Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Estrella Varsovia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    #46
    Warka nr 14 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej 5°.

    Dodałem na chmielenie na zimno 30g Motueki.

    Temperatura fermentacji cichej przez pierwszy dzień 18-19°C, potem około 16°C.
    Last edited by gwzd; 25-03-2013, 23:21.

    Comment

    • gwzd
      Senior
      • 01-2012
      • 622

      #47
      Warka nr 15 (25 III 2013) - Robust Porter

      Pale Ale 2,25kg (1,25kg Strzegom 5,5-7,5 EBC + 1kg Castle Malting 7-9 EBC)
      Monachijski 1,5kg (Strzegom 10-27 EBC)
      Pilzneński 1kg (Strzegom 2,5-5 EBC)
      Pszeniczny 0,25kg (Weyermann 3-5 EBC)
      Caramel Pils 0,25kg (Bestmalz 3-7 EBC)
      Karmelowy 600 0,25kg (Strzegom 400-800 EBC)
      Czekoladowy Pszeniczny 0,25kg (Weyermann 900-1200 EBC)
      Kawowy 0,25kg (Castle Malting 250 EBC)
      Caramunich I 0,1kg (Weyermann 80-100 EBC)

      Bravo 25g 15,1% alfa
      Ahtanum 75g 3,9% alfa

      Drożdże BRY-97

      Zacieranie:

      20l
      66°C -> 62°C - 60min

      Wysładzanie:

      2 x 6l w 78°C

      Chmielenie:

      +3l wrzątku do rozcieńczenia brzeczki w trakcie gotowania (po wysładzaniu było 15° Blg)

      Bravo 25g 60 min
      Ahtanum 25g 25 min
      Ahtanum 50g 0 min

      Wyszło około 23 litrów brzeczki o ekstrakcie 14,5° Blg.

      Temperatura fermentacji burzliwej 20°C.

      Comment

      • gwzd
        Senior
        • 01-2012
        • 622

        #48
        Warka nr 15 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej 3,5°.

        Temperatura fermentacji cichej - około 17-18°C.

        Comment

        • gwzd
          Senior
          • 01-2012
          • 622

          #49
          Warka nr 14 zabutelkowana. Blg końcowe około 4°.

          Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (150g).

          Wyszło 38 x 0,5l, 2 x 0,33l, 1 x 1,5l, 1 x 1l oraz porcja degustacyjna 0,3l

          Comment

          • gwzd
            Senior
            • 01-2012
            • 622

            #50
            Poprawka - Blg końcowe niecałe 5°.

            Comment

            • gwzd
              Senior
              • 01-2012
              • 622

              #51
              Warka nr 15 zabutelkowana.

              Blg końcowe 3°.

              Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (155g)

              Wyszło 40 x 0,5l oraz 9 x 0,33l.

              Comment

              • gwzd
                Senior
                • 01-2012
                • 622

                #52
                Warka nr 16 (28 V 2013) - Kristallweizen

                Nie byłem wielce przekonany do tego stylu, komercyjne przykłady nie powalały mnie na kolana. Jednak po spróbowaniu lanego Kristall Weisse z Hofbräu München stwierdziłem, że jak jest świeże i udane to może być świetne, więc do dzieła Z ostatnich litrów piwa po fermentacji (planuję 7-8 dni burzliwej i 14 cichej) zrobię kilka butelek zwykłego weizena - resztki osadu z dna robią swoje. Wspomogę się również mchem irlandzkim. PS - nienawidzę filtrować pszenicy

                Pszeniczny 2,5kg
                Pilzneński Strzegom (mieszanka różnych) 1,65kg
                Caramel Pils 3-7 EBC Bestmalz 0,5kg

                Hallertau Hersbrucker (szyszka) 50g
                Mech irlandzki 5g

                drożdże WB-06

                Zacieranie:

                23l
                42°C -> 42°C - 15 min
                52°C -> 51°C - 10 min
                63°C -> 62°C - 30 min
                73°C -> 72°C - 30 min

                Wysładzanie:

                78°C
                2 x 5l


                Warzenie:

                Hallertau Hersbrucker 50g 60 min
                Mech irlandzki 5g 15 min

                Wyszło około 21 litrów o Blg 12°.
                Last edited by gwzd; 29-04-2013, 00:38.

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #53
                  Jednak 22 litry. Z osadów udało mi się odzyskać o wiele więcej brzeczki niż przewidywałem

                  Comment

                  • gwzd
                    Senior
                    • 01-2012
                    • 622

                    #54
                    Temperatura fermentacji burzliwej około 20°C.

                    Comment

                    • gwzd
                      Senior
                      • 01-2012
                      • 622

                      #55
                      Warka nr 16 zabutelkowana. Wyszło 45 x 0,5l. Niestety Greta posłała na szafot jedną z butelek. Blg końcowe pomiędzy 1-1,5°. Po fali upałów w ostatni tydzień temperatura piwa wynosiła 22-24°C.

                      Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (160g)

                      Muszę się pochwalić, że to moja druga warka rozlana bez użycia butelek z cienkiego szkła. Chcę zminimalizować ewentualne zniszczenia po wybuchającym granacie. W zimie jedna mi wybuchła tuż obok nogi. Na szczęście stała w skrzynce, więc obyło się bez obrażeń. Wolałbym jednak tego nie powtórzyć z piwem stojącym luźno np. w szafce. Zielonych skunksów też się pozbyłem

                      Teraz poczekam na spadek temperatury, aby uwarzyć jeszcze dwie lub trzy warki na wakacje. Potem prawdopodobnie przerwa do września, ewentualnie wpadnie jakaś pszenica na szybko.

                      Comment

                      • gwzd
                        Senior
                        • 01-2012
                        • 622

                        #56
                        Warka nr 17 (25 V 2013) - Wakacyjny Ale

                        Coś lekkiego i przyjemnego do wypicia w letni, upalny dzień.

                        Pale Ale Strzegom (5,5-7,5 EBC) 5kg
                        Caramel Pils Bestmalz (3-7 EBC) 0,5kg
                        Caramunich II Weyermann (110-130 EBC) 0,5kg

                        Polaris 40g 21,3% alfa
                        Southern Cross 40g 14% alfa

                        Drożdże US-05 (pół saszetki 11,5g)

                        Zacieranie:

                        22l
                        64°C -> 63°C - 30 min
                        74°C -> 72°C - 30 min

                        Wysładzanie:

                        78°C
                        2 x 5l

                        Warzenie:

                        20g Polaris 60 min
                        20g Southern Cross 30 min
                        20g Southern Cross 15 min
                        20g Polaris 0 min

                        Po wychłodzeniu dodałem około 7-8 litrów wody w celu obniżenia ekstraktu. Końcowo wyszło około 27-28 litrów brzeczki (12° Blg).

                        Comment

                        • gwzd
                          Senior
                          • 01-2012
                          • 622

                          #57
                          Warka nr 18 (26 V 2013) - Wędzona Nuta

                          Kolejne lekkie piwo warzone z myślą o upalnym lecie.

                          Monachijski Strzegom (10-27 EBC) 3,1kg
                          Wędzony Weyermann (3-6 EBC) 1kg
                          Karmelowy jasny Strzegom (30-40 EBC) 0,25kg
                          Caramel Pils Bestmalz (3-7 EBC) 0,25kg

                          Polaris 15g
                          Aramis 50g

                          Drożdże US-05 (pół saszetki 11,5g)

                          Zacieranie:

                          20l
                          67°C -> 63°C - 40 min
                          73°C -> 71°C - 20 min

                          Wysładzanie:

                          78°C
                          2x5l

                          Warzenie:

                          Polaris 15g 60 min
                          Aramis 25g 10 min
                          Aramis 25g 0 min

                          Dodałem 5 litrów wody w celu rozcieńczenia brzeczki. Końcowo wyszło 25 litrów o ekstrakcie 10,5° Blg.
                          Last edited by gwzd; 26-05-2013, 20:46.

                          Comment

                          • gwzd
                            Senior
                            • 01-2012
                            • 622

                            #58
                            Temperatura fermentacji warek nr 17 i 18 to aktualnie około 20°C.

                            Alfakwasy chmieli z ostatniej warki:

                            Polaris 21,3%
                            Aramis 8,1%

                            Comment

                            • gwzd
                              Senior
                              • 01-2012
                              • 622

                              #59
                              Warka nr 17 przelana na fermentację cichą.

                              Temperatura fermentacji: 22°C.

                              Blg po burzliwej 3°.

                              Comment

                              • gwzd
                                Senior
                                • 01-2012
                                • 622

                                #60
                                Warka nr 18 przelana na fermentację cichą.

                                Temperatura fermentacji: 22°C.

                                Blg po burzliwej 2°.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎