A można spytać jakie blg uzyskałeś? Coś jakoś dziwnie z 10 kg słodu 30 litrów
Chyba że grubo powyżej 15 blg ustaliłeś.
Chyba że grubo powyżej 15 blg ustaliłeś.

Co do Carapilsa, to sugerowałem się informacją w browamatorze: "(...)Oryginalny słód pilzneński karmelizowany (Carapils®
, może stanowić do 10% (pilsnery) oraz do 40% (inne piwa) w zasypie podczas zacierania.(...)"
Teraz tylko troszke "dziabnełem" za dużo piwka podczas warzenia. W efekcie umysł nie był pełnosprytny
Błąd upatruję tez w tym, że pierwszy raz warzyłem w nowym garnku, nie wiedziałem ile będzie litrów jak wypełnie go nie do pełna, a z 6 cm od pokrywki. Myślałem, że strace w ten sposób z 3L, straciłem 9
Część wysładzanych wód miałem w innym garnku, ale okazało się, że to za mało. A tak w ogóle to bałem się wypełnić ten 40L gar do pełna, bo musiałem go później przenieść z 7m do brodzika na studzenie.
. Cholera... palnik gazowy by się przydał. Jak postawie 40L gar na kuchence gazowej to zakryw mi prawie wszystkie palniki i musze podgrzewać wode do wysładzania za pomocą czajnika elektrycznego :>

, z pozostałych drożdzy sugerowałbym jednak Ringwood.

Proponujesz abym zwiekszył dawkę chmielu
?
Proponujesz abym zwiekszył dawkę chmielu
?
, z pozostałych drożdzy sugerowałbym jednak Ringwood.
. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mi prawdę mówiąc średnio podchodzi ten posmak jaki w ustach zostawia Ringwood. Zdanie takie wyrobiłem sobie smakując swoje karmelowe robione na nich właśnie. No ale dam im jeszcze jedną szansę 

Comment