Wczoraj przelałem Powszednie jasne #23 , odfermentowało do 3,5 blg. Klarowność zaskakująca, smak bardzo obiecujący. W piwniczce temperatura 16*C powoli można mysleś o lagerach jeszcze ze 3 stopnie i będzie bit.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Piwo doczekało się butelkowania, troszkę się rozruszałem myciem butelek (zauważyłem pewną zasadę - etykiety z małych browarów odchodzą w 15 min z niemieckich 45
).
"Powszednie" odfermentowało do 2,5 Blg, kolor ciemnego złota/miedzi, klarowne, smak zaskakująco dobry
Greta pierwszy raz ugryzła butelkę ale byłem czujny i piwo się uratowało.Comment
-
Moja Greta nie lubi małych butelek po Żywcu, które to mają bardzo podobny kołnierz, jak ta na zdjęciu. Nawet jak uważam przy kapslowaniu to praktycznie jedna na osiem się kruszy w identyczny sposób jak Twoja. Dlatego przechodzę na popularne "bączki" 0,33l. Z innymi butelkami (poza oczywiście gwintowanymi) moja Greta radzi sobie wyśmienicie
Pozdrawiam.
Comment
-
Moja Greta nie lubi małych butelek po Żywcu, które to mają bardzo podobny kołnierz, jak ta na zdjęciu. Nawet jak uważam przy kapslowaniu to praktycznie jedna na osiem się kruszy w identyczny sposób jak Twoja. Dlatego przechodzę na popularne "bączki" 0,33l. Z innymi butelkami (poza oczywiście gwintowanymi) moja Greta radzi sobie wyśmienicie
Pozdrawiam.
Dotąd nie było problemu, trzeba zrobić selekcję tym bardziej, że takich butelek mam ze 2 może 3 szt. wszystkie 0,5.Comment
-
Warka 24
Zasyp:
Pilzneński - 6000 g
Karmelowy - 300 g
Palony żywiecki - 400g
Zacieranie na lenia:
zasyp do wody o temperaturze 62*C
Podgrzanie do 67*C i 2 godziny przerwy
78*C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
Chmielenie:
Marynka 40g w zerowej godzinnego warzenia
Drożdże :
Gęstwa drożdży okocimskich (ale)
Zadanie w temperaturze 21*C, jak ruszą wyniosę do piwnicy 15*C.
Wyszło około 35 litrów 12 Blg, wydajność 70% odliczając palony.
Uzyskałem dobry czas 6 godzin, dzięki zacieraniu w stylu angielskim udało się zrobić zakupy.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-24, 13:59.Comment
-
Comment
-
Burzliwa powoli dobiega końca, odór siarkowodorów ustał. Młode piwo zaczyna pachnieć piwem
. Cechy drożdży wyjątkowo lagerowe, jednak temperatura fermentacji oraz jej spokojny przebieg wskazuje, że jest to szczep alowy. Ciekaw jestem smaku ale jeszcze trzeba poczekać.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-28, 11:02.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46 -
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment