Ruszyło się, ponad 11 kg słodów ześrutowanie, chmiele poważone, jutro wielki dzień reaktywacji.
							
						
					Markowe domowe
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach). , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka 34 - Lager wiosenny
 
 Skład:
 pilzneński Litovel - 11284g
 karmelowy Baltic Malt - 558g
 chmiele w granulacie: Marynka, Lubelski
 
 Zacieranie infuzyjne:
 zasyp do wody o temperaturze 8*C
 podgrzanie do 50*C -> 15 min
 podgrzanie do 64*C -> 40 min
 podgrzanie do 73*C -> 40 min
 podgrzanie do 78*C i filtracja.
 
 Chmielenie:
 
 0' 100g Marynki 8,4 a.
 30' 34g Marynki 8,4 a.
 50' 35g Lubelski 3.5 a.
 IBU około 57 wg Ragera
 
 Drożdże zadane w 20*C S-23 do 26/27 Litrów oraz W 34/70 do 26/27 Litrów.
 
 Na koniec wielkie podziękowania dla Grześka (Bielok) za udostępnienie warzelni garażowej, spędzenie fajnego dnia na warzeniu równoległym  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam!
 Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
 Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
 
 Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...- 
							Channel: Surowce
 2024-11-23, 18:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
 
 Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46 W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku... Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
							
						 
		
	
Comment