Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Estrella Varsovia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    #76
    Warka nr 23 (3 XI 2013) - Weizen

    Dopracowywanie receptury

    Pszeniczny Strzegom 2,5kg
    Pilzneński Strzegom 2kg
    Carahell Weyermann 0,5kg

    Sybilla 30g
    Polaris 2-3g

    Drożdże WLP300 (gęstwa po warce nr 19)

    Zacieranie:

    20l

    55°C -> 55°C - 10 min
    64°C -> 62°C - 25 min
    72°C -> 67°C - 40 min

    Wysładzanie:

    12l w 78°C

    Chmielenie:

    Sybilla 30g 65 min
    Polaris 2-3g 65 min

    +2,5l wody

    Końcowo 23,5l brzeczki o ekstrakcie 12,5° Blg.

    Temperatura fermentacji burzliwej - 18-20°C.

    Comment

    • gwzd
      Senior
      • 01-2012
      • 622

      #77
      Warka nr 24 (12 X 2013) - Nowozelandzki Ale #2

      Pale Ale 4kg
      Carahell 0,5kg
      (oba Strzegom)

      Polaris 5g
      Pacifica 50g
      Nelson Sauvin 100g (szyszka)

      Mech irlandzki 5g

      Gęstwa po warce nr 20->22 (Danstar Nottingham)

      Zacieranie:

      20l

      63°C -> 61°C - 30 min
      72°C -> 66°C - 40 min

      Wysładzanie:

      12l w 78°C

      Chmielenie:

      Polaris 5g 60 min
      Pacifica 25g 30 min
      Nelson Sauvin 25g 15 min
      Mech irlandzki 5g 15 min
      Pacifica 25g 10 min
      Nelson Sauvin 25g 5 min
      Nelson Sauvin 50g na zimno

      Drożdże zadane w temp. 18°C

      Wyszło ok. 22,5l brzeczki o ekstrakcie 12° Blg.

      Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.
      Last edited by gwzd; 13-10-2013, 10:55.

      Comment

      • gwzd
        Senior
        • 01-2012
        • 622

        #78
        Warka nr 25 (13 X 2013) - Ale Ciemne

        Monachijski 2kg
        Pale Ale 1kg
        Pilzneński 0,9kg
        Karmelowy 600 EBC 0,29kg
        Pszeniczny 0,2kg
        Palone ziarno jęczmienia 1000 EBC 0,075kg (75g)
        (wszystkie Strzegom)

        Galaxy 100g
        Sorachi Ace 50g

        Mech irlandzki 5g

        Gęstwa po warce nr 20->22 (Danstar Nottingham)

        Zacieranie:

        ok. 20l

        64°C -> 60°C - 30 min
        72°C -> 66°C - 40 min

        Karmelowy i palone ziarno dodane podczas wygrzewu.

        Wysładzanie:

        12l w 78°C

        Chmielenie:

        Tuż przed wrzeniem wykipiało mi około 0,5-1l brzeczki

        Sorachi Ace 25g 60 min
        Galaxy 25g 30 min
        Galaxy 25g 15 min
        Galaxy 25g 0 min
        Sorachi Ace 25g na zimno
        Galaxy 25g na zimno

        Końcowo wyszło około 21 litrów o ekstrakcie 13° Blg.

        Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.

        Comment

        • gwzd
          Senior
          • 01-2012
          • 622

          #79
          Warka nr 23 zabutelkowana.

          Blg końcowe 3°.

          Surowiec użyty do refermentacji - cukier (100g).

          Zabutelkowałem 47 x 0,5l + 1 x 0,33l.


          -------


          Warka nr 25 ma jednak 19l, a nie 21.

          Comment

          • gwzd
            Senior
            • 01-2012
            • 622

            #80
            Warka nr 24 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej 2° Blg.

            Dodałem 50g szyszki Nelson Sauvin do chmielenia na zimno.


            -----------------


            Warka nr 25 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej 3° Blg.

            Dodałem 25g Galaxy i 25g Sorachi Ace do chemielenia na zimno.

            Comment

            • gwzd
              Senior
              • 01-2012
              • 622

              #81
              Warka nr 26 (18 X 2013) - Dunkelweizen

              2,2kg Pszeniczny Strzegom/Bestmalz
              2kg Monachijski II Strzegom 16-24 EBC
              0,2kg Caramunich III Weyermann 140-160 EBC

              Polaris 30g

              Drożdże WLP300 (gęstwa po poprzednim Weizenie)

              Zacieranie:

              21l

              (tylko słód pszeniczny)
              44°C -> 44°C - 15 min
              56°C -> 55,5°C - 10 min
              (dodana reszta słodów)
              63°C -> 60°C - 30 min
              73°C -> 66°C - 45 min

              Wysładzanie:

              12l w 78°C

              Blg przed gotowaniem 10°

              Chmielenie:

              Polaris 15g 60 min
              Polaris 15g 10 min

              Końcowo wyszło około 23 litrów brzeczki o ekstrakcie 12°Blg.

              Drożdże dodano w temp. 21°C

              Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.

              Comment

              • gwzd
                Senior
                • 01-2012
                • 622

                #82
                Warka nr 24 (Nowozelandzki Ale) zabutelkowana.

                Blg końcowe 2°.

                Surowiec użyty do refermentacji - cukier (95g).

                Zabutelkowałem 40 x 0,5l. Trochę piwa poszło w kanał razem z szyszkami chmielu, które podczas chmielenia na zimno wrzuciłem luzem do fermentora.

                PS - pierwsza warka zabutelkowana z użyciem kapslownicy stołowej. HWDGrecie

                PS2 - patent na oddzielanie chmielin za pomocą druciaka nie sprawdził się u mnie zbyt dobrze za pierwszym razem. Druciak się zatkał, gdy w fermentorze miałem jeszcze 5-6l piwa do przelania.

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #83
                  Warka nr 25 (Ale Ciemne) zabutelkowana.

                  Blg końcowe 3°.

                  Surowiec użyty do refermentacji - cukier (100g).

                  Zabutelkowałem 36 x 0,5l. Z chmielinami wylałem około 1-1,5l.

                  Comment

                  • gwzd
                    Senior
                    • 01-2012
                    • 622

                    #84
                    Powracam do warzenia po miesięcznej przerwie spowodowanej wyjazdami. Jutro zabutelkuję Dunkelweizena, a dziś pora na mojego pierwszego RIS-a Jako, że zostało mi sporo słodów wędzonych to postanowiłem je uzyć podczas dzisiejszego warzenia.

                    Warka nr 27 (24 XI 2013) - Wędzony RIS

                    2kg Whisky
                    1kg Monachijski Strzegom
                    1kg Wędzony
                    1kg Wędzony pszeniczny
                    0,5kg Carahell
                    0,5kg Karmelowy Ciemny 400-800 EBC Strzegom
                    0,25kg Kawowy 250 EBC
                    0,25 Pale Chocolate 500 EBC
                    0,2kg Carafa III

                    Biały cukier 1kg

                    Mech irlandzki 5g

                    Drożdże: gęstwy po warkach nr 20 -> 22 -> 24 oraz 25 (Danstar Nottingham)

                    Polaris 21,3% alfa-kwasów 25g
                    Sticklebract 12,3% 50g
                    Fuggles 5,1% 100g

                    Zacieranie:

                    22l (2l w trakcie)

                    67°C -> 64°C - 90 min (w międzyczasie kilkukrotnie podgrzewane, raz niechcący do 72°C, po którym dodałem 2l zimnej wody w celu wychłodzenia do 66°C)

                    Wysładzanie:

                    11l w 78°C (5l+6l)

                    Po wysładzaniu Blg 15,5°

                    Chmielenie:

                    Polaris 25g 60 min
                    Sticklebract 50g 30 min
                    Mech irlandzki 5g 15 min
                    Fuggles 100g 13 min
                    Biały cukier 1kg 10 min

                    Z chmielinami wylałem ok. 3-3,5l brzeczki.

                    Końcowo wyszło około 20l o ekstrakcie 21° Blg.

                    Drożdże dodane w temperaturze 23°C.

                    Comment

                    • gwzd
                      Senior
                      • 01-2012
                      • 622

                      #85
                      Warka #26 (Dunkelweizen) zabutelkowana.

                      Blg przed rozlewem 3°.

                      Zabutelkowałem 46 x 0,5l i 1x0,33l.

                      Surowiec użyty do refermentacji: cukier (110g).


                      -----------------


                      Temperatura fermentacji burzliwej warki #27 (Wędzony RIS) 17-19°C.

                      Comment

                      • gwzd
                        Senior
                        • 01-2012
                        • 622

                        #86
                        Warka nr 27 (wędzony RIS) przelana na fermentację cichą. Dodałem 50g płatków sherry.

                        Blg po fermentacji burzliwej 5°.

                        Comment

                        • gwzd
                          Senior
                          • 01-2012
                          • 622

                          #87
                          Warka nr 28 (11 XII 2013) - Ale Lekkie

                          2kg Pilzneński
                          1,5kg Monachijski typ II
                          0,25kg Carahell

                          10g Polaris 21,3%
                          100g Summer 6,1%

                          Drożdże Danstar BRY97

                          Zacieranie:

                          15l

                          68°C -> 61°C - 70 min

                          Wysładzanie:

                          13l w 78°C

                          Blg po wysładzaniu 11°

                          Chmielenie:

                          +3l wody

                          Polaris 10g 60 min
                          Summer 25g 15 min
                          Summer 25g 5 min
                          Summer 50g na zimno

                          Blg przed fermentacją 11,5°

                          Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C

                          Objętość brzeczki 19l (ok. 3l wylałem z chmielinami)

                          Comment

                          • gwzd
                            Senior
                            • 01-2012
                            • 622

                            #88
                            Warka nr 29 (12 XII 2013) - Świąteczne

                            Zasyp praktycznie losowy. Wykorzystuję resztki słodów, które nagromadziły się w moim schowku w przeciągu ostatnich miesięcy. To moje pierwsze piwo z przyprawami, także dałem ich względnie niedużo. Jeśli wyjdzie zbyt mało wyraziste to dorzucę więcej na fermentację cichą.

                            1,2kg Monachijski typ II
                            1kg Melandoidynowy
                            1kg Wędzony
                            1kg Żytni
                            0,8kg Pilzneński
                            0,2kg Kawowy 250 EBC
                            0,15kg Carahell

                            60g Polaris 21,3%

                            11,5g Cynamon (2 pokruszone laski)
                            21g Imbir (starty/pocięty)

                            drożdże T-58

                            Zacieranie:

                            19l

                            68°C -> 60°C - 80 min

                            (słód kawowy dodany po zacieraniu)

                            Wysładzanie:

                            14l w 78°C

                            Blg po wysładzaniu 13,5°

                            Chmielenie:

                            Polaris 10g 60 min
                            Polaris 25g 20 min
                            Polaris 25g 5 min
                            Imbir 5 min
                            Cynamon 5 min

                            Blg przed fermentacją 16°

                            Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C

                            Objętość brzeczki w fermentorze 19l (ok. 2l poszły z chmielinami)

                            Comment

                            • zgoda
                              Senior
                              • 05-2005
                              • 3516

                              #89
                              Jak się filtrowało?
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • gwzd
                                Senior
                                • 01-2012
                                • 622

                                #90
                                Całkiem nieźle, zero problemów. Ale czuję, że będzie kisiel.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎