Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moj pierwszy Lager cooper (brewkit)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bakomans
    Junior
    • 09-2015
    • 5

    Moj pierwszy Lager cooper (brewkit)

    Witam was serdecznie drodzy piwowarzy
    Moj pierwszy lager co prawda z brew kitu i to na dodatek coopera ale nie mam tu niestety innych możliwości zakupu (walia) wiec postawiłem mój 20 litrowy baniaczek zgodnie z instrukcja ... no i tu zaczynają sie schody
    1- po pierwsze zaczęliśmy chyba w zlej temperaturze około 24 stopni
    2- jeszcze tego samego dnia zaczęła się fermentacja (dosc ostra)
    3- po nocy wstając rano sprawdzając temperaturę oraz co ile "bulbulatoruje" ,zgodnie ze szwagrem stwierdziliśmy ze beczkę zaraz rozsadzi poziom piany sięgnął "bulbulatora" ,byliśmy niestety zmuszeni do otwarcia beczki oraz odlaniem około 2 litrów cennego płynu
    4-teraz sytuacja się ustabilizowała fermentacja wciąż sie utrzymuje i jak na 3 dnień bulka strasznie szybko (co 15 sec) czekamy na koniec fermentacji oraz na efekty jakie nam to przyniesie i czy nasza pierwsza warka będzie zdatna do użytku (oczywiście wszystko było odpowiednio zdezynfekowane i przygotowane )
    5 bardzo proszę o rady waszmości
    6-temperatura w ciągu dnia i nocy rożni sie max o 2 stopnie generalnie 22-24 stopnie
  • mikelee
    Junior
    • 08-2015
    • 20

    #2
    moim pierwszym piwem też był lager z coopersa =) aldehyd octowy w gotowym piwnie po prostu zabiał :-)


    panikujecie =)

    piwo które robicie z piwem "lager" ma niewiele wspólnego, poczekajcie spokojnie na koniec fermentacji i butelkuj z glukoza,

    Comment

    • bakomans
      Junior
      • 09-2015
      • 5

      #3
      Witam Cie serdecznie i dziękuje za odpowiedz do zestawu dołączyli nas dropsy użyć ich razem z cukrem ?? Jak można zapytać jaka mniej więcej porcje pakować do butelek tego cukru ?? Dziękuje i oczekuje na odpowiedz

      Comment

      • mikelee
        Junior
        • 08-2015
        • 20

        #4
        nie odrobiłeś pracy domowej a zabrałeś sie za warzenie - błąd
        doczytaj i poglądaj na youtube

        Comment

        • bakomans
          Junior
          • 09-2015
          • 5

          #5
          Witam zgodnie z rada doksztalcilem się bardziej i postępowałem wg wskazówek i oto rezultaty naszej pracy :
          -piwo w smaku goryczkowate, lepsze niż sklepowe ale tez szału nie ma
          - kolor złoty powiedziałbym delikatnie miedziany
          - piana o dziwo bardzo gęsta i niezbyt wielka dwóch palcy nie zrobimy
          -alkoholowo 4.4%
          Chciałbym bardzo podziękować wszystkim którzy śledzili nasz wątek zdjęcia niebawem

          Comment

          • mikelee
            Junior
            • 08-2015
            • 20

            #6
            kupuj garnek i bierz sie za zacieranie,
            jest różnica miedzy pomidorową od mamy a gorącym kubkiem ???

            Comment

            • bakomans
              Junior
              • 09-2015
              • 5

              #7
              spora ojj spora roznica

              faktycznie wezmiemy sie za zacieranie dziekuje!

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎