potem podgrzewaliśmy do 78°C
Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.
BLG końcowe 8,5
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
-
#22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.
W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"
A dziś:
#23 Ala Grodziskie
1 kg słodu pszenicznego Litovel
1,5 kg słodu wędzonego Steinbach
Zacieranie:
- 52°C - 20 min
- 69°C - 90 minLeave a comment:
-
-
W przyszłym tygodniu też coś uwarzę, tak całkiem prywatnie, nie pokazowo Tylko jeszcze nie wiem co... może Koelscha.
Pszeniczki robicie na kranówce, czy na sklepowej wodzie?Leave a comment:
-
#20 Weizenbock
Pszeniczny 3,5 kg
Pilzneński 2,0 kg
Caracrystal 0,8 kg
Special B 0,2 kg
Właśnie się zaczął zacierać.
Sposób postępowania, jak wyżej
1h - 45 st. C - 18 litrów wody - jedynie słód pszeniczny
potem do 64 st. C, dodajemy resztę słodów
10 min. w 64 st. C
Odjąć 1/3 zacieru na dekokt
Dekokt:
30 min - 72 st. C
potem do wrzenia i do gara głównego
Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej, potem do 80 st. C i filtracja/wysładzanie.
Dobra idę warzyć dalej.Leave a comment:
-
#20 Ciemna pszenica
To co Maggyczki lubią najbardziej.
Pszeniczny 2,5 kg
monachijski 1,5 kg
karmel jasny 0,25 kg
karmel ciemny 0, 10 kg
1 h - 45 st. C (jedynie słód pszeniczny) 12 litrów wody
10 min. - 63 st. c
Odjęto 1/3 zacieru do dekoktu.
Dekokt:
30 min - 72 st. C
potem dekokt doprowadzono do wrzenia i dodano do gara głównego
Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej
Potem do 80 st. C i filtracja oraz wysładzanie (tu ART musiałby się wypowiedzieć ile wody dolał do wysładzania)
Chmielenie
Lubelski - 25 g 90 min.
Przedwczoraj zabutelkowana, smaczna, coś mi sie wydaje, że szybko zniknie.Last edited by Maggyk; 2009-05-21, 07:04.Leave a comment:
-
Dawno nas tu nie było. Zacznijmy zatem od początku:
#18 Dubbel
pilzneński 3,7 kg
monachijski 1,6 kg
Special B 0,3 kg
Caramunich 0,3 kg
Bisquit 0,2 kg
brązowy cukier kandyzowany 0,45 kg
jęczmienne płatki błyskawiczne 0,2 kg
18 litrów wody
Chmielenie 20 g - 90 minut
Lubelski 10 g - 5 minut
Szczegółowy przebieg warzenia mam nadzieję, że Art zamieści. W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.
Na WWP zajęło 8 miejsce: owocowe, za mało fenoli, słabe nagazowanieLeave a comment:
-
Dzisiaj późnym wieczorem,lub w sobotę degustacja.Leave a comment:
-
ART, mam nadzieję, że skrzynki z tym trunkiem nie stoją w żadnym pokoju, w którym się śpi, bo może to grozić okaleczeniamiLeave a comment:
Leave a comment: