Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BDR Browar Domowy Rojber

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lookasoo
    Junior
    • 02-2015
    • 23

    #16
    #13 Witek 11,5 BLG

    2016-07-01

    Skład:
    1. Słód Pilzeński 2,8-4,2 EBC SOUFFLET 1,7 kg
    2. Pszenica 1,7 kg
    3. Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
    4. Diastatyczny 2,5-4 EBC Castle 0,3 kg
    5. Curacao 20 g
    6. Kolendra indyjska 15 g
    7. Chmiel Lubelski granulat 2015 3,6% aa 25 g
    8. FM41 Gwoździe i banany - gęstwa po #11 (2. życie) słoik

    Zacieranie:
    1. Woda do zacierania - 65°C 14l
    2. cel 62°C - osiągnięto 62°C 30 min
    3. czas do osiągnięcia temp. 72°C 12 min
    4. dodano płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
    5. cel 72°C - osiągnięto 72°C 100 min
    6. wygrzew 76°C
    7. wysładzanie - 16l wody

    Warzenie - 60 min:
    1. Chmiel Lubelski - 25g 60 min
    2. Kolendra i curacao 10 min

    Pomiary:
    1. BLG początkowe 12,5
    2. Dodanie wody do właściwego BLG 1,75
    3. BLG przed zadaniem drożdzy 11,5
    4. Temperatura zadania drożdzy 22°C

    Fermentacja i Butelkowanie:
    1. czas trwania burzliwej - 2016-07-15 14 dni
    2. temperatura burzliwej 18-19
    3. BLG przy przelewie na cichą 3,5
    4. dodatki na cichej nd
    5. czas trwania cichej 6 dni
    6. data butelkowania - 2016-07-21
    7. BLG przy butelkowaniu 3
    8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,5
    9. ilosć wody 2l
    10. ilość glukozy itp. 140g
    11. ilość glukozy/butelkę 3,3g
    12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 4,4
    BDR Browar Domowy Rojber

    #lookasoomakesbeer
    www.ourbrewing.pl

    Comment

    • lookasoo
      Junior
      • 02-2015
      • 23

      #17
      Pszeniczne (imieninowe) 11,8 BLG

      2016-08-18

      Skład:
      1. Słód Pilzeński 2,8-4,2 EBC SOUFFLET 2 kg
      2. Słód Pszeniczny 3,4 EBC LITOVEL 2,2 kg
      3. Chmiel Lubelski granulat 2015 3,6% aa 25 g
      4. FM41 Gwoździe i banany - gęstwa po #13 (3. życie) słoik

      Zacieranie:
      1. Woda do zacierania - 48°C 14l
      2. cel 44-45°C - osiągnięto 47°C 15 min
      3. czas do osiągnięcia temp. 67°C 25 min
      5. cel 67°C - osiągnięto 67°C 65 min
      6. wygrzew 76°C
      7. wysładzanie - 15l wody

      Warzenie - 60 min:
      1. Chmiel Lubelski - 25g 90 min

      Pomiary:
      1. BLG początkowe 12,8
      2. Dodanie wody do właściwego BLG 1,5
      3. BLG przed zadaniem drożdzy 11,8
      4. Temperatura zadania drożdzy 21°C

      Fermentacja i Butelkowanie:
      1. czas trwania burzliwej 45 dni
      2. temperatura burzliwej 18-19
      6. data butelkowania - 2016-10-02
      7. BLG przy butelkowaniu 2,67
      8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,7
      9. ilosć wody 2l
      10. ilość glukozy itp. 158 g
      11. ilość glukozy/butelkę 3,7g
      12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 4,9
      BDR Browar Domowy Rojber

      #lookasoomakesbeer
      www.ourbrewing.pl

      Comment

      • lookasoo
        Junior
        • 02-2015
        • 23

        #18
        Po otrzymaniu matryczki z 8 PKPD powyższy Waizen zdobył 32 pkt co dało mu 6 miejsce na 46 Waizenów.
        BDR Browar Domowy Rojber

        #lookasoomakesbeer
        www.ourbrewing.pl

        Comment

        • lookasoo
          Junior
          • 02-2015
          • 23

          #19
          Equinox IPA 15BLG

          2016-11-01

          Skład:
          1. Słód PaleAle 4,3 kg
          2. Słód Pszeniczny 0,6 kg
          3. Słód Karmelowy 0,2 kg
          4. Chmiel Equinox 175 g
          5. FM52 ważne do 06.09, 5-dniowy starter 1l
          6. Mech irlandzki 5g

          Zacieranie:
          1. Woda do zacierania - 70°C 14l
          2. cel 66°C - osiągnięto 64°C - podgrzano 60 min
          3. czas do osiągnięcia temp. 78°C 15 min
          4. wygrzew 78°C
          5. wysładzanie - 14l wody

          Warzenie - 60 min:
          1. Chmiel Equinox - 15g 60 min
          2. Chmiel Equinox - 20g 15 min
          3. Uwodniony mech 10 min
          4. Chmiel Equinox - 30g 5 min
          5. Chmiel Equinox - 40g 1 min

          Pomiary:
          1. BLG początkowe 17
          2. Dodanie wody do właściwego BLG 2,2
          3. BLG przed zadaniem drożdzy 14,9
          4. Temperatura zadania drożdzy 18°C

          Fermentacja i Butelkowanie:
          1. czas trwania burzliwej 15 dni
          2. temperatura burzliwej 18-19
          3. BLG przy przelewie na cichą 2,96
          4. dodatki na cichej - Equinox 70g 70g
          5. czas trwania cichej 8 dni
          6. data butelkowania - 2016-11-23
          7. BLG po cichej 2,8
          8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,4
          9. ilosć wody 1l
          10. ilość glukozy itp. 115 g
          11. ilość glukozy/butelkę 2,9g
          12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 6,8
          BDR Browar Domowy Rojber

          #lookasoomakesbeer
          www.ourbrewing.pl

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎