Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Rychlak i Syn"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Senior
    • 01-2014
    • 2560

    #16
    To piwo jest już spijane, natomiast najnowsze burtońskie, 22 blg alkohol ten sam, miało dziś swoją premierę. Jest piana, jest gaz, lekki szum; wyszło troszkę ciemniejsze i troszkę bardziej chmielone, co raczej nie przeszkadza.

    Brexit Burton Ale, 22 blg, 8,7vol, 40 IBU, słód szkocki, chmiel-mieszanka roczników Perle, miód kraft wielokwiat, cukier demerara dry poleca browar Rychlak i Syn!
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • Kazimierz_W
      Senior
      • 05-2009
      • 689

      #17
      A powiedz jeszcze jak rozpuszczasz ten miód. Rozumiem, że na zimno go dajesz i nie zbierasz szumowin. Rozpuszczasz go w wodzie jakoś wcześniej czy kupujesz płynny?
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • Petitpierre
        Senior
        • 01-2014
        • 2560

        #18
        Jakby był za twardy, za gęsty, to lekko podgrzewam w wodzie słoik, żeby tylko ruszył. Jak jest płynny, to po dolaniu wody i schłodzeniu brzeczki, wlewam taki i mieszam, żeby się rozpuścił. Staram się jak najmniej ingerować, żeby zyskać jak najwięcej korzyści. Miód im później dodany, tym lepszy i trwalszy efekt.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • Petitpierre
          Senior
          • 01-2014
          • 2560

          #19
          7-my Burton, Jubilee. 22blg, miód leśny z Nałęczowa, Marynka i Perle, 8,7vol, nastawiony we wrześniu i wtenczas zabutelkowany, ale jeszcze się nie nagazował.

          Zanim nowe Korsarskie, o ile wierzyć synoptykom, 8-my Burton w planach czyli powtórka z Destruktora, tym razem drożdże do win półsłodkich, ale może blg wykoncypujemy jak z czasów carskich.
          Last edited by Petitpierre; 08-11-2019, 18:53.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • Petitpierre
            Senior
            • 01-2014
            • 2560

            #20
            8-my Burton, warka nr 82, wdzięczna nazwa Bursztynek, bo takiej cudnej barwy. 34 blg 11,5% może mniej, coś w kierunku Arctic Ale. Zgodnie z duchem czasu powstały też wersję Hazy i Very Hazy. Bardzo długa fermentacja, solidna słodycz, chmielenie Marynką i Izabellą-ta ostatnia miała iść do Korsarskiego, ale się zima nie udała. Ze względu na sytuację następna warka czegokolwiek pewnie za rok.
            Mały porterek-przyjaciel nerek

            Comment

            • Kazimierz_W
              Senior
              • 05-2009
              • 689

              #21
              Burton Ale

              Burton Ale według Twojego przepisu jednym z najciekawszych piw zeszłego roku w moim browarze.
              Dzięki za przepis w tym roku też zrobię. Pierw paskudne, ale po zapowiadanych 6 miesiącach było cudnie inne. Prawie wszytko już złykałem.
              Browar Bociana smaczny od rana
              Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

              http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

              Comment

              • Petitpierre
                Senior
                • 01-2014
                • 2560

                #22
                Bardzo mnie to cieszy. Kombinuj z miodem, drożdżami, jest duże pole do popisu.
                Mały porterek-przyjaciel nerek

                Comment

                • Petitpierre
                  Senior
                  • 01-2014
                  • 2560

                  #23
                  A jednak Korsarskie, chmielone Zulą, 27blg na start, tak szybko leci, że nie słychać blow-off tube. W planach porterek 26blg, bo muszę spożytkować palony jęczmień oraz w dłuższej perspektywie Burton nr 9, wzorowany na Barclay Perkins z 1869, ale to na razie odległa przyszłość.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Senior
                    • 01-2014
                    • 2560

                    #24
                    Porterek ruszył z 25blg, 122 IBU (Citra i Cascade) i drożdże US-05, ale jednak Imperial Brown Stout Porter (parę godzin zabawy z essentia bina i jęczmień palony gotowany z 5 litrów do 3,5 litra), którego kiedyś nazwą Russian Stout Porter...
                    Last edited by Petitpierre; 05-02-2021, 19:58.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Senior
                      • 01-2014
                      • 2560

                      #25
                      I na chwilę obecną minął odpowiedni czas, że się nagazował
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Senior
                        • 01-2014
                        • 2560

                        #26
                        IBSP nagazowany, niedługo Arctic ale schodzi z beczki, a najnowsza warka to Saison na chmielu Nadwiślańskim-będą powtórki, bo piwo wyszło przepyszne.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Senior
                          • 01-2014
                          • 2560

                          #27
                          Arctic zszedł z beczki, 40% strat, czyli na tę wielkość pół roku to norma w sam raz. Zabutelkowany normalnie z cukrem, zobaczymy czy może się troszkę nagazuje. Saison nadal przepyszny.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • Petitpierre
                            Senior
                            • 01-2014
                            • 2560

                            #28
                            Nagazował się lekko, ale bardzo smakował podczas Karpackiego Festiwalu Piwowarów 2022. Z tej racji dziś się narodził Burton nr 9, 25,5blg na start, bardzo nietypowe drożdże, chmielenie Magnum, Marynka i Tradition, kalkulator gęga,że IBU będzie 170, miód od Piaseckiego, wygląda na razie jak 20 litrów latte macchiatoW międzyczasie powstały dwie niezależne mini-warki w ramach projektu sassafras, sassafras beer 1608 i sassafras beer, tzw. Washington mead.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                          • Petitpierre
                            Senior
                            • 01-2014
                            • 2560

                            #29
                            Do cydru, ale z przeznaczeniem do fermentacji trudnej, szczep wyselekcjonowany we Francji, wg opinii eksperta dobrze jedzą. Powinny dać 12-13% (kalkulator obliczył na 12,2vol) Zobaczymy, na razie taki lekki korzuszek, więc nie szaleją.
                            Last edited by Petitpierre; 09-04-2022, 09:58.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment


                            • e-prezes
                              e-prezes commented
                              Editing a comment
                              Tylko czy poradzą sobie z takim balingiem i jakie efekty to da. Ciekawy eksperyment. Ja podejrzewałem jakieś do miodów.
                          • Petitpierre
                            Senior
                            • 01-2014
                            • 2560

                            #30
                            Sense stricte miodowych nie chcę, żeby jak najwięcej miodu zostało. Jak do ostatniego dałem drożdże fruktofilne, które jedzą tylko i wyłącznie cukry z owoców, to i odfermentowanie niskie i miód ledwo co "nadgryziony." Tutaj podejrzewam, że mogłoby być podobnie, ale że blg niższe niż ostatnio, to fermentacja powinna pojechać.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎