Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

    W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

    A dziś:
    #23 Ala Grodziskie

    1 kg słodu pszenicznego Litovel
    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

    Zacieranie:
    - 52°C - 20 min
    - 69°C - 90 min
    potem podgrzewaliśmy do 78°C

    Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

    BLG końcowe 8,5
    Last edited by Maggyk; 2009-09-26, 20:27.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Biały, ale tylko od wewnątrz.

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #22 Porter pszeniczny
    Czyżby biały porter?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

    W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

    A dziś:
    #23 Ala Grodziskie

    1 kg słodu pszenicznego Litovel
    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

    Zacieranie:
    - 52°C - 20 min
    - 69°C - 90 min

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #18 Dubbel
    W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.
    Mnie się do dziś ostała była jedna butelczyna. Bardzo fajny aromat śliwkowo-rodzynkowy, ale alkoholu nie żałowaliście.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    errata #21 Weizenbock
    Last edited by Maggyk; 2009-05-21, 09:58.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Na kranówce.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    W przyszłym tygodniu też coś uwarzę, tak całkiem prywatnie, nie pokazowo Tylko jeszcze nie wiem co... może Koelscha.

    Pszeniczki robicie na kranówce, czy na sklepowej wodzie?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #20 Weizenbock

    Pszeniczny 3,5 kg
    Pilzneński 2,0 kg
    Caracrystal 0,8 kg
    Special B 0,2 kg

    Właśnie się zaczął zacierać.

    Sposób postępowania, jak wyżej

    1h - 45 st. C - 18 litrów wody - jedynie słód pszeniczny
    potem do 64 st. C, dodajemy resztę słodów
    10 min. w 64 st. C

    Odjąć 1/3 zacieru na dekokt
    Dekokt:
    30 min - 72 st. C
    potem do wrzenia i do gara głównego

    Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej, potem do 80 st. C i filtracja/wysładzanie.

    Dobra idę warzyć dalej.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #20 Ciemna pszenica

    To co Maggyczki lubią najbardziej.

    Pszeniczny 2,5 kg
    monachijski 1,5 kg
    karmel jasny 0,25 kg
    karmel ciemny 0, 10 kg

    1 h - 45 st. C (jedynie słód pszeniczny) 12 litrów wody
    10 min. - 63 st. c

    Odjęto 1/3 zacieru do dekoktu.

    Dekokt:
    30 min - 72 st. C
    potem dekokt doprowadzono do wrzenia i dodano do gara głównego

    Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej

    Potem do 80 st. C i filtracja oraz wysładzanie (tu ART musiałby się wypowiedzieć ile wody dolał do wysładzania)

    Chmielenie
    Lubelski - 25 g 90 min.

    Przedwczoraj zabutelkowana, smaczna, coś mi sie wydaje, że szybko zniknie.
    Last edited by Maggyk; 2009-05-21, 07:04.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #19 Lager

    Na razie niezbyt dobrze rokuje, czynione jedynie na samym pilzneńskim z powodu braku wagi w tym momencie.
    Last edited by Maggyk; 2009-05-21, 06:54.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Dawno nas tu nie było. Zacznijmy zatem od początku:
    #18 Dubbel

    pilzneński 3,7 kg
    monachijski 1,6 kg
    Special B 0,3 kg
    Caramunich 0,3 kg
    Bisquit 0,2 kg
    brązowy cukier kandyzowany 0,45 kg
    jęczmienne płatki błyskawiczne 0,2 kg

    18 litrów wody

    Chmielenie 20 g - 90 minut
    Lubelski 10 g - 5 minut

    Szczegółowy przebieg warzenia mam nadzieję, że Art zamieści. W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.

    Na WWP zajęło 8 miejsce: owocowe, za mało fenoli, słabe nagazowanie

    Leave a comment:


  • Pogoniarz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    #15 - Klon nadaje się do picia Porównanie Klon kontra nonKlon dopiero po wyleżakowaniu. Na razie syrop klonowy mało wyczuwalny, ale nie próbowaliśmy dla kontrastu wersji referementowanej suchym ekstraktem słodowym.
    Dzisiaj późnym wieczorem,lub w sobotę degustacja.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    W tym roku jeszcze nic nie wybuchnie.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    ART, mam nadzieję, że skrzynki z tym trunkiem nie stoją w żadnym pokoju, w którym się śpi, bo może to grozić okaleczeniami

    Leave a comment:

Przetwarzanie...