Warka 18
Niestety nie osiągam zbyt wysokiej wydajności w zacieraniu - 15 blg.
					Niestety nie osiągam zbyt wysokiej wydajności w zacieraniu - 15 blg.
 ). Po 15 minutach dodałem małą filiżankę mocnego naparu herbacianego oraz kilka jagód jałowca i goździków. Gotowałem na lekkim ogniu jeszcze 15 minut, następnie wystudziłem do temperatury pokojowej. Przelałem do 5 litrowej butli po winie, dodałem starter i pożywkę dla drożdży, zatkałem korkiem i rurką fermentacyjną. Dziś rano, po 12 godzinach fermentacja, idzie pełną parą. Gęstość początkowa - 25 blg - w sam raz na czwórniaka. A teraz nic, tylko uzbroić się w cierpliwość
 ). Po 15 minutach dodałem małą filiżankę mocnego naparu herbacianego oraz kilka jagód jałowca i goździków. Gotowałem na lekkim ogniu jeszcze 15 minut, następnie wystudziłem do temperatury pokojowej. Przelałem do 5 litrowej butli po winie, dodałem starter i pożywkę dla drożdży, zatkałem korkiem i rurką fermentacyjną. Dziś rano, po 12 godzinach fermentacja, idzie pełną parą. Gęstość początkowa - 25 blg - w sam raz na czwórniaka. A teraz nic, tylko uzbroić się w cierpliwość  
 
			
		 
  
							
						 
							
						 
							
						
 - efekt tych licznych degustacji.
 - efekt tych licznych degustacji.  
							
						 
		
	
					
	
	
	 
		
	
					
	
	
	 
		
	
					
	
	
	 
	 
		
	
					
	
	
	 
		
	
					
	
	
	
Comment