pierwsza warka z zacieraniem...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #16
    Krzysiu napisał(a)
    ...
    Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg. [/B]
    Ile właściwie wody można / należy używac do zacierania ?
    Wiele opisów na forum sugeruje, że zacier to taga dosyć gęsta zupa którą się dalej filtruje i dodatkowo przemywa wodą.
    Czy można do zacierania użyć tyle więcej wody aby z pierwszego filtrowania uzuskać oczekiwaną ilość brzeczki ?
    Czy zacieranie w większej ilości wody nie da lepszego wyługowania cukrów niż przemywanie młóta ? Czy to tylko kwestia wielkości kadzi zaciernej ? Może rozcińczenie zacieru wpływa na skuteczność pracy enzymów ?
    Tak właśnie zrobiłem przy ostatniej warce i od razu miałem brzeczkę o założonej ilości i stężeniu. Chciałem mimo wszystko oddzielnie przemyć młóto aby sprawdzić co w nim jeszcze zostało (ile st. Blg) i może zrobić z tego jakiegoś "cieńkusza" ale noc mnie zmogła.

    Comment

    • wąski
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 38

      #17
      Chyba jednak cos nie jest dobrze z moja brzeczka...

      1. Wydaje mi sie, ze fermentacja burzliwa nie przebiegla tak burzliwie jak powinna, piany wytworzylo sie jak na lekarstwo

      2. Po 2 dniach fermentacji bylo 5 BLg (startowalo od 12 Blg), po 4 dniach jest nadal 5 Blg, wydaje mi sie, ze cos jeszcze fermentuje ale bardzo niemrawo.
      Co robic? W sobote mialem sciagac piwko do dymiona i odstawic do lezakowania, ale teraz to nie wiem czy to robic.

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #18
        Stosunek wody do ziarna w zacierze to zwykle 3-4 litry/kg.
        Dalsze rozcieńczanie zacieru zmniejsza stężenie rozpuszczonych w wodzie enzymów i spowalnia proces hydrolizy skrobi. Poza tym enzymy stają się bardziej podatne na denaturujący wpływ wysokiej temperatury.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Pühaste, Mosaiik
          darekd
          Browar z Dorpatu (Tartu).

          Vienna IPA

          6,9% alk. Chmiele Mosaic (USA) oraz Vic Secret (AUS)

          https://puhastebeer.com/shop/beer/mo...pa-6-9-2-45eur

          Wiedeński ejl to wyjątkowo rzadki pomysł. Ostatni raz miałem styczność w tym przypadku:...
          2023-02-05, 00:18
        • darekd
          ReCrft, West Coast IPA
          darekd
          Pod tą nazwą świętochłowicki browar wypuścił chyba już jakieś piwo, ale w tym wypadku chodzi o:
          piwo uwarzone według receptury Fabiana Wojciecha - zwycięscy konkursu "Warzymy z ReCraftem 2025" organizowanego we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych oraz...
          2025-07-19, 23:56
        • dadek
          Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 01:55
        • darekd
          Lubrow, Sladkový
          darekd
          Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
          Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
          2025-04-14, 00:51
        • darekd
          Poppels, Session India Pale Ale
          darekd
          Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.

          Alk. 4,2%
          IBU 30
          https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/

          Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%

          Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...
          2025-02-26, 23:42
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...