Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Estrella Varsovia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    #61
    Warka nr 17 zabutelkowana. Blg końcowe poniżej 3°.

    Wyszło 56 x 0,5l + ok 0,3l porcji degustacyjnej

    Surowiec użyty do refetmentacji: glukoza (195g).

    Comment

    • gwzd
      Senior
      • 01-2012
      • 622

      #62
      Warka nr 18 zabutelkowana. Blg końcowe poniżej 2°.

      Wyszło 42 x 0,5l, 10 x 0,33l, 1 x 1l oraz 1 gilotyna na butelce 0,5l. Chyba muszę zacząć myśleć nad zmianą kapslownicy, bo Greta coraz częściej zawodzi. Wczoraj miałem ten sam problem, przy czym szyjka się nie rozprysła na drobne kawałeczki, a jedynie pękła, więc przelałem piwo do drugiej butelki.

      Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (170g).

      Comment

      • gwzd
        Senior
        • 01-2012
        • 622

        #63
        Wracam do warzenia po wakacyjnej przerwie.

        Warka nr 19 (5 IX 2013) - Weizen

        Pszeniczny około 2,5-3kg Strzegom
        Pilzneński ok. 2,5kg Strzegom
        Caramel Pils 0,5kg Bestmalz

        Hallertau Hersbrucker 5,1% alfa (szyszka) 55g

        Drożdże WLP300

        Zacieranie:

        19l
        55°C -> 53°C - 15 min
        63°C -> 60°C - 40 min
        74°C -> 70°C - 40 min

        Wysładzanie:

        3x4l w 78°C

        Chmielenie:

        Hallertau Hersbrucker 55g 60 min
        +6l wody w czasie gotowania

        Końcowo 23 litry brzeczki o ekstrakcie 12,5° Blg.

        Drożdże dodałem w temperaturze 28-30°C.
        Last edited by gwzd; 05-09-2013, 19:54.

        Comment

        • gwzd
          Senior
          • 01-2012
          • 622

          #64
          Warka nr 20 (6 IX 2012) - IPA: Galaxy

          Pale Ale 5kg Strzegom
          Carahell 0,5kg Weyermann

          Galaxy 12,2% alfa 200g

          Mech irlandzki 5g

          Drożdże Danstar Nottingham

          Zacieranie:

          19l
          64°C -> 62°C - 45 min
          74°C -> 70°C - 30 min

          Wysładzanie:

          2x6l w 78°C

          Chmielenie:

          Galaxy 40g 60 min
          Galaxy 30g 30 min
          Galaxy 30g 15 min
          Mech irlandzki 5g 15 min
          Galaxy 30g 5 min
          Galaxy 30g 0 min
          Galaxy 40g na zimno

          20 litrów brzeczki o ekstrakcie 15° Blg.

          Drożdże dodałem w temperaturze 28-30°C.

          Comment

          • gwzd
            Senior
            • 01-2012
            • 622

            #65
            Temperatura fermentacji burzliwej warki nr 19 to 18-19°C, a warki nr 20 - 21-22°C.

            Comment

            • gwzd
              Senior
              • 01-2012
              • 622

              #66
              Warka nr 21 (10 IX 2013) - Worek Chmielu

              Czyli jazda po bandzie ze starszymi zapasami amerykańskiego chmielu w celu pozbycia się nadmiernych zapasów.

              5kg Pale Ale Strzegom
              1kg Caramel Light (20-40 EBC) Bestmalz
              0,5kg Pszeniczny Strzegom
              0,5kg Caramel Pils Bestmalz

              100g Cascade 7,4% alfa
              56g Mt. Hood 5,3% alfa
              56g Meridian 6,7% alfa
              56g Apollo 18,5% alfa
              56g Summit 15,9% alfa
              56g Zythos 10,9% alfa
              30g Bravo 15,1% alfa

              Mech irlandzki 5g

              Drożdże US-05

              Zacieranie:

              23l
              63°C -> 60°C - 30 min
              73°C -> 68°C - 45 min

              Wysładzanie:

              3 x 4l w temp. 78°C

              Chmielenie:

              28g Apollo 60 min
              28g Apollo 40 min
              28g Summit 30 min
              28g Mt Hood 25 min
              28g Zythos 20 min
              28g Summit 15 min
              30g Bravo 15 min
              5g mech irlandzki 15 min
              28g Zythos 10 min
              28g Meridian 5 min
              28g Mt. Hood 0 min
              28g Meridian 0 min
              100g Cascade na zimno

              Wyszło około 20 litrów, ekstrakt 18° Blg.

              Drożdże dodałem w temp. 25°C.
              Last edited by gwzd; 10-09-2013, 22:31.

              Comment

              • gwzd
                Senior
                • 01-2012
                • 622

                #67
                Temperatura fermentacji burzliwej warki nr 21 około 18-19 stopni.

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #68
                  Warka nr 20 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej nieco ponad 3°. Temperatura fermentacji cichej 17-18°C.

                  Comment

                  • gwzd
                    Senior
                    • 01-2012
                    • 622

                    #69
                    Warka nr 22 (11 IX 2013) - Niemiecki Duet

                    IPA na niemieckich chmielach, "double hop"

                    2kg Pilzneński Strzegom
                    2kg Monachijski Strzegom
                    0,5kg Pszeniczny Strzegom
                    0,5kg Bursztynowy 70 EBC Strzegom
                    0,25kg Karmelowy 30EBC Strzegom
                    0,25kg Carared Weyermann

                    120g Polaris 21,3% alfa
                    90g Mandarina Bavaria 9% alfa

                    Drożdże: gęstwa po warce nr 20

                    Zacieranie:

                    20l
                    64°C -> 60°C - 30 min
                    74°C -> 68°C - 55 min

                    Wysładzanie:

                    3 x 4l w temp. 78°C

                    Chmielenie:

                    30g Polaris 60 min
                    30g Mandarina Bavaria 30 min
                    30g Polaris 20 min
                    30g Mandarina Bavaria 10 min
                    30g Polaris 0 min
                    30g Mandarina Bavaria na zimno
                    30g Polaris na zimno

                    Wyszło około 21 litrów brzeczki o esktrakcie 15° Blg.

                    Temperatura fermentacji burzliwej 18-19 °C.

                    Comment

                    • gwzd
                      Senior
                      • 01-2012
                      • 622

                      #70
                      Warka nr 19 zabutelkowana 21 IX 2013 (fermentacja cicha od 13 IX). Końcowo wyszło 41 x 0,5l oraz 5 x 0,33l.

                      Blg po fermentacji cichej 3°.

                      Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (120g).

                      Comment

                      • gwzd
                        Senior
                        • 01-2012
                        • 622

                        #71
                        Warka nr 22 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej 3°.

                        Temp. fermentacji cichej 18-19°C.

                        Comment

                        • gwzd
                          Senior
                          • 01-2012
                          • 622

                          #72
                          Warka nr 20 zabutelkowana. Wyszło 36 x 0,5l (w tym jedna gilotyna) oraz ok. 0,4l porcji degustacyjnej.

                          Blg końcowe 3°.

                          Surowiec użyty do refermentacji: ekstrakt słodowy suchy (110g).

                          Comment

                          • gwzd
                            Senior
                            • 01-2012
                            • 622

                            #73
                            Warka nr 21 przelana na fermentację cichą.

                            Blg po fermentacji burzliwej 4,5°.

                            Comment

                            • gwzd
                              Senior
                              • 01-2012
                              • 622

                              #74
                              Warka nr 22 zabutelkowana. Wyszło 41 x 0,5l + 1 x 0,33l.

                              Surowiec użyty do refermentacji: cukier (120g).

                              Blg końcowe 3°.

                              Comment

                              • gwzd
                                Senior
                                • 01-2012
                                • 622

                                #75
                                Warka nr 21 zabutelkowana. Wyszło 36 x 0,5l.

                                Blg końcowe 4,5°.

                                Surowiec użyty do refermentacji: cukier (70g).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎