnieć na starość, to Twoje zdrowie A Ty jak chcesz dziecinnieć na starość, to Twoje zdrowie Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-23, 14:04. Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-23, 14:04.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 witam serdecznie!
 zamierzam pisać prace inżynierską na temat wstepnie - woda jako surowiec w browarnictwie tudzież wykorzystanie i rola wody w owym przemyśle(wpływ jakości wody na jakość piwa, przy okazji obecna kondycja wód źródlanych na żywiecczyźnie i ziemi cieszyńskiej.. też uzdatnianie wody itd. )szukam źródeł informacji i materiałów zwiazanych z tymi zagadnienieniami.
 
 i tu pytanie z ogromną prośbą: czy wie ktoś moze o takowych źródłach czy materiałach? od czego najlepiej zacząć? gdzie mogę sie skierowac? i jeszcze który browar byłby skłonny na współprace? najlepiej jakiś w okolicy podbeskidzia( mieszkam w bielsku -białej).
 
 to tak ogólnikowo narazie, chciałabym sie rozeznac w tym obszarze wody w browarnictwie bo nie mam konkretnie sprecyzowanego planu tej pracy..
 bardzo prosze o pomoc.
 
 za wszelkie przydatne wskazówki i informacje niezmiernie dziekuję ! 
 
 pozdrawiam!Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec... Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD. Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
 Taka...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki... 13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...- 
							Channel: Browary polskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 One more kanpai @browar_lubrow & @onemorebeer.pl One more kanpai @browar_lubrow & @onemorebeer.pl
 5,3 ABV / ? P
 Ryżowy Lager z chmielami Izabela i Amora preta
 
 #ricelager #lager #cannedbeer #polishlager #izabela #amorapreta
 
 
 
 One More Kanpai to jak spotkanie samuraja, który po długiej podróży...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-06-29, 13:25
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
							
						 
		
	 
		
	 
		
	
 
	 
		
	 
		
	 
							
						 
	
Comment