Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedziChcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale
Leave a comment:
-
-
Jeszcze nie daliśmy. Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale
A oto i recepturka na:
#22 Porter pszeniczny
3 kg słodu pszenicznego
1 kg wiedeńskiego
2 kg pilzneńskiego
0,8 jasny karmelowy
0,05 ciemny karmelowy
0,15 żywiecki palony
Hallertau Hersbrucker 60 g
zacieranie dekokcyjne
słód pszeniczny wsypano do 8 litrów wody i zastosowano 15 minut przerwy w temp 45 st.
następnie dolano 8 l wody wsypano resztę słodów i podgrzano do 54 stopni
w 54 st. 1/3 odebrano i podgrzano do 63 st. C, pozostawiono do półgodziny podgrzano do 72 st i pozostawiono na 35 min, zagotowano
zmieszano całość
w 63 st odebrano 1/3 zacieru podgrzano do 72 st i pozostawiono na 40 min, zagotowano
zmieszano z resztą
w 72 st. pozostawiono całość na 35 min.
negatywna próba jodowa
podgrzano do 78
filtracja
Chmielenie:
30 g na 60 min
30 g na 10 minut przed końcemLast edited by Maggyk; 30-09-2009, 20:52.
Leave a comment:
-
-
A co za drożdże daliście? No i wisicie nam recepturę pszenicznego portera!
Jak zamierzacie robić 2 dziennie to ja się nie bawię w żadne wyścigi...
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi#25 Pale Ale
Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
Leave a comment:
-
-
#25 Pale Ale
Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 1,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Zacieranie:
- 63°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min
I garść szyszek Marynki do fermentora podczas burzliwej.Last edited by Maggyk; 30-09-2009, 16:39.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziEkhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi
Leave a comment:
-
-
Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedziI słowo niech stanie się piwem:
#24 India Pale Ale
skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
* Słód pilzneński 2 kg
* Słód monachijski 2,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 45 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
- 69°C - 60 min
13, 5 litra wody na początku, ale że ciężko mi się mieszało dolałam jeszcze 1 litr
BLG po zacieraniu 22
Teraz filtracja i wysładzanie - docelowo na samym końcu chcemy uzyskać 14 BLG
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min przed końcem
I tak sobie pomyśleliśmy, że jak dobrze pójdzie to uwarzymy dziś jeszcze Pale Ale.
Leave a comment:
-
-
I słowo niech stanie się piwem:
#24 India Pale Ale
skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
* Słód pilzneński 2 kg
* Słód monachijski 2,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 45 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
Leave a comment:
-
-
My mamy słody ześrutowane na kolejne dwie warki: Pale Ale i India Pale Ale - czekamy, aż saszetka z drożdżakami napęcznieje.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziDziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąć
Aha a w temacie - nie palę rok i dzień!Last edited by Seta; 28-09-2009, 09:21.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzipotem podgrzewaliśmy do 78°C
Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.
BLG końcowe 8,5
Wędzonka słodu ze Steinbacha jest dużo bardziej intensywna niż wędzonka ze słodu Weyermanna.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi#22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.
W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"
A dziś:
#23 Ala Grodziskie
1 kg słodu pszenicznego Litovel
1,5 kg słodu wędzonego Steinbach
Zacieranie:
- 52°C - 20 min
- 69°C - 90 min
Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.
BLG końcowe 8,5Last edited by Maggyk; 26-09-2009, 20:27.
Leave a comment:
-
Leave a comment: