Zabutelkowane. Burzliwa 8 dni w 18-20'C. Cicha 9 dni w 10-15'C (głównie wahania dzień/noc). Oba odfermentowały do 5blg. W smaku nawet nawet. Bałem się, że przy użyciu suchych kiepskich raczej drożdzy wyjdzie gorsze. Jeśli chodzi o klarowność także nie jest najgorzej.
Zastanawia mnie zauważona praca drożdzy podczas fermentacji cichej. Od czasu do czasu przez rurkę fermentacyjną uchodziło powietrze, mimo to po cichej ekstraktywność taka sama. Piwo sklarowane całkiem nieźle.
Zastanawia mnie zauważona praca drożdzy podczas fermentacji cichej. Od czasu do czasu przez rurkę fermentacyjną uchodziło powietrze, mimo to po cichej ekstraktywność taka sama. Piwo sklarowane całkiem nieźle.
Wydajność wyszła przyzwoita, czyli na podobnym poziomie jak przy warzeniu ze świerzo ześrutowanych słodów. Zobaczymy czy w smaku będą wyczuwalne jakieś dziwne posmaki. Słód przeleżał ześrutowany w szczelnie zamkniętym fermentatorze.
Comment