Browar "Rychlak i Syn"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2637

    #1

    Browar "Rychlak i Syn"

    Ponieważ dziś zabutelkowaliśmy 50-tą warkę, to można się pokazać, bo jakiś tam dorobek jest.

    Specjalizacja: style brytyjskie (prawdziwe czyli Old Ale, Burton Ale, Amber Two Penny, London, itd, tudzież prawdziwy porter, więc Brown Stout) plus miodowe, mocne belgi, gruit'y, historia, żadnych AIPA czy dolniaków (jeden, czy dwa to jeszcze nie grzech chyba)

    Cel: ukryć alkohol tak, by rządził tylko smak

    Nowości: zabutelkowano Burton Ale 29-31 blg, 12,81%, 54,4 IBU, zlano z beczki Old Hock/White Porter 12 blg, 4,6%, wlano resztę Burton'a.

    Na przekór wszystkim warzymy dalej!
    Mały porterek-przyjaciel nerek
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2637

    #2
    Z absolutnych reliktów przeszłości (piwo zniknęło końcem XVIII-go wieku) Northern Brown Ale o nazwie Cappagh Brown Ale 8,5-9 blg, 4,6vol, 17,5 IBU, raczej o bursztynowej szacie. Już w butelkach. Do kosztowania w browarze, może o depozyt rzeszowski też zahaczymy.

    W planach tradycja, czyli kolejne East India Pale Ale, kolejny Double Brown Stout Porter i kolejny Burton, może coś z innej beczki w międzyczasie.

    Aktualny licznik: warka nr 57, lepiej mniej, a lepiej.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2637

      #3
      Z nowości, warka nr 65 przed nami, 3cie Korsarskie, blg startowe 27 Dojrzewa Windsor Ale#2 i Imperial Roasted Ale. A potem to już górki czyli znowu porterki i indyjskie.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2637

        #4
        Warka nr 68 zabutelkowana, Burtońskie Wszechpotężne nr 3 , 31 blg 15,7%. Jeszcze może jedną warkę uda się uwarzyć w tym sezonie.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2637

          #5
          Warka 69 Sour Cherry IPA- w składzie nasze IPA, nasze wino wiśniowe deserowe z beczki i Windsor Ale z beczki, 7,9vol, tak dobre, jeśli nie lepsze jak Petrus Aged Red.

          Aktualnie warzy się warka nr 70 Triple Stout Porter, 23 blg, 30,6 IBU, chmiele: EKG, Cascade, Tomyski, Rohatyński, Fuggles, z historycznych składników cynamonowiec kassja i imbir.

          Warka nr 71 to powtórka z Windsor Ale, będzie troszkę jaśniejsze, mniej chmielone (IBU 56), zmiana z kardamonu na rajskie ziarna i mniej kolendry; miód bz.

          Potem jak zima i mróz zetną, to pewnie Korsarskie nr 4. A potem znowu Burton i tak w kółko.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • Petitpierre
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2014.01
            • 2637

            #6
            Jako ciekawostkę przyrodniczą można dodać, że ostatnie Burton Ale, pod wiele mówiącą nazwą Destruktor już butelkach. 34 blg 19-22vol.
            Mały porterek-przyjaciel nerek

            Comment

            • kentaki
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.10
              • 452

              #7
              Tego piwa jeden łyk by się zrobić tak na styk

              Comment

              • Petitpierre
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2014.01
                • 2637

                #8
                Czerpałem inspiracje do Mistrza Myślę, ze za rok już będzie do picia, to Ci przyniosę na zlot.
                Mały porterek-przyjaciel nerek

                Comment

                • kentaki
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.10
                  • 452

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                  Czerpałem inspiracje do Mistrza Myślę, ze za rok już będzie do picia, to Ci przyniosę na zlot.

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2637

                    #10
                    Beczkowy Destruktor o wdzięcznej nazwie Zew Cthulhu zabutelkowany, 4 miesiące w beczce po trójniaku jeżyniaku, alkohol 21vol, beczka dała dużo słodyczy, a jeżyny niebezpiecznie zbliżyły do porto.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2637

                      #11
                      Uwarzyliśmy też Dinner Mild Burton Ale, 18 blg, 8,7vol, jedna z najlepszych receptur, wzorem był przepis Fullers'a.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • Kazimierz_W
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🍼🍼
                        • 2009.05
                        • 689

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                        Uwarzyliśmy też Dinner Mild Burton Ale, 18 blg, 8,7vol, jedna z najlepszych receptur, wzorem był przepis Fullers'a.
                        Dasz przepis?
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2014.01
                          • 2637

                          #13
                          Oczywiście:

                          2 x 1700 ekstrakt jasny na 5 litrów wody
                          50g perle 7,1 ak 40 min
                          25g perle 7,1 ak 20 min
                          700g demerara najlepiej po chmieleniu, ale do ciepłej brzeczki, potem uzupełnienie wodą do 20 litrów (najlepiej z balkonu) i wówczas:
                          900g miód wielokwiat kraft przed zadaniem drożdży do ochłodzonej brzeczki
                          Drożdże terdens są w Castoramie
                          46,99 IBU
                          18 blg start terdens tokaj 7 dni 4 blg cicha 5 dni 2 blg butelkowanie, cukru normalnie, 8,7vol

                          Jak coś, służę radą
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • Kazimierz_W
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🍼🍼
                            • 2009.05
                            • 689

                            #14
                            Czy dobrze rozumiem, że robisz je na drożdżach winiarskich do Tokaja?
                            Browar Bociana smaczny od rana
                            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2637

                              #15
                              Tak, idealnie oddają charakter burtońskich i doskonale łączą się z nutami miodowymi.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Pinta, Zwycięski Chocolate Brown Porter
                                darekd
                                Styl brytyjski, górna fermentacja.

                                Pasteryzowane, niefiltrowane inspirowane recepturą Kacpra Myślińskiego. Zwycięskie piwo w konkursie Niech Świat pozna Twoje Piwo 2022.

                                Ekstr. 13%
                                Alk. 5,5%

                                Aromat - gorzka czekolada, prażony i palony słód umiarkowanie,...
                                2022-11-19, 20:05
                              • anteks
                                Konkursy Piwowarskie 2024
                                anteks
                                Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko



                                XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024

                                https://www.facebook.com/krakowskikpd
                                • Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
                                • Best Bitter
                                • X-Mas English Porter
                                • Munich Dunkel
                                • British
                                ...
                                2023-10-24, 12:51
                              • e-prezes
                                Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                                e-prezes
                                alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                                Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                                2024-12-03, 22:18
                              • wpadzio
                                Biały porter...
                                wpadzio
                                Wreszcie się doczekaliśmy, choć wątek został profetycznie założony już dawno ...
                                2025-12-01, 20:22
                              • darekd
                                Opillia, Porter
                                darekd
                                Browar z Tarnopola.

                                18% ekstr.
                                8% alk
                                30 IBU

                                Aromat - słodowy z razowym chlebem, karmelem, suszem owocowym i trochę winną nutą, lekka paloność
                                Piana - wysoka, trwała, dłuższy kożuszek
                                Barwa - ciemny rubin, klarowne
                                Wysycenie - łagodne,...
                                2025-11-22, 23:49
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...