Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Estrella Varsovia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    #16
    Warka nr 7 zabutelkowana. Wyszło 41 x 0,5l.

    Blg końcowe niecałe 5°

    Surowiec do refermentacji: glukoza (150g)

    Comment

    • gwzd
      Senior
      • 01-2012
      • 622

      #17
      Warka nr 8 przelana na fermentację cichą. Temperatura fermentacji 16-17°C.

      Po burzliwej 4° Blg.

      Dodałem 35g Fugglesa na chmielenie na zimno. Planowany rozlew do butelek za tydzień.

      Comment

      • gwzd
        Senior
        • 01-2012
        • 622

        #18
        I jeszcze jedno do "notatek" (poprzedniego posta nie zdążyłem już zedytować)

        Z warki nr 7 zebrałem gęstwę - po raz pierwszy wykonałem taką czynność w moim domowym browarze część pójdzie w przyszłym tygodniu na kolejne piwo (prawdopodobnie żytnie), a reszta do zrobienia ciasta do domowej pizzy. Wyczytałem/zasłyszałem jakiś czas temu, że tradycyjną pizzę wypieka się na drożdżach piwowarskich i wychodzi o wiele lepsza niż na piekarskich. Nowej torebki drożdży szkoda marnować, a próba z gęstwy nie kosztuje prawie nic.
        Last edited by gwzd; 22-01-2013, 09:12.

        Comment

        • gwzd
          Senior
          • 01-2012
          • 622

          #19
          Warka nr 8 zabutelkowana. Wyszło 40 x 0,5l + 1,5l oraz około 0,75l chmielin, z których odzyskałem 0,5l porcji degustacyjnej

          Blg końcowe 3°.

          Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (165g)

          Comment

          • gwzd
            Senior
            • 01-2012
            • 622

            #20
            Warka nr 9 (30 I 2013) - Alt

            Monachijski II (16-24 EBC) 5kg
            Karmelowy jasny (30-40 EBC) 0,5kg
            oba Strzegom

            Hallertau Mittelfrüh (szyszka) 65g

            Drożdże Brewferm Top (2x6g)

            Zacieranie:

            17l

            65°C -> 62°C - 30 min
            75°C -> 73°C 45 min

            Wysładzanie:

            Zalanie dna fermentora wodą (2l)

            3 x 5l w 78°C

            Chmielenie:

            Hallertau Mittelfrüh (szyszka) 65g 60 min

            Wyszły 23 litry brzeczki (12° Blg)

            Fermentacja burzliwa w temperaturze 18-19°C
            Last edited by gwzd; 30-01-2013, 16:37.

            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              #21
              Wydaje mi się, że masz niską wydajność zacierania, prawdopodobnie z powodu użycia zbyt małej ilości wody. Ja z 5,5 kg słodu miałbym 25 litrów 13 - 14 Blg.

              Comment

              • gwzd
                Senior
                • 01-2012
                • 622

                #22
                Też się nad tym zastanawiałem, ale że zbytnio mi to na razie nie przeszkadza, to nie głowiłem się nad rozwiązaniem problemu. Trochę ogranicza mnie także pojemność gara (30l, brązowa emalia z Allegro), który przed gotowaniem jest niemal pełen i muszę odlewać nieco do mniejszego, aby przy początku wrzenia brzeczka nie rozlała się po kuchence. Chyba muszę powrócić do dolewania wrzątku podczas chmielenia zamiast przygotowywania rozcieńczonej brzeczki.

                W każdym razie przy następnym razie spróbuję zatrzeć 5kg słodu w 20 litrach, zobaczymy jak wyjdzie.

                Do notatek: temperatura fermentacji warki nr 9 to 17-18°C

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #23
                  Warka nr 10 (2 II 2013) - Jeden słód

                  Nieśmiało zabieram się za lagery. Idealnych warunków na fermentację cichą dolniaków jeszcze nie mam, no ale drożdże zużyć trzeba

                  Pilzneński 5kg 3-5 EBC Weyermann

                  Hallertau Spalt Select 50g (szyszka) 6,6% alfa
                  Hallertau Tradition 20g 5,3% alfa

                  Drożdże Saflager S-23

                  Zacieranie:

                  20l

                  64°C -> 61°C - 30 min
                  73°C -> 69°C - 30 min

                  Wysładzanie:

                  3 x 4l w 78°C

                  Chmielenie:

                  Hallertau Spalt Select 50g (szyszka) 60 min
                  Hallertau Tradition 20g 15 min

                  + 3 litry do rozcieńczenia brzeczki

                  Wyszło na oko 25 litrów, może trochę więcej (10,5-11° Blg). Dokładną objętość podam po przelaniu na cichą do fermentora ze skalą.

                  Fermentacja burzliwa w temperaturze 11-13°C

                  Comment

                  • gwzd
                    Senior
                    • 01-2012
                    • 622

                    #24
                    Popełniłem błąd przy odczycie Blg ostatniej warki, prawidłowa wartość to około 10°.

                    Comment

                    • gwzd
                      Senior
                      • 01-2012
                      • 622

                      #25
                      Warka nr 11 (4 II 2013) - Nowozelandzki Ale

                      Pale Ale (5,5-7,5 EBC) 3,75kg
                      Karmelowy jasny (30-40 EBC) 0,25kg
                      Pszeniczny (3-6 EBC) 0,5kg
                      wszystkie ze Strzegomia

                      Dr Rudi 25g 11,8% alfa
                      Nelson Sauvin 50g (szyszka) 11,5% alfa

                      Mech irlandzki 4,5g

                      Drożdże S-04

                      Zacieranie:

                      20l

                      64°C -> 61°C - 30 min
                      75°C -> 70°C - 35 min

                      Wysładzanie:

                      3 x 4l w 78°C

                      Spore problemy przy filtrowaniu. Dwukrotnie byłem zmuszony przerzucać śrutę do drugiego fermentora i odtykać filtrator z oplotu. Nie mam pojęcia skąd takie problemy. Zwłaszcza, że słodu pszenicznego dodałem ledwie 0,5kg. Robiąc niedawno Dunkelweizena wszystko było w porządku, ostatnie warki także...

                      Chmielenie:

                      Dr Rudi 25g 60 min
                      Nelson Sauvin (szyszka) 25g 30 min
                      Mech irlandzki 4,5g 15 min
                      Nelson Sauvin (szyszka) 25g 5 min

                      Wyszło około 22,5 litra (12° Blg).

                      Temperatura fermentacji burzliwej 15-17°C

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        #26
                        Ja ostatnio zacząłem używać większego talerzyka i młóto pod nim strasznie się zbiło, co zatrzymało filtrację. Wystarczyło wymieszać górne 30%. Może być to również kwestia zbyt krótkiego wężyka. Przelewanie młóta i odtykanie filtratora to czysty masochizm.

                        Comment

                        • gwzd
                          Senior
                          • 01-2012
                          • 622

                          #27
                          Odtykanie w znaczeniu odsłonięcia go i powrotnego nalania młóta. Na wiele więcej nie wpadłem w tamtym momencie.

                          Comment

                          • gwzd
                            Senior
                            • 01-2012
                            • 622

                            #28
                            Warka nr 9 przelana na fermentację cichą. Blg około 5,5°.

                            Potrzymam ją w 17-18°C przez 4-5 dni z nadzieją na lekką obniżkę Blg, a potem wstawię do 10-12°C na około 10 dni.

                            Comment

                            • gwzd
                              Senior
                              • 01-2012
                              • 622

                              #29
                              Warka nr 11 przelana na fermentację cichą.

                              Blg po burzliwej 3°.

                              Temperatura fermentacji cichej 18°C

                              Comment

                              • Krzysiu
                                Krzysiu
                                • 02-2001
                                • 14936

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja ostatnio zacząłem używać większego talerzyka ...
                                W ogóle nie używam talerzyka. Leję wodę prosto z gara do wiadra. Denna warstwa młóta i tak się nie wzburzy, nie mam żadnych problemów związanych z takim sposobem wysładzania.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎