Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Senior
    • 12-2005
    • 791

    #61
    Porter poszedł na cichą
    Nie obyło się bez wpadek. Udało mi się "splunąć" do fermentatora podczas dekantacji , oraz wyskoczył mi wężyk z fermentatora. Dzięki temu mam ładną plamę na ścianie wielkości ok. 0,5 m2
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • joelka
      Senior
      • 03-2005
      • 817

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
      Porter poszedł na cichą
      Nie obyło się bez wpadek. Udało mi się "splunąć" do fermentatora podczas dekantacji , oraz wyskoczył mi wężyk z fermentatora. Dzięki temu mam ładną plamę na ścianie wielkości ok. 0,5 m2
      No to jak z portera to faktycznie piękna plama
      Co do goryczki to z każdym miesiącem będzie łagodnieć. Gwarantuję. Moje piwa z pierwszych warek (mało goryczkowych) niepotrzebnie trzymałam przez pół roku bo straciły goryczkę całkowicie.

      Comment

      • DanielJakubowski
        Senior
        • 12-2005
        • 791

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        No to jak z portera to faktycznie piękna plama
        Co do goryczki to z każdym miesiącem będzie łagodnieć. Gwarantuję. Moje piwa z pierwszych warek (mało goryczkowych) niepotrzebnie trzymałam przez pół roku bo straciły goryczkę całkowicie.
        A dzięki za wskazówkę. Już się zastanawiałem, czy nie dawać mniej goryczkowego przy chmieleniu. Ale teraz wiem, że zwyczajnie trzeba czasu. Co do plamy to fakt - jest śliczna
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • joelka
          Senior
          • 03-2005
          • 817

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
          Porter poszedł na cichą
          Nie obyło się bez wpadek. Udało mi się "splunąć" do fermentatora podczas dekantacji , oraz wyskoczył mi wężyk z fermentatora. Dzięki temu mam ładną plamę na ścianie wielkości ok. 0,5 m2
          Rozumiem, że miało być: "Nie udało mi się splunąć..."
          Bo jeśli ci się udało splunąć to oby ci się i piwo udało
          Polecam nauczyć się zaciągać samo powietrze z rurki ewentualnie nauczyć się wypić to czym się zaciągniesz i nie dodawać nic od siebie do wiadra Aczkolwiek bez histerii.

          Comment

          • DanielJakubowski
            Senior
            • 12-2005
            • 791

            #65
            No właśnie UDAŁO mi się splunąć W poprzednią warkę (India Pale Ale) też troszkę poszło, ale przeżyła i poszła dziś w butle. Widocznie nie mam zbyt toksycznej śliny
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • DanielJakubowski
              Senior
              • 12-2005
              • 791

              #66
              Dziś popełniłem kolejną warkę(nr. 6). ALE Full Aroma Hops. Oparłem się o recepturę tak właśnie nazwaną, znalezioną w temacie "receptury".

              skład:
              - pilzneński 6kg
              - goryczkowy marynka granulat 35 g
              - aromatyczny lubelski granulat 85 g
              - drożdze safale s-04 (z odzysku, okłoło 0,5L)

              zacieranie:
              10' 60-62
              45' 70-73
              10' 75-78

              chmielenie:
              90'
              Od początku cały goryczkowy. Po 45' 65 g aromatycznego. Na ostatnie 5' 20 g aromatycznego. Wyszło 27 l brzeczki 14 blg. Przy robieniu startera z drożdzy, dałem za dużo cukru. W efekcie piana ze słoika wyrzuciła pokrywkę
              Last edited by DanielJakubowski; 26-02-2006, 18:59.
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • DanielJakubowski
                Senior
                • 12-2005
                • 791

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                fermentacja koźlaka i świdnickiego oraz cicha potera prowadzona była w temp od -1 do +2 i jest OK ,choć cały proces przebiega wolniej
                Sprawdziłem lodówkę. Najwyższa możliwa temperatura to 7 st. Myślę, że będzie dobrze
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Senior
                  • 12-2005
                  • 791

                  #68
                  Przez 25 dni popełniłem 5 warek Biorąc pod uwagę to, że pracuję od poniedziałku do piątku od 8 do 17-18, to myślę, że mnie kompletnie zabrało
                  Dzisiaj wyczarowałem coś takiego:

                  Pilzneński 5,1 kg
                  Karmelowy jasny 1 kg
                  Carrared 0,25 kg
                  Marynka granulat 20 g
                  Lubelski granulat 35 g
                  Drożdze Wyeast 1187 Ringwood Ale

                  Zacieranie:
                  podgrzanie do 60 st. i wsypanie
                  60-63 / 15'
                  70-72 / 45'
                  80 st. i stop

                  chmielenie 75' :
                  goryczkowy od poczatku cały, aromatyczny na ostatnie 15'

                  Nie wiem jak ją nazwać, czekam na propozycję

                  Teraz się chłodzi. Przed chwilą zlałem na cichą Full Aroma Hops. Przy mierzeniu blg jak zwykle spróbowałem z menzurki, po jednym łyku szybko wyciągnełem wskaźnik i szybko wypiłem Normalnie... zajebiste mimo, że bez gazu. Poprzednie warki tylko z menzurki próbowałem i wylewałem (aż tak nie smakowały).
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • Krzysiu
                    Krzysiu
                    • 02-2001
                    • 14936

                    #69
                    To będzie po prostu "Karmelowe". Carared był tym zbędny, duża ilość ciemniejszego karmela strzegomskiego zabije jakiekolwiek efekty, wnoszone przez ten słód.

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 791

                      #70
                      Dzięki, więc nazwę je Karmelowe. Co do doboru słodu to fakt - eksperymentowałem. Zakupiłem troszke różnego słodu i niespecjalnie wiem jak go łączyc. Twoją wskazówke napewno zapamiętam i uwzględnię ją przy następnych warzeniach.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • Xaurus
                        Junior
                        • 03-2006
                        • 2

                        #71
                        Jak tam twoje piwka?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          Krzysiu
                          • 02-2001
                          • 14936

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          ... Zakupiłem troszke różnego słodu i niespecjalnie wiem jak go łączyc...
                          Im ciemniejszy słód, tym silniejsze efekty smakowe i aromatyczne. Większa ilość ciemniejszego słodu zawsze zabije efekty mniejszej ilości jaśniejszego.

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 791

                            #73
                            Miałbym małą prośbę. Jak by komuś zbywała gęstwa z płynnych dolniaków i chciałby się ze mną podzielić to był bym bardzo wdzięczny. Mogę odwdzięczyć się gęstwo Wyest Ringwod. Nie mam żadnych drożdy dolnej fermentacji a lodówka specjalnie dla nich stoi i czeka Zakup dolnych płynnych z mojej strony odpada. Jestem kompletnie spłukany. Ostatnio nabyłem garnek 40L i śrutownik :> Aha, tak wogóle to mam przerwę w warzeniu, przez to że nie mam już w co rozlewać. Tak jak wcześniej brakowało mi skrzynek, tak teraz brakuje mi butelek i skrzynek
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 791

                              #74
                              Po długiej przerwie (jak na ambicje) browar Jomsborg (jak ktoś nie wie skąd ta nazwa niech pyta) rusza znowu Przerwa była spowodowana brakiem butelek, do których mógłbym rozlać zrobione piwko. Dzięki endrio mam drożdze dolnej fermentacji i walnę w lodówce dolniaka.

                              Skład:
                              pilzneński 9 kg
                              carapils 1 kg
                              marynka szyszka 100g
                              lubelski 80 g

                              Wyszło prawie 40 L brzeczki. Mówie, że prawie bo dopiero się chlodzi. 20 l będzie zadane drożdzami 2001 Urquell Lager. 10l safale s04 czyli górna fermentacja i 10l Wyeast Ringwood.
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Senior
                                • 12-2005
                                • 791

                                #75
                                Nie wiem jak mi to wyszło, to pewnie przez IPA :P, ale wyszło mi 30L razem. Tak więc Ringwood wróciło do lodówki. Jutro na trzeźwo może zrozumię co się stało
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎