Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Borysowy Browar warzy
Collapse
X
-
Nie wiem Krzysiu o czym ty piszesz. może za dużo dziś piw wypiłeś. Proponuję, żebyś dodał moją osobę do ignorowanych. Ja tez tak zrobię. Mam też taką prośbę: nie zamieszczaj więcej postów w moim temacie. Szkoda, żeby twój autorytet miał się spierać z takim ignorantem, jak ja.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuBywaja takie odpowiedzi, często od ludzi, którzy całą swoja wiedzę czerpią z internetu i wydaje im się, że jest to wyrocznia równa Pismu Świętemu i przepowiedniom Nostradamusa.
Przykre, ale prawdziwe.Comment
-
Zaległości
Zaniedbałem sie mocno w odświeżaniu mojego temaciku.
Na początek wrażenia z opisanych już warek.
Warka 19 - vienna lager. Totalna klapa. Niby nie jest zepsute - ani kwaśne ani spleśniałe. Wychodzi, że to wina drozdży. Może były zbyt wysokie wahania temperatur, bo piwo jest zupełnie niesmaczne.
Warka 20 - klon Boshops Finger'a. Nie powiem, żebym mógł to piwo tak faktycznie określić. Niemniej jednak wyszedł nadzwyczaj smaczny strong bitter.
Warka 21 - porter bałtycki. Nosi w smaku wszelkie znamiona gatunku. Do tego gęsta i trwała piana. Nieco za mało odfermentowany, ale słodycz dobrze łączy się z goryczą słodów palonych. Wymaga faktycznie długiego leżakowania, bo zapach jest jeszcze za ostry.Comment
-
Warka 23
Kolejne wariacja stylu ale. Gdybym miał odpowiednie drożdże i niższą temperarturę fermentacji, byłby to pewnie alt. Zasyp:
Pilzneński - 2 kg
Monachijski I - 1 kg
Monachijski II - 1 kg
Pszeniczny jasny - 0,5 kg
Carared - 0,3 kg
Carafa II - 0,1 kg
Zacierałem godzinę w 66-64 st C
Chmielenie:
Marynka (11,1%) - 20 g, 60 min
Lubelski (3,5%) - 20 g, 60 min
Lubelski (3,5%) - 20 g, 15 min
Mech irlandzki
Uzyskałem 23 litry, 13,5 Blg. Drożdże SafaleComment
-
Warka 24 - Hefeweissbier "Słomiany Wdowiec"
Ponieważ w szafce zalegały mi ekstrakty, a czas płynie nieubłaganie, to postanowiłem wykorzystać je nim spęcznieją i wybuchną
John Bull Wheat 1,6 kg
BA Pszeniczny 0,5 kg
BA jasny 1,8 kg
35 g chmiel Lubelski (3,5%) - 60 min
Drożdże Wyeast 3068
Gęstość początkowa 12 Blg (22 litry)Comment
-
Warka 25, Urodzinowe Wędzone
Urodziny mojej drugiej połowy chciałem uczcić czymś specjalnym. Oboje uwielbiamy Aecht Schenkerla Rauchbier, więc porwałem się na Rauchbier'a.
Pilzneński 2,2 kg
Wędzony 2 kg
Monachijski II 1 kg
Zacieranie 30 min w 65 st C i 30 min w 72.
Chmielenie Marynka (11,1%) - 20 g 90 min
Jak zwykle łyżeczka mchu irlandzkiego.
22 litry brzeczki 13,5 Blg, chłodzone do 14 st C zadałem dwoma saszetkami Saflagerów i zaniosłem do piwnicy z temeraturą 8-9 st C. Fermenacja trwała ponad 2 tygodnie (!). Teraz dojrzewa w balonie. Niestety w piwniczce zrobiło się cieplej 12-14 st C. Przelewając na cichą spróbowałem piwka. Było całkiem dobrze nagazowane, smaczne, tylko niestety ten smak wędzony gdzieś zniknął. Nastepny Rauchbier będzie zawierał co najmniej 4 kg wędzonego.Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2005-05-08, 12:40.Comment
-
To piwo była na California Lagerach. Jestem niezadowolony, gdyż piwo jest niesmaczne, jakby gorzkie, ale nie wskutek goryczki. Nie sądze by się zepsuło, tak więc podejrzewam drożdże. Jednak jeśli to drożdże, to pewnie byla moja wina. Najpierw miały za niską temperaturę i fermentowały opornie (15 st C), a potem 20 st C. Być może nie spodobało im się takie traktowanie i stąd ten smak.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoryskoWarka 19 - vienna lager. Totalna klapa. Niby nie jest zepsute - ani kwaśne ani spleśniałe. Wychodzi, że to wina drozdży. Może były zbyt wysokie wahania temperatur, bo piwo jest zupełnie niesmaczne.Comment
-
Warka 26, Pilzner
Postanowiłem wziąć byka za rogi i popróbować sił w produkcji pilznera. W piwnicy na działce mam ciągle ok 10-14 st C, więc jest szansa na w miarę czystą dolna fermentację.
Zasyp:
Pilzneński Premium 4 kg
Monachijski I 0,5 kg
Carapils 0,25 kg
Zakwaszający 0,1 kg
Zacieranie:
60 st C 20 min
64 st C 20 min
72 st C 30 min
75 st C 5 min
Gotowanie 90 minut
Chmielenie:
Marynka 11,1% - 75 min
Lubelski (3,5%) - 75 min
Lubelski (3,5%) - 20 min
Lubelski (3,5%) - 10 min
Saaz (2,6) - 0 min
22 litry 13 Blg o temperaturze 13 st C wlane do fermentora po poprzednim lagerze (oczywiście uprzednio wylałem z niego całe poprzednie piwo, zostawiając drozdże). Fermentacja w temperaturze 12-14 st C, niestety mniej nie mogę już osiągnąć. Fermentacja ruszyła na całego po 8 godzinach.Comment
-
Zapomniałem podać ilość. A więc po kolei idąc:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoryskoChmielenie:
Marynka (11,1%) - 75 min
Lubelski (3,5%) - 75 min
Lubelski (3,5%) - 20 min
Lubelski (3,5%) - 10 min
Saaz (2,6%) - 0 min
20g, 20g ,15 g, 15g, 15gComment
-
Warka 26, Pilzner
Mój pilznerek pofermentował sobie 2 tygodnie w temperaturze 10-11 st C (pogoda okazała się jednak łaskawa) i zszedł do 3 Blg. Uznałem, że pora do balona i na jakieś 3-4 tygodnie znowu do piwnicy. Ponieważ nie wszystko się w balonie zmieściło, zostałem ze szklanicą zielonego piwa w ręku. Kolor jasny, pianka bielutka, nagazowanie całkiem-całkiem (!). Biorąc pod uwagę, że smaki się jeszcze ułożą, zapowiada się całkiem przyjemnie. Jeśli chodzi o proporcje goryczy i słodowości, spodziewam się czegoś w stylu Munich Helles (aromaty chmielowe gdzieś się pochował - może "wyjdą" później), może będzie to kopia Książęcego z Lwówka
Comment
-
Warka 25, Warka 26
Wczoraj zakończyłem cichą fermentacje warki 25 i 26. Warka 25 - Urodzinowe Wędzone, to mój rekord trwania cichej - ponad 5 tygodni w balonie. Zeszło z 13,5 do niecałych 4 Blg. W smaku wreszcie uwidoczniła się (i to w sposób zdecydowany) wędzoność. Zapowiada się na prawdę dobre piwo, choć czeka je jeszcze przynajmniej miesięczne leżakowanie do pierwszych degustacji.
Warka 26 dofermentowywała w spokoju 3 tygodnie i zatrzymała się ostatecznie na 3 Blg. Smakuje dobrze i coraz bardziej kojarzy mi się ze smakiem Książecego z Lwówka. Ma co prawda nieco więcej goryczki, ale ta na pewno nieco obniży sie po okresie leżakowania.
Od pogody dostałem prezent w postaci stosunkowo niskich temperatur, w piwniczce mam 12 st. C. Po dwóch tygodniach przeniosę część butelek do lodówki, gdzie będą leżakować w najniższej temperaturze jaką uda mi się z tego Mińska wydusić
Pozostaje mi teraz CZEKAĆ.Comment
-
Mińsk chłodzi aż huczy! Udało mi się zapakować połowę produkcji. Jestem też po pierwszej degustacji. Przede wszystkim piwo jest jeszcze młode w zapachu i smaku. Leżakowanie jest niezbędne i myślę, że miesiąc to minimum. W wędzonym wreszcie porządnie daje się wyczuć ową wędzoność, aczkolwiek następnym razem dam ze 60% wędzonego słodu. Nieco za mało jest też nachmielone. Bałem się, żeby chmiel nie zdominował wędzonki i przegiąłem w drugą stronę. Natomiast pilznerek coraz bardziej przypomina mi książęce lwóweckie. Zapach jeszcze musi dojrzeć, ale smak już jest doskonały. Niech żyje chmiel Saaz! Daje doskonały aromat.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoryskoPo dwóch tygodniach przeniosę część butelek do lodówki, gdzie będą leżakować w najniższej temperaturze jaką uda mi się z tego Mińska wydusić
Pozostaje mi teraz CZEKAĆ.Comment
Related Topics
Collapse
-
Dla prawdziwych koneserów portera przygotowano ekskluzywną ofertę na pełne i niezwykłe celebrowanie tego dnia. Między innymi 4-daniowy obiad z degustacją Porterów leżakowanych w beczkach z różnych zakątków świata.oraz zwiedzanie browaru z degustacją piwa prosto z tanku. Koszt 400zł od osoby-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-01-03, 16:23 -
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Browar Choceň znajduje się w kraju pardubickim.
Więcej na jego temat tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-splavek
12% ekstr.
5% alk.
32 IBU
Chmiele...-
Channel: Czechy
2025-09-11, 23:38 -
-
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.

Comment