Prędzej elektromagnes bo jak wiadomo mam elektrobzika
Z piwnicznych wieści, zamieniłem fermentory miejscami, ten bardziej na środku szybciej ruszył i ma chyba trochę cieplej, po zamianie szanse troszkę wyrównałem. Temperatura 8*C.
Kuźwa ktoś mi okienko w piwnicy otworzył, temperatura spadła do 6*C. Normalnie śruby wkręcę i fejsa objiję
przecież wiadomo, że fermentacja rzecz święta. Może jakieś info zmaluje, typu "Nie otwierać - fermantacja w toku"
Wyniosłem puste słoje do piwnicy przy okazji nie omieszkałem powąchać (wali jajami ), obadać okienko i temperaturę (10*C). Wszystko na dobrej drodze do
Pils przelany na cichą, blg w obu fermentorach równo 3, młode piwo fajnie pachnie i smakuje. Jest tak zimne, że ilość rozpuszczonego co2 jest wyczuwalna na języku.
Pils urodzinowy zabutelkowany (ja też ) smaczny skubaniec Wyszło tego 3 skrzynki, 3 pety 2 litrowe , 5 litrowych, 6-pak plastikowy ale butelki szklane, duża flaszka 3 litrowa i mniejsza 1,5 litra. A co wypiłem to moje
E tam zaraz na msze postoi w cieplejszym i będzie, zresztą już nie jest źle bo zimne dużo Co2 przyjęło.
Adamie analogicznie do przysłowia "Dobry kucharz głodny nie chodzi" trzeba by uszyć nasze przysłowie "Dobry piwowar spragniony nie chodzi" Jest tez " Dobry kucharz -dobry lekarz" co też się ładnie przekłada na domowe piwo, znaczy że zdrowie i lecznicze również
Z nowości sprzętowych w browarze garnek lidlowski z wbudowaną filtrownicą i mieszadłem sterowane cyfrowo. Do poprawy mieszadło zmiejszenie śmigła ze wzgledu na filtrownicę zaowocowało słabym mieszaniem, dospawam w połowie drugie śmigło będzie dobrze.
Do rzeczy a właściwie do piwa, warzenia piwa
Zacieranie zasyp do wody 50*C później przerwy:
64*C -> 40min
73*C -> 40min
78*C -> 10min
Filtracja około 1,5 godziny.
Chmielenie godzinne:
60min marynka
30 min lubelski
10 min 35g hersbrucker pozostałe 35g do jednego z fermentorów. Studzenie siłami natury.
Wyszło około 40L 13,5 blg. Drożdżaki będą S-23.
Comment