Zobaczymy co wyjdzie??!??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #46
    Opis z tabelką przeliczeniową jest w postaci elektronicznej. Zwykłe txt. Nie ma więc problemu. Dla chętnych proponuję kontakt na PW.

    Lejemy po ściance...

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #47
      Chciałbym się upewnić-chodzi o to, że butelkując zlewamy świerze piwo znd osadu drożdżowego do butelek. W celu uzyskania gazu i piany dodajemy odrobinę cukru, glukozy, ekstraktu-do wyboru, ale czy w tym piwie będzie na tyle dużo drożdży, żeby przerobić to na gaz ? Wszak zlewaliśmy znad drożdży. Rozumiem, że nie oddzielimy tym zabiegiem całych drożdży z tego piwa, ale czy zostanie tam wystarczająca ilość?

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #48
        Archer napisał(a)
        Rozumiem, że nie oddzielimy tym zabiegiem całych drożdży z tego piwa, ale czy zostanie tam wystarczająca ilość?
        Nawet w ładnie wyklarowanym piwie pływają miliony komórek drożdżowych.

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #49
          mapajak napisał(a)
          Nawet w ładnie wyklarowanym piwie pływają miliony komórek drożdżowych.
          Aż miliony? Myślałem że raczej miejsze ilości. Setki, tysiące w najgorszym przypadku.

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #50
            Martwię się o to, bo ostatnio fermentowałem drożdżami piwnymi podpiwek i po paru dniach zlałem do butelek znad osadu właśnie, dodałem roztworu cukru i nic-ledwo czuć delikatne rachityczne bąbelki a piany niet!! Wcześniej, kiedy butelkowałem razem z osadem, piana była jak na podpiwek piękna, a gazu ojoj !!

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 21:25
            • Javox
              InBev UK, San Miguel
              Javox
              Marka San Miguel przeszedł do innego producenta. Carlsberg już nie robi tego piwa.

              Butelka 620 ml, alko 5.0%

              Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
              Lacing - nie za dużo.
              Gaz - średni.
              Barwa - złoto, raczej jasne.
              Aromat - zbożowość....
              2025-07-01, 15:54
            • Marianowar_pl
              Mango Milkshake IPA
              Marianowar_pl
              Witam,

              Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

              Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

              Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
              2025-06-24, 14:42
            • marcino87
              Niski stopień odfermentowania po burzliwej
              marcino87
              Witam wszystkich forumowiczów,
              Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
              Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
              Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
              2018-02-25, 22:51
            • Petitpierre
              Funky Fluid / Deluxe Ski Jump Game Over Telemark
              Petitpierre
              Jeszcze z któregoś 4+4 czy 12-8 czy co tam Lidl wymyślił. Nostalgicznie i świątecznie, bo dziś wiadomo, a nostalgicznie, bo przecież się grało, a właściwie skakało. Każdy miał tę grę, przynosiło się co trzeba i hajda na mamucią. 30 blg i 11vol, laktoza ( po ch...), migdały (j.w.),...
              2025-03-10, 11:59
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...