Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zobaczymy co wyjdzie??!??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yossarian
    Member
    • 07-2003
    • 51

    Zobaczymy co wyjdzie??!??

    I nastał ten dzień nastawiłem pierwsza warkę hmm no druga bo pierwsza mi się nie podobała bo osiągneła 0 st. w skali Ballinga nie wiedziałem co zrobić i wylałem. Teraz warze Pilsa z brew-kita. I jest jka narazie duzo lepiej. Za pierwszym razem piana pokazała się po 12 h i zaraz znikneła a teraz pojawiła się i po 36h jest nie za gruba ale dalej jest co mi się podoba ). Mam nadzieje ze tym razem jakos pójdzie i bede mógł butelkować za parę dni. Dobrze ze jest chłodno bo przy pierwszym podejsciu temp brzeczki sięgałą 28 st C i ot chyba załatwiło sprawe.
    Mam pytanie: Czy cicha fermentacja jest potrzebna czy moge lac w butelki odrazu po burzliwej zakończeniu ?
    Howgh !!!!!!!!!!!
  • pjenknik
    • 08-2001
    • 3388

    #2
    Ja nigdy nie przeprowadzam cichej, zaraz po burzliwej butelkuję. Nigdy tez nie otwieram butelki przed upływem 4 - 6 tygodni, dopiero wtedy widać i czuć co tak właściwie uwarzyłeś. Wg. mnie degustacja po 3 dniach od butelkowania nie ma najmniejszego sensu.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Yossarian
      Member
      • 07-2003
      • 51

      #3
      nie zamierzam degustowac wczesniej niz po kilku tygodniach ).
      Cierpliwy jestem.

      Pytanie: po niecałych 2 dobach fermentacji aerometr wskazuje 4 st.
      No i co ma mz tym fantem zrobic poczekać jeszcze???
      tak ze 2 dni? Niestety instrukcje nie są jasne.
      Howgh !!!!!!!!!!!

      Comment

      • pjenknik
        • 08-2001
        • 3388

        #4
        Sprawdź wieczorem, sprawdź jutro rano jak zejdzie do 3 lub troszkę mniej to butelkuj. Nie zapomnij o dodaniu ekstraktu lub cukru.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Yossarian
          Member
          • 07-2003
          • 51

          #5
          Fajnie dzieki, nie zapomne o cukrze hie hie hie, z chęcia bym uzył suchego ekstraktu ale nie moge dostać na browamatorze juz nie ma (
          Howgh !!!!!!!!!!!

          Comment

          • Yossarian
            Member
            • 07-2003
            • 51

            #6
            Jescze jedno butelki planuje dezynfekowac sodą nabytą droga kupna a browamatorze. Czy musze je potym płukac czy wystarczy wysuszyć
            Acha i czy opłąca mi się kupować sterylizator i suszarkę ja wiem ze to pewnie ułatwia całą zabawe ale chyba bez tego tez sobe moza świetnie poradzić
            Howgh !!!!!!!!!!!

            Comment

            • pjenknik
              • 08-2001
              • 3388

              #7
              Kup sobie Clorox lub Ace, dezynfekuje skuteczniej (skończyłem mikrobiologię na 4) ze względu na zawartość składników myjących.
              Ja myję w zlewie zwykłą myjką do butelek na drucie, i suszę w kuchni na stojaku.
              Nigdy nie wyprażałem w piekarniku. Z tego co wiem to Piwowar postępuje podobnie. Fermentor i resztę sprzętu dezynfekuję/myję podobnie.
              Last edited by pjenknik; 07-07-2003, 08:37.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • kangurpl
                Senior
                • 03-2002
                • 2660

                #8
                Ja butelki płuczę i wygrzewam w piekarniku. Po dezynfekcji w "sodzie" radziłbym wypłukać, po co zostawiać jakieś chemikalia w butelce.
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • Yossarian
                  Member
                  • 07-2003
                  • 51

                  #9
                  OK.

                  Clorox i ACe chyba maja ten sam skladnik czyli chlor czy cos tam ja mam jeszcze zapas chloraminy, a to chyba samo nie wiem słaby byłem z chemii. W instrukcji jest napisane za dla uzyskanie efektu trzeba moczyć co najmniej 30 min. Czy to znaczy ze butelki tez mam trzymać tyle w roztworze??
                  Howgh !!!!!!!!!!!

                  Comment

                  • mapajak
                    Senior
                    • 12-2002
                    • 1187

                    #10
                    pjenknik napisał(a)
                    Kup sobie Clorox lub Ace, dezynfekuje skuteczniej (skończyłem mikrobiologię na 4) ze względu na zawartość składników myjących.
                    .
                    W jakim stężeniu używasz Cloroxu/Ace?

                    Comment

                    • Yossarian
                      Member
                      • 07-2003
                      • 51

                      #11
                      Pytanie:

                      Hmm jak wyliczyć zawartośc alkoholu???
                      Howgh !!!!!!!!!!!

                      Comment

                      • dkrasnodebski
                        cymbał
                        • 05-2003
                        • 2316

                        #12
                        Najprościej jest:
                        OG = to co pokazuje aerometr tuż przed dodaniem drożdży
                        FG = końcowe wskazania aerometru po skończonej fermentacji burzliwej
                        (OG-FG)*129 = zawartość alkoholu (w przybliżeniu)
                        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                        www.radoslawstolar.pl

                        Comment

                        • Yossarian
                          Member
                          • 07-2003
                          • 51

                          #13
                          eeeeee a troche jaśniej bo nie kumam .
                          Chodzi o wynik w skali balinga?
                          Howgh !!!!!!!!!!!

                          Comment

                          • pjenknik
                            • 08-2001
                            • 3388

                            #14
                            mapajak napisał(a)
                            W jakim stężeniu używasz Cloroxu/Ace?
                            Na umycie 40 butelek zużywam 1/2 litra Cloroxu. Nie napisałem, że rozrabiam go z wrzątkiem i wlewam do butelek przez plastikowy lejek. Później płuczę gorącą woda i odstawiam do odcieknięcia do góry dnem.
                            A tak poza tym dla początkujących piwowarów jedna uwaga: nie dajcie się zwariować. Nasze srodowisko, mieszkania nie sa aż tak brudne. Nie tak łatwo jest zakazić brzeczkę. Ta czystość musi być, ale w rozsądnych granicach
                            Chcecie zachowania czystości to pamiętajcie nie używajcie drewnianych łyżek, akurat na drewnie łatwo przenieść bakterie.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • Yossarian
                              Member
                              • 07-2003
                              • 51

                              #15
                              Pytanie: To juz trzeci dzień fermentacji blg wynosi 3 ale piwo jeszcze pracuje tak mi się wydaje bo cos tam szumi to chyba C)2 się wydostaje. Co robić? Butelkować bo blg juz jest ok czy czekać jeszcze ale jak tak to na co?
                              Howgh !!!!!!!!!!!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎