Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Masz ten magnetyzm
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment


    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Masz ten magnetyzm
      Prędzej elektromagnes bo jak wiadomo mam elektrobzika

      Z piwnicznych wieści, zamieniłem fermentory miejscami, ten bardziej na środku szybciej ruszył i ma chyba trochę cieplej, po zamianie szanse troszkę wyrównałem. Temperatura 8*C.
      Last edited by mark33; 10-02-2012, 19:54.

      Comment


      • Kuźwa ktoś mi okienko w piwnicy otworzył, temperatura spadła do 6*C. Normalnie śruby wkręcę i fejsa objiję
        przecież wiadomo, że fermentacja rzecz święta. Może jakieś info zmaluje, typu "Nie otwierać - fermantacja w toku"

        Comment


        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Masz ten magnetyzm
          Coś w tym jest, mnie też ten watek nadal przyciąga, jestem z zelaza

          Comment


          • Wyniosłem puste słoje do piwnicy przy okazji nie omieszkałem powąchać (wali jajami ), obadać okienko i temperaturę (10*C). Wszystko na dobrej drodze do

            Comment


            • Pils przelany na cichą, blg w obu fermentorach równo 3, młode piwo fajnie pachnie i smakuje. Jest tak zimne, że ilość rozpuszczonego co2 jest wyczuwalna na języku.

              Comment


              • Pils urodzinowy zabutelkowany (ja też ) smaczny skubaniec Wyszło tego 3 skrzynki, 3 pety 2 litrowe , 5 litrowych, 6-pak plastikowy ale butelki szklane, duża flaszka 3 litrowa i mniejsza 1,5 litra. A co wypiłem to moje

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  A co wypiłem to moje
                  Ja też mam ubytki, ale tego nie ma co liczyć tylko jako odparowanie.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment


                  • Cześć

                    Teraz tylko trzeba dać na msze żeby się zdążyło nagazować do imprezy
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment


                    • E tam zaraz na msze postoi w cieplejszym i będzie, zresztą już nie jest źle bo zimne dużo Co2 przyjęło.
                      Adamie analogicznie do przysłowia "Dobry kucharz głodny nie chodzi" trzeba by uszyć nasze przysłowie "Dobry piwowar spragniony nie chodzi" Jest tez " Dobry kucharz -dobry lekarz" co też się ładnie przekłada na domowe piwo, znaczy że zdrowie i lecznicze również

                      Comment


                      • Koźlak urodzinowy zmierza w stronę lambika na szczęście nie wiele zostało.

                        Comment


                        • Dortmunder Export #40

                          Z nowości sprzętowych w browarze garnek lidlowski z wbudowaną filtrownicą i mieszadłem sterowane cyfrowo. Do poprawy mieszadło zmiejszenie śmigła ze wzgledu na filtrownicę zaowocowało słabym mieszaniem, dospawam w połowie drugie śmigło będzie dobrze.
                          Do rzeczy a właściwie do piwa, warzenia piwa

                          Skład:
                          Słód pilzneński Litowel 8000g
                          Słód carahell 160g
                          Chmiel marynka 45g
                          lubelski 100g
                          hersbrucker 70g


                          Zacieranie zasyp do wody 50*C później przerwy:
                          64*C -> 40min
                          73*C -> 40min
                          78*C -> 10min

                          Filtracja około 1,5 godziny.
                          Chmielenie godzinne:
                          60min marynka
                          30 min lubelski
                          10 min 35g hersbrucker pozostałe 35g do jednego z fermentorów. Studzenie siłami natury.
                          Wyszło około 40L 13,5 blg. Drożdżaki będą S-23.

                          Comment


                          • Drożdże zadane w formie posypki, przy pierwszych oznakach fermentacji wyniosę do piwnicy.

                            Comment


                            • Minęły 2 tygodnie pomiar wskazał blg 5 w jednym fermentorze w drugim 7 , piwo choć młode już smaczne .
                              Dam mu jeszcze tydzień i na cichą.

                              Comment


                              • Cześć
                                Coś Ci leniuchują te drożdże
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Working...
                                X