Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.
    Roczne?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale
    ooo... To napiszcie jak sie spisały i ile startowały (chyba mamy z tego samego źródła )...

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Jeszcze nie daliśmy. Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale

    A oto i recepturka na:
    #22 Porter pszeniczny
    3 kg słodu pszenicznego
    1 kg wiedeńskiego
    2 kg pilzneńskiego
    0,8 jasny karmelowy
    0,05 ciemny karmelowy
    0,15 żywiecki palony
    Hallertau Hersbrucker 60 g

    zacieranie dekokcyjne

    słód pszeniczny wsypano do 8 litrów wody i zastosowano 15 minut przerwy w temp 45 st.
    następnie dolano 8 l wody wsypano resztę słodów i podgrzano do 54 stopni

    w 54 st. 1/3 odebrano i podgrzano do 63 st. C, pozostawiono do półgodziny podgrzano do 72 st i pozostawiono na 35 min, zagotowano
    zmieszano całość

    w 63 st odebrano 1/3 zacieru podgrzano do 72 st i pozostawiono na 40 min, zagotowano
    zmieszano z resztą

    w 72 st. pozostawiono całość na 35 min.
    negatywna próba jodowa
    podgrzano do 78
    filtracja

    Chmielenie:
    30 g na 60 min
    30 g na 10 minut przed końcem
    Last edited by Maggyk; 2009-09-30, 20:52.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    A co za drożdże daliście? No i wisicie nam recepturę pszenicznego portera!
    Jak zamierzacie robić 2 dziennie to ja się nie bawię w żadne wyścigi...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #25 Pale Ale

    Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
    Jak przepis dobry, to po co sobie życie utrudniać, w końcu po co robić gorsze piwo, jak można lepsze

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #25 Pale Ale

    Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
    Słód pilzneński 2,5 kg
    Słód monachijski 1,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

    Zacieranie:
    - 63°C - 40 min
    - 72°C - 40 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min

    I garść szyszek Marynki do fermentora podczas burzliwej.
    Last edited by Maggyk; 2009-09-30, 16:39.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi
    Myślę, że nie jest tak źle, zanim doszliśmy do 78 st., zanim zabraliśmy się za filtrację i ułożyło się młóto to z jakieś 30 minut dodatkowe należy liczyć, jak nie więcej.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    wszystkie jodowe wskaźniki w Piotrowicach...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    I słowo niech stanie się piwem:
    #24 India Pale Ale

    skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
    Zacieranie:
    - 69°C - 60 min
    13, 5 litra wody na początku, ale że ciężko mi się mieszało dolałam jeszcze 1 litr
    BLG po zacieraniu 22
    Teraz filtracja i wysładzanie - docelowo na samym końcu chcemy uzyskać 14 BLG

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min przed końcem

    I tak sobie pomyśleliśmy, że jak dobrze pójdzie to uwarzymy dziś jeszcze Pale Ale.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    I słowo niech stanie się piwem:
    #24 India Pale Ale

    skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    My mamy słody ześrutowane na kolejne dwie warki: Pale Ale i India Pale Ale - czekamy, aż saszetka z drożdżakami napęcznieje.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Dziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
    Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąć
    Ścigamy się dalej?? W niedzielę robię #23!
    Aha a w temacie - nie palę rok i dzień!
    Last edited by Seta; 2009-09-28, 09:21.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    potem podgrzewaliśmy do 78°C

    Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

    BLG końcowe 8,5
    S-33 utworzyły ładną piane na piwie

    Wędzonka słodu ze Steinbacha jest dużo bardziej intensywna niż wędzonka ze słodu Weyermanna.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...