Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warzelnia Pod Dziewiętnastką

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ebas
    Junior
    • 08-2005
    • 28

    Warzelnia Pod Dziewiętnastką

    Pierwsze moje piwo zrobiłem z gotowca a wczoraj przyszedł czas na kolejną warkę tym razem z zacieraniem.

    #2
    3kg. słodu pilzeńskiego
    10,5l. wody
    63st. C - 30 min.
    73st. C - 30 min.
    Wysładzanie 7,5l.

    Chmielenie 70 min.
    10% Marynka 0 min.
    4,10% Lubelski 50 min.
    Drożdże z poprzedniej warki.

    Zmierzyłem brzeczkę i spanikowałem bo wyszło 4,5Blg, jak się okazało popełniłem błąd, ponieważ próbkę brzeczki pobrałem z powierzchni tuż po wysładzaniu.
    W rzeczywistości wyszło ok 14l. piwa 12,5blg.
    Dzisiaj w fermentorze pokaźna piana.

    ebas
  • ebas
    Junior
    • 08-2005
    • 28

    #2
    Dzisiaj, po pięciu dniach fermentacji burzliwej przelałem na cichą, jednak niepokoi mnie migdałowy zapach i smak.
    Piwo odfermentowało do 3,5 blg i nie było oznak dalszej fermentacji. Teraz postoi dwa tygodnie i do butelek.
    Nie mogę sie już doczekać

    Comment

    • ebas
      Junior
      • 08-2005
      • 28

      #3
      Moje drugie które nazwałem "Pierwsze", ponieważ pierwszy raz zacierałem, stoi sobie na cichej a wczoraj stworzyłem trzecie - "Monach" ze względu na udział słodu monachijskiego.

      12 l. wody
      2 kg słodu pilzeńskiego
      1 kg słodu monachijskiego

      40 min - 64 st. C
      40 min - 74 st. C

      Wysładzanie 6l.
      Chmielenie 90 min.
      goryczkowy - 0
      aromatyczny - 60

      Drożdże planowałem z odzysku ale słabo poszły więc użyłem nowych Safale.
      Wyszło ok. 17 l. piwa o stężeniu 12Blg skuteczniej niż poprzednie
      W tej chwili fermentacja bardzo mocna co mnie niezmiernie cieszy.
      I chlebek sobie upiekłem, i wszystkim smakuje - polecam przepis z forum, autor CarlBerg
      ebas

      Comment

      • Wielki_B
        Senior
        • 02-2005
        • 1968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ebas
        W tej chwili fermentacja bardzo mocna co mnie niezmiernie cieszy.
        Coś Ci doradzę:
        otóż b. mocna fermentacja wcale nie jest wskaźnikiem uzyskania b. dobrych piw, a często wręcz przeciwnie!
        Lepiej ją spowolnić, obniżając temperaturę. Gwarantuję, że piwo będzie o niebo lepsze, niż teraz, kiedy "wychodzi z wiaderka"!

        Comment

        • ebas
          Junior
          • 08-2005
          • 28

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          Coś Ci doradzę:
          otóż b. mocna fermentacja wcale nie jest wskaźnikiem uzyskania b. dobrych piw, a często wręcz przeciwnie!
          Lepiej ją spowolnić, obniżając temperaturę. Gwarantuję, że piwo będzie o niebo lepsze, niż teraz, kiedy "wychodzi z wiaderka"!
          Wielkie dzięki za poradę do której natychmiast się dostosuję.
          Bardzo się cieszę z tego forum i porad z których można się wiele nauczyć.
          Mam nadzieję, że kiedyś zaglądnę na jakiś zlot i się spotkam z Wami, zazdroszczę aktywnej grupie z Wrocławia.
          ebas

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎